SPIŠSKÁ NOVÁ VES: ZA ČO ĎAKUJEM A ZA ČO NEĎAKUJEM

Ďakujem za pekné a bezpečné mesto Spišská Nová Ves, ktoré nemusia strážiť ozbrojenci, neodpaľujú sa tu samovražední atentátnici, steny budov nie sú rozstrieľané a obhoreté, na námestí sa neváľajú skrvavené telá, ani hladujúce deti. Tempo neurčujú náhliace sa davy, plynové masky nie sú povinnou výbavou áut a v lesoch sa neschovávajú hrdlorezi. Ženy nie sú unášané priamo z barov a diskoték, dodávky nezbierajú nedobrovoľných darcov orgánov a v podzemí nedržia v reťaziach sexuálnych otrokov či na ťažkú prácu zneužívané deti. Aspoň v to dúfam a verím.

Ďakujem, že máme stále úrodnú pôdu, na poliach je vidieť pracujúcich poľnohospodárov, či pasúci sa dobytok. Ďakujem za pár obľúbených podnikov, v ktorých sa rád najem alebo opijem, stretnem s  kamarátmi alebo sa v nich zašívam sám. Ďakujem za neďaleké úteky do lesov, za vôňu ihličia, prírodu, úsmevy pekných žien a nájdené priateľstvá. Ďakujem za možnosť aktivít, zábavy, za spomienky na detstvo, lásku, skúsenosti, zoznámenia. Ďakujem za šikovných ľudí, ktorí tu zotrvali a svojou činnosťou, prácou či podnikaním robia život v meste krajším a dôstojnejším.

Ďakujem za rodinu, ďakujem za možnosť realizovať sa, ďakujem za to, že môžem žiť ako chcem, aj keď to nie je asi podľa zaužívanej šablóny, ďakujem za čitateľov, ďakujem za podporu.

Neďakujem za tých pár ľudí, na ktorých stojí kvalita nášho života, budúcnosť a imidž mesta. Neďakujem za tých pár ľudí pri moci a v kanceláriách, ktorí môžu za to, ako je to tu dlhodobo s dopravou, chodníkmi, cestami, ihriskami, rekonštrukciami, kultúrou. Neďakujem za to, že to stojí na ich neochote, lenivosti, neschopnosti, výhovorkách. Neďakujem za to, že sú tu tak dlho, aj keď voláme po zmene. Neďakujem za verejne činné osoby, ktoré sa navzájom kryjú a zastávajú sa neschopnosti a lenivosti toho druhého. Neďakujem za to, že sa na to musíme prizerať, pretože mnohé by vyriešil plameňomet v ruke naštvaného občana, no kto si pôjde za tých pár poslancov a úradníkov sadnúť?

Neďakujem za tých pár ľudí pri moci, na ktorých krása nášho mesta dopláca. Za tých lenivcov, kšeftárov, hajzlov, podvodníkov, špekulantov a za nekompetentné neschopné osoby v službách mesta. Neďakujem za to, o čom všetkom sa mlčí a o čom sa boja mnohí prehovoriť. Neďakujem za všetky tie výhovorky, čo prečo nejde a kto za to môže. Za zvaľovanie chýb a kompetencií na niekoho iného. Kvôli týmto ľuďom mesto nežije tak, ako žilo kedysi. Kvôli nim naše mesto chátra, kvôli nim nemáme Dom kultúry, kvôli nim sa myslí na deti a na dôchodcov ako na posledných, kvôli nim sa iba predáva mestský majetok, budovy, pozemky. Kvôli nim sa plytvá s peniazmi a nepodporujú sa dostatočne naši ľudia, naši umelci, naši podnikatelia.

Pin It on Pinterest

Share This