O HAJZLOCH V MASKÁCH ZAMESTNÁVATEĽOV

Mnohí by tu chceli zamestnávať ľudí, vybavovať zákazky, kšefty aj v zahraničí, zakladať si agentúry, robiť nábory zamestnancov a tváriť sa dôležito, no na to množstvo kadejakých firiem, agentúr, bossov, šéfov, riaditeľov, manažérov, náborových pracovníkov, personálnych manažérov a kto vie ako sa ešte nazývajú, je tu príliš málo tých serióznych, ktorí vedia čo robia, majú manažérske vzdelanie a vážia si prácu ľudí. Pretože tu máme kopu hajzlov, ktorí vyžadujú dobre odvedenú prácu, presnosť a dodržiavanie pracovnej doby, no keď príde na rad zaplatenie za prácu, tak je zrazu problém. Nezdvíhanie telefónov, hraná nedostupnosť, zaneprázdnenosť a podobne. Vyhovárajú sa, že ich nevyplatil klient alebo že čakajú na peniaze od niekoho iného. Prečo keď ale chcú zamestnávať ľudí, tak nemajú finančné rezervy na to, aby tých ľudí mohli včas a férovo vyplatiť tak, ako je to uvedené v zmluve? Ak ovšem nejaká zmluva existuje. Môže sa napríklad stať aj to, že ste nejakú zmluvu podpísali, ale na vaše prekvapenie zamestnávateľ za vás nič neodvádzal a vám vzniká dlh v poisťovni, alebo zistíte, že robíte pre úplne inú firmu. A buď to prijmete tak, ako to je, alebo môžete odísť a hľadať si prácu inde. A s prácou v dnešnej dobe veľmi vyberaví byť nemôžete. To využívajú prešpekulovaní zamestnávatelia. Ženú ľudí do krajnosti, neplatia načas a oneskorenie je niekedy tak veľké, že ľudia nezvládajú splácať úvery, hypotéky, hádajú sa doma, klesá im životný štandard, hľadajú zúfalé riešenia aj v hazarde, rozvádzajú sa, trpia pri tom deti, ale vidia, ako si ich šéf kupuje nové autá, stavia dom, chodí na dovolenky.

Čo by napríklad robil taký šéf, keby mu zamestnanec povedal, že za tú sumu, ktorú má zaplatiť exekútorovi, si radšej najme vraha a pošle ho za nim? To už by taká sranda asi nebola.

Mladí sa hádajú doma s rodičmi, pretože tí nevedia pochopiť, ako je možné, že ich dieťa chodí každé ráno do práce, ale neplatia mu. Za ich éry by raz dva bolo s takýmto “šéfom” hotovo.

Mnohé takéto svine sú ale bez hanby. Prechádzajú sa so vztýčenou hlavou po ulici, vysedávajú s pohodlným úsmevom v kaviarni, alebo sa vozia po meste sem a tam a pozorujú okolie s výrazom mafiána. Popri tom nezdvíhajú telefóny, alebo len odpíšu správu – nemám čas, riešim prúser, mám toho veľa, zabudol som, ozvem sa neskôr, som odcestovaný…. . Nevážia si ľudí, klamú ich, naťahujú, vyhadzujú a keď zistia, že už im neostal nikto, kto by pre nich pracoval, tak sa ozývajú ľuďom, ktorých už raz oklamali s tým, že teraz už to bude iné. Že to bude lepšie. Ale už nikdy nebude.

Poniektorí si dokonca myslia, že neplatením preukazujú nejakú svoju silu. Že je chlapské vyzvať zamestnanca: “veď príď na firmu, som tu keby niečo” Chlap je ale ten, kto ľudí za prácu zaplatí a drží slovo. Nie ten, kto má jazyk ako krysami ohlodanú handru.

Je to strašne deprimujúce splniť si pracovné povinnosti, čakať na svoju odmenu a nakoniec zistiť, že šéfa obťažuje, keď chcú ľudia svoje zarobené peniaze. Že by mali byť radšej vďační, že majú prácu a peniaze nie sú predsa dôležité.

A že nestíhajú a majú toho veľa? Podnikanie je aj o starostiach a prúseroch. Nie len o oblekoch, kravatách, autách, dovolenkách, investíciách a špacírovať sa upravení, ostrihaní, oholení. Namýšľať si, že sú veľkí bossovia, ale všetko mať na dlh. Na úvery a lízingy tak, že im banka nedá už ani cent. Nakoniec je to všetko tak, že už pri zamestnávaní ľudí sú na tom horšie, ako žobrák s igelitkou na lavičke, pretože žijú z mínusu a žobrák je aspoň na nule.

Zvláštna kapitola sú rodinné firmy, alebo zamestnávať kamarátov s myšlienkou, že kamarát predsa počká, bude robiť ústupky a môžem mu skákať po hlave ako sa mi zachce.

Na Slovensku je ale veľmi obľúbené rušiť zadĺžené firmy, nevyplatiť zamestnancov, dodávateľov a všetko ostatné a urobiť si novú firmu. Očistiť sa tak od dlhov a povinnosti vyplatiť ľudí. Ale meno a ksicht sa očistiť nedá.

Ja sa vážne nedivím, keď takúto sviňu strelí zúfalý, do kúta zahnaný človek, do hlavy. Systém ich totiž nikdy nepotrestá. Len sa pozrite, čo všetko umožňuje. Koľkí podvodníci sa tu majú dobre a jedným z ich hlavných ziskov je okrádanie zamestnancov na peniazoch.

Pin It on Pinterest

Share This