AJ CYKLISTI SÚ SÚČASŤOU CESTNEJ PREMÁVKY, ALE …

Aj cyklisti majú svoje miesto na ceste a treba na nich brať ohľad, ako na tých najzraniteľnejších. No samozrejme, aj oni musia byť ohľaduplní, pretože nie sú na ceste sami. Stačí málo a môžu prísť aj o zdravie, aj život, aj o bicykel. Mnohí nedočkaví šoféri na nich nadávajú, trúbia, “strieľajú” po nich ostrekovačmi. Aj ja si občas zanadávam, keď sa niekde ponáhľam a vtedy vždy ako zákon schválnosti idú oproti autá. Takže nemôžem obehovať. Snažím sa totiž pri obiehaní cyklistov dodržať bezpečný odstup. Nie je to však ich vina. Bicykel aj cyklista nie je dvojrozmerný útvar, ktorý má iba výšku a diaľku. Má aj svoju šírku, takže nejakú časť cesty zaberie.

Čo si však na poniektorých cyklistoch všímam? Že asi nevedia, že taktiež musia ukazovať zmenu smeru jazdy a ako sa to robí. Mnohí zase akoby nevedeli ísť rovno, alebo nedokážu udržať riadidlá. Ako ten nováčik v okuliaroch z filmu Policajná akadémia, ktorý ide na skútri ako posratý. Ako dieťa, ktoré prvýkrát nasadlo na bicykel bez pomocných koliesok.

Poniektorí jazdia bez rúk, no neuvedomujú si, že keď okolo nich prefrčí auto, tak ich môže stiahnuť. Taktiež neodporúčam držať iba jedno riadidlo a na druhom držať ťažkú tašku. Tiež sa dá ľahko stratiť rovnováha a následky môžu byť fatálne. Treba si vždy uvedomiť, že na ceste nie sme sami. Držať sa vo svojom pruhu, neriskovať, nehazardovať so svojim životom ani so životmi iných ľudí na ceste.

A nadávať na cyklistov? Jedným z najkrajších detských zážitkov je prvý bicykel a učenie sa bicyklovať. Aby raz mohli jazdiť samé, aj na väčšie vzdialenosti, aj mimo ihrísk a sídlisk, aj po cestách. Určite ich rodičia neučia bicyklovať kvôli tomu, aby na nich niekto nadával s tým, že na cestu nepatria atď… . Iba kvôli tomu, že sa niekto ponáhľa alebo si myslí, že je ponižujúce spomaliť alebo počkať, kým sa bude dať cyklista obehnúť. Veď predsa tu je každý pretekár a nekompromisný šofér. Ale tak ako dnes ľudia pristupujú k svojim životom, tak sa chovajú aj na cestách. Ako sebeckí a bezohľadní hajzli.

Na záver dodám, že cyklista by mal aj v prírode rešpektovať ostatných. Nerútiť sa lesom alebo poľnou cestou ako blázon, keď v okolí môžu byť turisti. Taktiež sa nehnať dolu kopcom, kde je premávka chodcov. Pretože som videl, ako to vyzerá keď bezohľadný cyklista zrazil mladý párik na prechádzke v národnom parku. Zo zeme sa zbierali všetci traja.

Bicykel je pre mnohých štýlová záležitosť. Ekologický a tichý dopravný prostriedok, ktorým sa človek udržuje v kondícii, užíva si zdravý vzduch, okolie, prírodu. Ale nerobí ho nezraniteľným. Bicykel je taktiež o zodpovednosti a dodržiavaní dopravných predpisov. O triezvosti za volantom.

Pin It on Pinterest

Share This