GASTROLÍSTKY NIE SÚ ABSOLÚTNYM BONUSOM K VAŠEJ VÝPLATE

Skutočný benefit alebo zákonom garantovaný biznis pre pár vyvolených? Pozrime sa na túto problematiku bližšie.

Tento článok bude zameraný na odhalenie a lepšie pochopenie systému gastrolístkov. Dozviete sa koľko to stojí vás, vášho zamestnávateľa a podnik, kde ich miniete.

Na úvod dôležité vyvrátenie populárneho mýtu: Gastrolístky nie sú absolútnym bonusom k vašej výplate! 55% z ich hodnoty zaplatí zamestnávateľ a 45% si platíte vy z vašej mzdy. Toto sú zákonné minimá pri určovaní percentuálnych pomeroch, každá firma si ich môže upraviť podľa svojich možností.

Takže gastrolístky sú vlastne časť vašej výplaty, ktorú dostávate vo forme lístkov. Problémom je, že gastrolístok, napríklad v hodnote 4€, nemá v skutočnosti hodnotu 4€. Váš zamestnávateľ musí firme, ktorá lístok vydala, zaplatiť aj poplatok. Ten je zo zákona vo výške maximálne 3% z hodnoty lístka, tzn. v tomto prípade 12 centov. Ak takýto gastrolístok použijete v reštaurácii a tá si to nechá preplatiť vo firme, ktorá ho vydala, musí jej za to zaplatiť ďalší poplatok. Výšku tohto poplatku už zákon nestanovuje, a tak sa odvíja od vyjednávacej sily danej reštaurácie. Protimonopolný úrad Slovenskej republiky v roku 2016 vyšetrovaním zistil, že maximálna provízia pýtaná týmito firmami dosahovala:

– 5,5% od obchodných reťazcov

– 80% od niektorých reštaurácií !

(zdroj: google.com)

Takže z použitého gastrolístka v hodnote 4€ ostane 3,78€ obchodu, ale len 0,80€ reštaurácii. Práve preto ste sa určite neraz stretli s tým, že podniky z gastrolístkov nevydávajú. Nechcú tým prísť o ďalšie peniaze, keďže za vaše 4€ z gastrolístka nedostanú ani 4€. Reštaurácie, aby sa vyhli tomuto poplatku, za získané gastrolístky od zákazníkov nakupujú potraviny do kuchyne.

Vďaka tomu tri najväčšie gastrolístkové firmy dosiahli v roku 2018 abnormálne zisky:

DOXX – 5 810 816€

Edenred – 14 892 228€

Up Slovensko – 12 179 031€

SPOLU – 32 882 075€

A to len za to, že gastrolístky vytlačili, rozdistribuovali a pozbierali.

Toto sú peniaze, ktoré mohli ostať obchodom, reštauráciám, zamestnávateľom a vám, vo vašej výplate, keby vám príspevok na stravovanie zamestnávateľ vyplácal v hotovosti namiesto gastrolístkov. Gastrolístkové firmy môžu vďačiť najmä zákonu, ktorý núti zamestnávateľov nakupovať gastrolístky pre svojich zamestnancov. Ak firma nemá kantínu alebo možnosť vám jedlo objednať, musí vám podľa zákonníka práce dať gastrolístky. Štát tak vydavateľom gastrolístkov vytvára vlastný trh.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny dlhodobo argumentovalo tým, že gastrolístky zabezpečujú „pravidelné stravovanie zamestnancov“. (Michal Stuška, hovorca ministerstva práce, 12.08.2019 pre aktuality.sk)

Dokonca argumentovali aj tým, že by mohli zamestnanci minúť hotovosť namiesto obeda na alkohol či cigarety. Asi netušili, že ľudia sú vynaliezaví a gastrolístky používali aj doteraz na nákup rôznych iných potravín, ba dokonca s gastrokartou sa niekde dal do nákupu zahrnúť aj alkohol, cigarety, benzín či oblečenie.

