O SLOBODE: Nedal si sa očkovať? OK, ale rešpektuj …

Nedal si sa očkovať a si proti tomu. OK. Je to tvoje právo. Dokonca aj keď si tento svoj postoj a názor nalepíš na auto. Je to tvoja vec. No keď chceš, aby bolo tvoje rozhodnutie rešpektované, prečo nerešpektuješ napríklad pravidlá na súkromnom pozemku, na ktorý vstupuješ? Keď prídeš na miesto, kde majiteľ umožnil ľuďom tráviť voľný čas, aj sa kúpať, aj opekať, aj stanovať, no dal tam aj informačné tabule s upozorneniami, ako sa v tomto súkromnom areáli treba správať, prečo to nerešpektuješ? Prečo zapáliš oheň tam, kde je to zakázané a je tam nejedna tabuľa, ktorá upozorňuje na to, akú vzdialenosť od vodnej plochy treba dodržiavať? Prečo nerešpektuješ, keď je tam napísane, že pes má byť na vôdzke a nemá sa tam pes ani kúpať? A potom sa pobavene pozeráš, ako sa deti boja štekajúceho psa, alebo ako sa do seba dva psy pustia, napriek tomu, že tam nemajú čo robiť. 

Toto je tá sloboda? Novodobá definícia slobody, že všetko mám v piči? Všetky pravidlá a nariadenia? A keď príde návšteva k tebe domov? Keď príde niekto do tvojho, chceš, alebo nechceš aby sa riadil tvojimi pravidlami? Aby sa vyzul, keď si to praješ? Aby ti nefajčil v byte, keď si to nepraješ? Aby ti nehádzal odpadky pod gauč, keď to nechceš?

Mnohým ľuďom chýba veľká dávka ohľaduplnosti a uvedomenia že na tejto planéte nežijú sami, ale sú súčasťou nejakej spoločnosti. 

Pin It on Pinterest

Share This