BLÍŽIACE SA KOMUNÁLNE VOĽBY A KLASICKÝ SCENÁR SUPOV

Obdobie blížiacich sa komunálnych volieb prináša stále rovnaký scenár. Začnú pribúdať facebookové stránky kadejakých kandidátov, začnú byť zrazu aktívni v príspevkoch, komentároch a odpovediach. Aj na iných stránkach, ktoré majú viac sledovateľov ako oni. Takže sa im stačí iba prezentovať v komentároch pri cudzích príspevkoch, aby ich ľudia registrovali.

Taktiež pribúdajú kadejaké falošné profily, aby mohli písať komentáre, provokácie a rozpútavať hádky na každú stranu. Budú drzí, odvážni, budú predkladať kadejaké informácie a klásť otázky. No po voľbách tieto profily prestanú byť aktívne. Ich úlohou je niekoho vyzdvihnúť a niekoho zhodiť.

Pribúdajú zbierači podpisov, pretože ako nezávislí kandidáti podpisy potrebujú. Neznamená to však, že vás to zaväzuje ich voliť. Ten podpis im len pomôže zúčastniť sa volieb. Hlas môžete dať niekomu úplne inému. Tieto podpisy nepotrebujú členovia strán alebo tí, ktorí idú do volieb s podporou nejakej strany. Preto majú niektorí zrazu politickú nálepku.

Pribúdajú kadejaké prehlásenia, fotky, vyjadrenia podpory, ukazovanie sa na kadejakých akciách a zrazu rastie aj záujem o ľudí. Bohužiaľ iba falošný chvíľkový záujem, pretože pred voľbami je to o množstve sľubov, čo všetko sa dá urobiť a čo všetko dokážu zmeniť, vybaviť, zariadiť. No po voľbách prichádzajú výhovorky čo všetko sa nedá, čo je zložité, čo má v kompetencii niekto iný atď… . A oni si robia iba na svojom piesočku – pre seba, svoju rodinu, svojich kamarátov, pre spriatelené firmy…. . Pár mien stále dookola. Stačí si pozrieť mená vo výboroch či správnych radách a komisiách.

Zrazu sa do mesta pozývajú kadejakí stranícki kolegovia, zvolávajú sa porady, robia sa pochody, ako sme napríklad videli aj na Spišských trhoch, ktoré poniektorí kandidáti riadne zneužili. Na zbieranie podpisov, na fotky, na rozdávanie straníckych reklamných predmetov. Falošné jak sviňa. Pretože keby tá ich snaha a ochota bola úprimná, tak sa o tých kandidátoch vie dlhšie, nie iba pár mesiacov pred voľbami. Podľa mňa, keď chce niekto kandidovať ako poslanec alebo ako primátor či župan, mal by byť medzi ľuďmi známejší dlhšie, než iba tri mesiace pred voľbami. Mal by pracovať dlhodobejšie, aj keď len ako dobrovoľník, aktivista, pomocník atď…. . A nie sa zrazu odniekiaľ objaviť. Pretože aj osobnú stránku mohol mať založenú dlhšie, nie iba cielene tesne pred voľbami, aby sa zrazu ľuďom predstavil. Aby si zrazu získal voličov.

Pred voľbami sa ukazuje falošná ústretovosť, komunikácia, ochota odpovedať na otázky a riešiť problémy. Ale aj táto ochota zmizne a mnohé otázky ostanú odignorované. Zrazu sa robia lavičky, ihriská, chodníky, cesty, dopravné značenia. Ale stačí si pozrieť, v akom počte sa urobili lavičky, ihriská, cesty, chodníky, kadejaké rekonštrukcie po iné roky. A uvidíte ten rozdiel, oproti volebnému roku. Pretože volebný rok prevyšuje tie ostatné. Aby ľudia mali čerstvo v pamäti, že mesto niečo robí pre ľudí. Aj preto sa tu zrazu pri každej akcii objavuje Trnka. Zrazu mu je Spišská Nová Ves blízka. Zrazu sa aj s našim primátorom fotia kade tade. Kto vie, čo si sľúbili. Alebo sa možno župan potrebuje fotiť s pravdepodobným víťazom na post primátora v SNV. Možno mu to pomôže pri zbieraní hlasov do KSK. Zaujímavé, že predošlé voľby podporoval Bečarikovho protivníka a teraz sa zrazu pchá do riti jemu. Aj celému mestu. Zrazu sa vedia pofotiť aj pri zvieratách v útulku, pretože je to ťuťuli-muťuli. Zahrať ľuďom na city.

