O PREBEHOVANÍ DO INÝCH POLITICKÝCH STRÁN A ROZPRÁVKA O PRIMÁTOROCH A VICEPRIMÁTOROCH

Aký zmysel majú nové politické strany, keď do ich štruktúr prebehujú členovia tých starých strán? Strán, ktorých majú občania buď plné zuby, alebo majú slabé preferencie. To ešte títo politici nemajú dosť? Myslia si že v novom tričku budú zrazu inými ľuďmi? Že začínajú odznova? Že im zrazu pribudnú nové vlastnosti a zmení sa im povaha? Že práve oni si zaslúžia priestor? Pritom, už mali možnosť ukázať sa. Namiesto toho poniektorí dostanú rovno regionálne podpredsedníctvo alebo predsedníctvo v inej strane.

Jasné, nie je to zakázané. Ale fér voči voličom taktiež nie. Čo si majú o tom myslieť? Stačí si pozrieť štruktúry aj keď len v SNV alebo v košickom kraji.

Alebo je to ako v tejto rozprávke.

Kde bolo, tam bolo, bolo raz jedno malé mestečko. A v tomto mestečku si ľudia ako menšie zlo zvolili nového primátora. Svoju váhu na tom mal aj reklamný predvolebný smog a peniaze vložené do kampane. A tento nový primátor urobil veľa dobrého, no aj mnoho prešľapov a úmyselných zlých vecí. Ale o tom je už iný príbeh.

Primátor mal svojho nanúteného viceprimátora od predošlého primátora, v ktorom však nemal potrebnú podporu. A tak prijal druhého viceprimátora – človeka, ktorý ho bude vo všetkom kryť, obhajovať a bude jeho chvostíkom a potrebnou podporou nielen na radnici. To zaručovala aj príslušnosť k rovnakej politickej strane.

Dvaja viceprimátori boli samozrejme na malé mestečko zbytočne veľa a peniaze na plat toho druhého sa mohli použiť na veci dôležitejšie. Napokon, v iných a väčších mestách v zemi mali iba jedného viceprimátora. Bolo preto divné, že malé mestečko potrebuje dvoch. Ale dalo sa to čakať, keďže primátor nemal potrebnú podporu ani u svojho zástupcu, ani medzi poslancami. A ani si ju nemal čím zaslúžiť, keďže jeho úradovanie bolo chaotické, rodinkárske, podivné.

A ako sa blížil volebný rok, tak si primátor uvedomil, že potrebuje podporu u nejakej inej silnej politickej strany. Aby mal silnejšie postavenie oproti ostatným kandidátom, ktorí budú mať taktiež nejakú svoju podporu. A tak sa stalo, že druhý viceprimátor po dlhých rokoch členstva v rovnakej strane ako primátor, preskočil do inej, v súčasnosti silnejšej politickej strany. A rovno sa mu ušlo regionálne predsedníctvo.

A tak sa dámy a páni vyhrávajú voľby. Nie zásluhami, ale kalkulom, strategickými krokmi, klamstvom a peniazmi.

Pin It on Pinterest

Share This