O NUDE, LENIVOSTI A VÝHOVORKÁCH NA KORONU

Vidím aj v tejto dobe, čomu všetkému sa dokážu venovať mladí šikovní ľudia. Čoho všetkého pekného sú schopní. A ďakujem za nich. Že aj vďaka nim neumrie literatúra, umenie, hudba, film, dobrovoľníctvo, pomoc iným ľuďom, osveta, prevencia, ekológia, učenie.

Sú zároveň dôkazom toho, ako veľmi absurdná je výhovorka pri vandalizme, drogách, poflakovaní sa mladých – že vraj takí sú, lebo sa nudia. Nudia??? Niekto im snáď zakázal športovať, chodiť do prírody, vzdelávať sa, venovať sa umeniu, literatúre, vede, technike? Niekto im zakázal pomáhať iným a prikázal im robiť bordel, rozbíjať veci, fetovať? Majú možnosť sledovať rôzne webináre, maľovať obrazy, modelovať sochy, učiť sa hrať na hudobný nástroj, chodiť do lesa, poznávať okolie a prírodu, dobrovoľničiť, napísať knihu, upliesť sveter, chodiť na vedomostné súťaže…. . Tak veľa možností majú, no oni sa budú vyhovárať, že sa vraj nudia. To súvisí aj s výhovorku, že sa vraj nedalo nič robiť, lebo bola korona. Korona bude môcť asi aj za to, že niekto po sebe nevie spláchnuť záchod, že podvádza svoju ženu, že klame, závidí, je sebecký, bezohľadný, neobozretný.

Mladí majú iné vzory, než sme mali my. Ale veľmi dobre vedia, čo je správne a čo nie. A keď vedia už v 14 rokoch rozťahovať nohy, húliť, fetovať, chlastať, šikanovať, tak majú možnosť aj presného opaku. Poznám ich rovesníkov, ktorí pomáhajú, venujú sa niečomu užitočnému, športujú, venujú sa už spomínanému umeniu, študujú aj vo voľnom čase a vo vlastnom záujme … . Mnohí sa učia variť, robiť webové stránky či eshopy, blogujú, zarábajú si online. Čokoľvek je lepšie, než sedieť na gauči a nadávať, že je nuda. Alebo zvaľovať všetko na koronu. Mnohí ale v tejto téme našli zmysel života a nasiakli ňou. Všetko zvaľujú na koronu, na vládu, na politikov, na systém, na úrady. Kto však môže za chamtivosť, neveru, klamstvo, drzosť, hlúposť, sebeckosť, vandalizmus, lenivosť, zákernosť? Ľudia takí boli aj sú. A vždy to má rovnakú príčinu – títo ľudia proste takí sú.

A čo sa týka sociálnych sietí – je tam množstvo informácií rôzneho charakteru. Každý si môže vybrať čo chce. Buď sa tam bude učiť, vzdelávať, zabávať, šikanovať, riešiť marketing, prezentovať svoju značku, prácu, alebo nasledovať kadejakých XY…. . Je to dobrý radca, ale zlý pán. No každý má na výber. Tak je to teraz, tak to bolo aj predtým, akurát nebol ten internet. Ale bolo množstvo iných zdrojov a možností. Množstvo štýlov, partií, aktivít, krúžkov, mimoškolských činností. Každý si vedel vybrať a taktiež boli aj grázli, vyvrheli atď… ale napriek tomu nebola taká zákernosť, aká je teraz.

Pamätám si deti zo slušných rodín, kde rodičia nepili, deťom sa venovali atď..  no aj tak našli zlú partiu a motali sa okolo drog. A naopak, poznám ľudí z pijackých, násilníckych, tyranských rodín a napriek tomu boli tie deti slušné a vyrástli z nich dobrí ľudia. Je to o človeku, ako sa rozhodne. Nie iba o prostredí, ani iba o výchove, ani iba o dobe. Lebo boli aj horšie doby, ako je táto.

Pin It on Pinterest

Share This