KOMUNÁLNE VOĽBY: HLASY SA NEMAJÚ ŽOBRAŤ. HLASY SI TREBA ZASLÚŽIŤ

Nikto nemá iba dobré vlastnosti, nikto sa nerozumie všetkému, nikto nie je neomylný. Každý má nejakú svoju temnú stránku – niekto väčšiu, niekto menšiu. Každý sa narobil nejakých chýb a prešľapov – niekto menších a niekto väčších. Mnohí ľudia v niečom zlyhali, pretože sme omylní a každý má niekde svoje hranice. Asi sa nenájde človek, ktorý by o sebe mohol povedať, že nikdy neurobil nič zlé, alebo že nikdy nepochybil, neurobil zlé rozhodnutie alebo nikomu neublížil. Neukrivdil.

Pomaly sa nám na základe rôznych príspevkov a komentárom začínajú formovať kandidáti do najbližších volieb do mesta. Všetci, ktorí budú kandidovať na mestských poslancov a na primátora, sú ľudia omylní. Nikto z nich sa nerozumie všetkému. Každý  má nejaké svedomie a úmysly. Každý má za sebou nejakú minulosť, skúsenosti a zanecháva dobrý alebo zlý dojem. Buď skúsenosť s jeho osobou je pre iných ľudí obohacujúca, príjemná, inšpirujúca, pozitívna, alebo naopak – nezanecháva v ľuďoch s ktorými prišiel do styku, nič pekné. A príde mi smiešne, keď sa niekto chváli tým, že urobil niečo pre mesto a obyvateľov, no z pozície primátora, úradníka či poslanca je to jeho POVINNOSŤOU. Nie je to nič navyše. Nič nadštandardné. To ako keby ste v lahôdkach pri pulte tlieskali, keď vám tam nakrájajú šunku. Že je to niečo extra, čo si zaslúži fanfáry.

Budeme voliť medzi ľuďmi, ktorí sú ako my. Nie sú niečo viac. Majú tiež svoje zlozvyky a neresti. A každému z nich hovorí slovo sebareflexia niečo iné. Zaráža ma, kto každý má odvahu kandidovať a mrzí ma, kto kandidovať nejde, pretože stratil všetku nádej, ilúzie a pocit, že by mohol sám medzi týmito zrúdami niečo dokázať a presadiť. Zaráža ma, že sa na nás stále z billboardov, plagátov a letákov usmievajú kadejakí špekulanti, ožrani, narkomani, podvodníci a hajzli a koľko slepej podpory majú u ľudí. Až som nadobudol pocit, že je zbytočné za niečo bojovať a hľadať pravdu. Snažiť sa robiť dobré skutky. Mrzí ma, že ľudí viac zaujímajú vtipné obrázky, ako vážne veci, ktoré sa dejú okolo nich a buď priamo alebo nepriamo ovplyvňujú kvalitu ich života. To fakt je väčšine obyvateľov všetko jedno? Všetky tie kauzy, prešľapy, klamstvá, falošné slová, chválenie sa cudzím perím? Ale asi je práve toto zrkadlom spoločnosti a ľudí, ktorí tu žijú. Stačí sa pozrieť na tú vzorku, ktorá sa tu hrá na nejaký poslanecký klub. Ale aspoň vieme, za kým treba pre drogy, pre kontakty na prostitútky, pre radu na podvody, pre čachre-machre s pozemkami… .

Každý sa však môže zmeniť a prestať šíriť okolo seba bahno.

Hlasy sa nemajú žobrať. Hlasy sa majú zaslúžiť.

Pin It on Pinterest

Share This