AKCIA – Kruhový objazd

V najnovšom I-čku som sa dočítal, že MESTO ZVAŽUJE MOŽNOSŤ VEĽKEJ KRUHOVEJ KRIŽOVATKY PRI MADARASE. Áno, krásna predstava. Síce sa tam nedočítate odkiaľ na to budú financie, ani nič podrobnejšie, mesto sa rozhodlo o tom vopred informovať. Správne. Je tu totižto priestor na reakcie.


Článok z mestského I-čka

Tu by som zhrnul moju reakciu na túto tému

Aktuálne prebieha plošná rekonštrukcia komunikácie od Metropolu až po rampy na sídlisko Západ. Neskôr sa presunie rekonštrukcia na druhú stranu, od Metropolu po hlavnú križovatku. Tu by som sa zastavil a upriamil pozornosť práve na tú HLAVNÚ KRIŽOVATKU. Keďže je hlavný ťah do mesta zatvorený a obchádzka vedia cez sídlisko Západ a následne sa zhlukuje do hlavnej križovatky v centre, všetci vodiči, ktorí tadiaľ denne prechádzajú vidia problém. Hlavnú križovatku riadia semafory. Čo myslíte, ak by namiesto semaforov, bola táto križovatka riešená kruhovým objazdom, stáli by sme v dlhých kolónach počas uzávery hlavného ťahu do centra? Ja si dovolím tvrdiť, že NIE. Mimochodom, firma, ktorá spravuje semafory, si vraj pýtala len za zmenu signalizácie hlavnej križovatky počas uzávery približne 20 000 EUR. Dobrý biznis. Mesto s tým samozrejme nesúhlasilo a tak signalizácia je v pôvodnom režime ako doteraz.

Myslím, že aj to je jeden z dôvodov, prečo pchať všade semafory (kompetentní majú samozrejme výhovoriek viac). Stále sme na Slovensku nedošli do štádia, kedy je vhodné, priam žiadúce, inšpirovať sa zahraničím aj v riešení dopravných komunikácií. Lepšie nebude, kým sa budú pri moci držať nesprávni ľudia, ktorí sa občanom ukazujú len pred voľbami.

Čo sa týka kruhových objazdov, tie v našom meste potrebujeme ako soľ. Pri Kauflande, pri žltom gympli, pri COOPe, pri Madarase, no najviac na hlavnej križovatke. Niekde sa vraj technicky nedajú vtisnúť, no podľa mňa vo väčšine prípadov áno. Ak sa to dá v Anglicku, Belgicku, Holandsku, prečo nie u nás? Na to nech si odpovie každý z vás.

Prajem pevné nervy milí vodiči, ešte pár týždňov, do ukončenia rekonštrukcie 😊

Pin It on Pinterest

Share This