DO NITRY NA KONCERT DJ BOBO + SPOMIENKOVÉ ZAMYSLENIE

Včera sme vyrazili do Nitry na koncert DJ Bobo, ktorého súčasťou bola aj úvodná zábava s rádiom Vlna, aj vystúpenie Michala Davida, Fun Factory a Old School Brothers . A prečo o tom píšem? Pretože by som to spojil s mnohými spomienkami z mladosti, ktoré sa odohrávali v SNV alebo Smižanoch.

Už keď hralo rádio Vlna hity 90. rokov, tak som mal husiu kožu. To sú proste nestarnúce melódie, z ktorých ide radosť a chuť žiť. Žiadna agresivita, egotripy, drogy, sebeckosť, bezohľadnosť. Keď som pozeral, akí ľudia prišli, tak som bol rád, že to neboli tí dnešní sopliaci a pervitínové kinder gangy, ktoré čumia vkuse do mobilu. Že tam boli ľudia, ktorí ešte pamätajú dobu bez mobilných telefónov, aj keď je fajn si nahrať a nafotiť spomienky na vystúpenie. Ale bolo pekné, že mnohí prišli aj s deťmi a bavili sa. Nemuseli im zapchávať uši, pretože to nebolo žiadne kokot, piča, kurva, jebem atď… .

Keď tie skladby hrali, bol som rád, že žijem. Milujem život a s hudbou sa spájajú mnohé spomienky. A s ľuďmi, ktorí tam boli, sa dalo pokecať, aj keď to boli cudzí ľudia. Všetci ale naladení na rovnakú nôtu. Žiadne zdute ksichty. Bolo fajn vidieť tie staršie páry, že sa nehanbia dať si pusu, objať sa, zatancovať si spolu. A bolo tam veľa veľkých chlapov, no každému sa určite aspoň raz zaleskla v kútiku oka slza. Pretože, ako som napísal, sú to spomienky. Pre mňa sú to spomienky na školu, na triedne večierky, na školské výlety, na Kotolňu, na imatrikulačky, na Čikiho, na akcie na letisku, na diskotéky v kultúrnych domoch, na videokazety, audiokazety, trhy, kolotoče, hitparády, časopisy, plagáty … .

Ja som šiel s kamarátom a aj keď je to už dospelý chlap, tak mu mama pred odchodom povedala “hlavne do nikoho neskáč a nepi”. Ale ta…. Pili sme. Ale do nikoho neskákali.

Keď hral Michal David, tak sa roztrhlo vrece s ďalšími spomienkami. A určite mnohí máte spomienky, ktoré sa viažu na jeho skladby a texty. Na zamilovania, zoznámenia, prvé frajerky, prvé bozky, prvé chytenie za ruku, tancovačky, zlomené srdce, preplakané noci pri Piánku či hitparádach v rádiu. A Michal David je frajer. Je súčasťou detstva a mladosti mnohých ľudí. Keď sa títo hudobníci, ktorí dokážu aj spievať aj hrať naživo pominú, kto ostane? Koľkí dokážu produkovať bez elektroniky, bez efektov? Koľkí dokážu hrať z notového zápisu, alebo zložiť melódiu bez počítača?

Aj pri tanečnom vystúpení Old School Brothers prišli spomienky, pretože tancovali na staré skladby, ktoré sme si ešte nahrávali aj s videoklipmi na videokazety a snažili sme sa učiť tiež tancovať. Sú to taktiež spomienky na tanečné krúžky, na tanečné vystúpenia v kulturákoch a na diskotékach, na tance pod Jednotou, v Smižanoch na sídlisku, medzi panelákmi, v Domčeku, v CVČ. Sú to spomienky na BDS a na tanečné výberovky, kde nesmel chýbať RUN DMC, Bomfunk MCs, Music Instructor, Southside rockers…. . A každý kto sa učil break dance, chcel byť ako z Flying Steps. Sú to spomienky na všetkých chlapcov zo Smižian, ktorí sa učili breakovať – bratia Brejčakovci, Martin Macalik, Marek Paľa, Šťuki, Jožo Frankovič … . Prečo spomínam práve chlapcov zo Smižian? Pretože v tej dobe som chodil vonku hlavne tam.

A keď včera prišlo aj tanečné sólo od tanečníka z Old School Brothers (Bruise) na hudbu od DJ Boba, tak to bola paráda. Obrovský zážitok. Bruise vzdal Bobovi na pódiu poklonu. Poďakoval mu, pretože Dj Bobo bol jeho vzorom. Je to ikona a fakt dobrý tanečník. Určite si zaslúži zarábať si hudbou.

Užil som si aj vystúpenie Fun Factory, aj keď tam bol asi už iba jeden pôvodný člen. Ale dali všetky svoje hity, takže som bol spokojný.

No a keď prišiel na pódium Dj Bobo? Ohromná sila. Sila na pódiu, sila pod pódiom, sila všade naokolo. Prišiel s prvou skladbou a po nej sa prihovoril hľadisku v slovenčine. Čítal z papiera a celkom dobre mu to šlo. Aj keď už nie je najmladší, tak urobil skvelú show. Je to človek, ktorý sa zaslúžil o mnohé spomienky. Je súčasťou mladosti mnohých ľudí. Skladby, z ktorých ide radosť a chuť žiť. Obrovská energia. Žiadna temnota, ktorú počúvajú mladí dnes. Pre mňa je väčšia ikona 90. rokov už len H.P. Baxxter. Ten ukričaný blonďák zo SCOOTER.

Veeeľmi dlho budem z tohto včerajšieho koncertu nadšený.

Pin It on Pinterest

Share This