BUĎME OHĽADUPLNÍ K OBDOBIU HNIEZDENIA A MLÁĎATÁM

Sú dva typy ľudí v prírode. Jedni dávajú pozor, kam šliapu a druhí sa tam preháňajú na motorkách, štvorkolkách … .

Je jar a príroda sa prezlieka do pestrejšieho. S týmto ročným obdobím, ktoré pribúdajúcimi teplými dňami dáva radosť do života a nádej, sa rodia aj mláďatá. Je to čas hniezdenia. A občas mám pri niektorých ľuďoch pocit, že za zviera považujú iba psa. Že voľne žijúce zvieratá sú až niekde dole. Niečo, čo nemá takú hodnotu, lebo to nerozumie povelom, nedá sa to pohladiť a vlastniť. Lenže človek by si mal v lese uvedomiť, že je tam iba hosť. Aj so svojim psom. V tomto období treba dávať pozor na mláďatá, rešpektovať prírodu, nerobiť hluk a nehrať sa na pretekára medzi stromami či na lúke. Treba brať ohľad na bezbranné mláďatá a neohrozovať ich svojim nevhodným správaním sa v lese, alebo voľne pusteným psom. Pretože, asi by sa vám nepáčilo, keby vám do bytu vtrhol medveď a roztrhal vám v izbe psa. A dobre viete, že bolo veľa prípadov, kedy voľne pustený pes roztrhal nejaké mláďatá.

Tak, ako si myslíme všetci o sebe, že si zaslúžime žiť, tak si zaslúži žiť aj každý iný živočíšny druh a ešte k tomu, keď je vo svojom prirodzenom prostredí.

Turistika a pobyt na čerstvom vzduchu je fajn. No kde ostala u poniektorých ľudí ta ohľaduplnosť a láska k prírode? Pretože tá láska sa neprejavuje tak, že vyleziete s autom alebo motorkou niekam na lúku či do lesa a tam sa fotíte, ako veľmi sa vám príroda páči. Neraz sa stalo, že zhodili hniezdo, alebo zapučili mláďatá v tráve kolesami. A to dokonca aj v národných parkoch.

Nerozumiem tomu. Nasáčkovať sa s tereňákmi alebo štvorkolkami do lesa a tam jazdiť hore dole a tešiť sa ako odletuje blato. Všetko rozjebané, rozryté, hluk, smrad. Mnohým je jedno, či je obdobie hniezdenia a či niekde sú schované mláďatá či chránené druhy. Veď je to predsa iba strom, iba kvet, iba had, iba myš, iba jašterica, iba chrobák, iba včela, iba srnka, iba huba… . Nevadí, že je to obživa pre niektoré živočíšne druhy. Ale keby niekto prešiel kolesom cez ležiaceho psa, tak to by bol horor. To by bolo pohoršených statusov na internete. To by sa robili pátracie akcie a vypisovali by sa odmeny. To by bolo zrazu množstvo ochrancov zvierat.

A je fakt smiešne, keď niekto na aute alebo motorke svoje vystrájanie v lese a na lúkach obhajuje tým, že aj stroje pri ťažbe robia hluk a nechávajú rozrytú zem, alebo že lietadlá robia väčší bordel, ako to čmudenie z výfukov medzi stromami. Podľa tejto logiky asi nie je také hrozné dať niekomu facku, lebo päsťou je to horšie. Alebo znásilnenie nie je tak vážne, pretože vražda je vážnejšia. Alebo keď sused bije svoje deti, tak budem biť aj ja tie svoje.

Hlavné je predsa zabaviť sa a to aj na úkor prostredia. Aj na úkor demolovania okolia, plašenia zveri, lámania, mliaždenia, dymenia… . A potom si to ešte obhajovať kadejakými podivnými argumentmi. Prečo si tú motorku nevezmete do obývačky a neturujete tam? Alebo si na džípe nejazdíte po záhrade?

Pin It on Pinterest

Share This