Zrazu sa robí veľkolepé kultúrne leto, množstvo akcií, kultúry, vystúpení a aktivít pre deti. No pozrite sa, koľkokrát tam musí byť odfotený primátor. Aj keď je tam úplne zbytočný, pretože tie akcie ani nevymyslel, ani nezorganizoval, ani nepomohol pri prácach či upratovaní. A ani to nezaplatil. Pretože to všetko čo vidíte a čomu tlieskate, je zaplatené za peniaze nás všetkých. Za peniaze mesta. A za tieto naše peniaze si zadarmo robí primátor, aj so svojimi poskokmi a pár úradníkmi kampaň a reklamu. A ľudia to samozrejme zožerú aj s navijakom.

A samozrejme, že nesmie chýbať zneužívanie mestských médií na kampaň pre primátora. Na facebookovej stránke, v Ičku, v TV Reduta. Ako veeeľmi pracuje, ako veeeeľa urobil pre ľudí. No nech spomenie čo všetko neurobil, čo prepískol, čo urobil zle, koho protežuje, kde klamal, akých ožranov kam podosadzoval, kde všade sú konflikty záujmov a komu sa tu zázračne darí. Akým menám, ktorým kamarátom, ktorým milenkám, ktorým rodinným príslušníkom a kamarátom.

A keď vidím tie dva chvosty – viceprimátorov, tak mi je na zvracanie. Hlavne z toho zbabelca, čo šikovne prezliekol stranícky kabát, aby mal primátor podporu ďalšej silnej strany. A už mu zo zadku trčia aj ďalší. Kto vie, čo všetko si nasľubovali. 😀 Veď sa stačí len pozrieť, kto sa zrazu s kým stýka, spája, fotí. Kto sa s kým pohybuje, kto je kam pozývaný. Zrazu. A koľko kamarátstiev kvôli tomu padlo. Kvôli politike. Koľko zrady, klamstiev a zbabelstva tu je medzi týmito kandidátmi, ktorí vraj chcú robiť pre ľudí v našom meste. Chcú zveľaďovať, pomáhať, robiť. Lenže NIKTO tam nejde kvôli občanom. Každý kvôli sebe. Pretože keby to tak nebolo, tak si aspoň niekto z nich zachová tvár, nezradí, nevymení tričko, nepodá si ruku s niekým, kto mu je proti srsti.

A kým uveríte poslancom a kandidátom na poslancov, tak sa skúste zamyslieť. Ak sa niečo spravilo, tak to neznamená, že iba vďaka nim. Oni sa iba 4 roky priživujú na fungovaní mesta. Nech ale povedia, čo plánujú na najbližšie 4 roky. Do ktorej dozornej rady sa chcú dostať, kde sa chcú udržať, v ktorých výboroch chcú mať prsty, koľko stoličiek chcú obsadiť a aké výhody im z toho všetkého vyplývajú. Koľko peňazí, moci, vplyvu. Nech povedia, ako to je s výberom ľudí do komisií či do výborov a koľko kompetentnosti títo vybraní ľudia majú. Len si pozrite mená v zoznamoch. Koľkí sedia na viacerých stoličkách naraz, alebo ktorí sú ako poprepájaní s ostatnými.

Ale nikdy sa nič nezmení. Tu sa budú točiť stále tie isté mená. A oni si potom vychovajú ďalších. Aby im zobali z ruky.

Pin It on Pinterest

Share This