NEKULTÚRA OKOLO DOMU KULTÚRY

Iste, už to s kultúrou dávno nemá nič spoločné. Pamätám si však ešte na kino, na divadlo, na koncerty, na zázemie, oponu, šatne a klavír pri šatniach. Pamätám si vybavovanie vystúpení, aj ako som taktiež ešte v dekáči niekoľkokrát vystupoval. Spomínam na nosenie aparatúry, na zapájanie káblov, na skúšanie, na pískanie mikrofónov, na privítanie hostí, na zábavu, na kamarátstva s hudobníkmi z iných miest, na vystúpenia, na trému na pódiu, na imatrikulácie …. .

A takýto hnus ostáva okolo budovy teraz. Obaly z čínskej reštaurácie a krabice, visačky, staré oblečenie, topánky, spodné prádlo po zákazníkoch čínskeho obchodu, ktorí sa pred nim prezlečú, prezujú, nažerú a nechajú to tam.

Tí, ktorí chodíte okolo, tak to vidíte na vlastné oči.

V roku 2014 mesto dostalo ponuku kúpiť Dom kultúry. Za 360 tisíc eur. Z čoho by sa predávajúcemu vyplatilo 63 750 eur a zvyšok v mesačných splátkach 6 875 eur. Neprešlo to. A tak je z toho ošarpané smetisko, aj keď sú v budove aj pekné, udržiavané priestory. Prikladám ponuku na odkúpenie.

Budova, ktorá by mala patriť mestu, mesto by sa malo o ňu starať, organizovať v nej podujatia a samozrejme priestory Domu kultúry prenajímať záujemcom o organizovanie podujatí.  Kedysi tam taktiež bola aj diskotéka, aj reštaurácia, aj bar, ale aj funkčné kino a spoločenská miestnosť s pódiom.

Čo už. Mesto asi zaujíma kultúrny život iba vtedy, keď to príde vhod – keď treba niečo zamaskovať, keď si treba urobiť kampaň, keď treba dať v lete ľuďom trocha radosti predraženými podujatiami.

Tu sa dávajú milióny radšej do športovísk, do toho nefungujúceho verejného osvetlenia atď… . Bolo to síce už dávno, na čele s iným vedením, no mnohí poslanci, ktorí tam sedeli vtedy, sú poslancami dodnes. To sa nehanbia? Za takých podmienok nevziať Dom kultúry? Namiesto toho mesačne splácame to slávne poruchové osvetlenie. Konkrétne 65 428,96 mesačne.

Ale údajne tam  bolo niečo podozrivé a tak sa to nekúpilo. Dôvod, ktorý sme sa my občania nedozvedeli. My musíme iba držať huby a prizerať sa. A žiť tu bez toho, aby nás malo zaujímať čo sa tu deje.

Každopádne je to nádherná vizitka mesta. Tak ako ďalšie chátrajúce budovy, ktoré sú v centre mesta a mali by byť pýchou mesta, tak ako kedysi. Jednota, dom služieb, Reduta, bývalé CVČ… .  Toto nech si idú fotiť do IČKA. Tú hanbu.

Pin It on Pinterest

Share This