SNV: MESTO TROCH VYVOLENÝCH ŠPORTOV A DISKRIMINÁCIE TÝCH OSTATNÝCH

Podobne ako s kultúrou je to v Spišskej Novej Vsi aj so športom. Podporujú sa iba vyvolení. Futbal, hokej, basketbal. No čo to ostatné? Čo iné športy a športovci, ktorí dosahujú celoslovenské aj medzinárodné úspechy? Prečo podporu nedostanú? Pretože si tam nemôžu tie vyvolené firmy dať bannery? Lebo si tam primátor nemôže urobiť toľko fotiek a kampaň? Pretože tam nemôže figurovať toľko kadejakých funkcionárov?

Uvediem jeden príklad z mnohých:

Dvaja mladí Novovešťania reprezentujú SNV aj napriek tomu, že ich mesto nepodporilo ani jedným eurom. Keď žiadali o nejakú podporu, tak sa primátor Bečarik vyjadril, že sa nedá. Že si vybrali zlý šport. Zlý šport??? Hlavne, že dosahujú veľkých úspechov. Napríklad na Majstrovstvách Európy vo Francúzsku v Bowlingu, na ktorých boli aj Novovešťania Šimon Hrušovský a Daniel Jánoš.

Poďme počítať. Bowling, rovnako ako mnohé iné športy, je drahou záležitosťou. Na profi úrovni potrebujete vlastné gule, vŕtané na ruku pre každého hráča. Musíte mať každý rok nových cca 6 – 8 kusov. Každá guľa stojí cca 200 – 250 eur a vŕtanie 50 eur. Každý turnaj stojí štartovné od 25 až po 150 eur. Všetko si to platia sami. Ubytovanie, stravu. Za súťaž vo Francúzsku prišla faktúra na 1300eur. Gule stáli 1000 eur. Na tri vyvolené športy sa nájdu milióny a na iné ostáva nula???

To má každý hrať hokej, futbal, basketbal? A dobre vieme, aké obrovské množstvo peňazí im ide. Vrátane tých miliónov eur na ich športoviská. Kde je ten záujem o ostatné? Ale, hlavná vec, že keď sa nejaký Novovešťan niekde preslávi, alebo má svetové významné úspechy, tak sa mesto chce pýšiť a chváliť. No nepochváli sa, že ich nepodporilo. A taktiež sa nepochvália, keď napríklad na tých “skvelých chlapcov” hokejistov treba volať zásahovku, lebo odmietajú v novoveských podnikoch zaplatiť so slovami “Vieš kto som ja?” A takýchto manierov a situácií bolo viac Čo sa takéto niečo nedá von? Do IČKA?  Nie iba to ťuťuli muťuli, že akých tu máme super reprezentantov, na ktorých dávame milióny, aby sa mohli svojmu športu venovať. No mimo športoviska sa mnohí chovajú ako hovedá. Ale vieme dobre, komu z vedenia mesta je takéto správanie blízke.

Pin It on Pinterest

Share This