Asociácia AESP (Asociácia Emitentov Stravovacích Poukážok), ktorá združuje vydavateľov gastrolístkov dokonca zriadila web, na ktorom gastrolístky bráni. Skúšajú vážne všetko, aby obalamútili ľudí, ktorí gastrolístky využívajú pravidelne. Píšu napríklad:

  • „Gastráče prispievajú k lepšiemu zdravotnému stavu. Nemusíte byť lekárom, aby ste vedeli, že pravidelná a vyvážená teplá strava je na obed lepšia ako bageta či treska s rožkom.“

PREČO sa potom za gastrolístky dá kúpiť aj studená strava, vrátane spomínanej bagety či tresky s rožkom? Alebo iné potraviny či oblečenie?

  • „Gastráče sú dobré pre štát, znižujú náklady na zdravotnú starostlivosť. Je to tak. Ak by sme nahradili gastrolístky hotovosťou, až 40% ľudí by chodilo menej pravidelne na obedy. Dôsledok? Nárast obezity a výdavkov v zdravotníctve o 20 mil. eur.“

AK je cieľom gastrofiriem dobrý zdravotný stav, prečo si za gastrolístky môžete kúpiť každý deň na obed vyprážaný rezeň s hranolkami a zapiť to kolou?

  • „Za gastráče si môžete kúpiť iba jedlo. Áno, za gastrolístky si máme kupovať IBA jedlo, a tak je to správne.“

Túto výhovorku som už viackrát vyvrátil vyššie 😊

Tá ich snaha o argumenty obsahuje ďaleko viac absurdít, ak chcete, vygooglite si to. Ja pokračujem ďalej.

Aby sa nezabudlo, vydavateľom gastrolístkov udelil v roku 2016 Protimonopolný úrad pokutu vo výške 3 milióny eur, lebo uzavreli kartel. Keďže zo supermarketov dostanú za preplácanie lístkov násobne nižšie provízie ako od reštaurácii, snažili sa dosiahnúť, aby pokladníčky od zákazníkov v obchodoch brali maximálne 5 gastrolístkov.

(zdroj: google.com)

Ak to celé zhrniem:

1. Gastrolístky stoja zamestnáveteľov, obchody a reštaurácie peniaze, zaťažujú ich administratívou a viac ako 30 miliónov eur ide každý rok firmám, ktoré ich tlačia

2. Nezaplatíte nimi všade, dokonca miniete niekedy viac ako potrebujete, keďže sa z nich nevydáva

3. Ak by ste dostali stravné vo forme peňazí priamo k výplate, za takú istú sumu by vám mohla reštaurácia uvariť viac jedla

4. Z vašej hotovosti nemusí nikto nikomu platiť províziu

5. Za hotovosť zaplatíte úplne všade, dokonca vám z nej vydajú. Máte tak na výber z ešte väčšieho množstva podnikov, akým sa chvália gastrolístkové firmy.

Dokonca aj samotný Protimonoplný úrad navrhol štátu gastrolístky premeniť na hotovosť alebo z nich spraviť dobrovoľný systém.

Toto všetko sa dialo za bývalých vlád. Našťastie nová vláda napísala do svojho programového vyhlásenia toto:

„Zamestnancom umožníme vybrať si medzi gastrolístkami a finančným príspevkom na stravu.“

A tak sa momentálne deje to, že na schválenie sa dostala zmena Zákonníka práce, medzi ktoré patrí zrušenie povinných stravných lístkov. Zamestnanci si tak budú môcť vyberať medzi tým, či chcú príspevok na obed vyplatiť stravným lístkom alebo v hotovosti. Vláda navrhuje, aby táto zmena začala platiť už od marca 2021. Je správne, ak budú mať ľudia na výber. Gastrolístkové firmy sa tak musia biť o každého zákazníka, ktorého im už štát zákonom nenanúti.

Pevne verím, že aj týmto článkom som trochu rozšíril vaše vedomosti o problematike gastrolístkov a mnoho zamestnancov tak siahne práve po finančnom príspevku a nebude podporovať gastrolístkový biznis. Vaše peniaze tak skutočne ostanú v plnej výške vo vašom obľúbenom obchode či reštaurácii.

(zdroj: instagram Viktor Vincze)

Pin It on Pinterest

Share This