O NOVOVESKÝCH ZNÁMOSTIACH, KAMARÁTSTVACH, PRIATEĽSTVÁCH

/Tento blog bude trochu osobnejší, aj z môjho života. Ale môj život je taktiež jedným z tisícov príbehov obyvateľov Spišskej Novej Vsi/

Aj keď je naše mesto malé, každý tu môže nájsť niekoho, s kým si bude rozumieť, s kým nájde spoločnú reč, záujmy, postoje, názory. Niekoho, kto bude rovnako šialený, prešpekulovaný, dobrodružný, či uvedomelý a sčítaný. Niekoho, koho budete môcť nazvať kamarátom a nie iba na pár dní, pretože kamarátstvo sa buduje celý život a je to vzájomný vzťah dvoch ľudí, kde nemôže jeden iba brať a druhý prijímať. Je to záväzok, zdieľanie tajomstiev, rešpekt, spoločné rodinné stretnutia. Priateľstvo je o poradení, záujme, opore, ale aj o protirečení, varovaní, upozornení, odpustení. A nie všetko nájdete v rodine, či životnom partnerovi. Aj preto sú dôležití kamaráti/priatelia.

Som rád, že som mal možnosť nájsť si kamarátov aj ja a stále nejakých získavam, aj keď nie s každým sa dá rozobrať všetko a nie každý mi vo všetkom rozumie. Sú názory, ktoré hovoria o rozdiele medzi známosťou, kamarátstvom a priateľstvom. A možno aj to sú tie rozdiely. V porozumení a pocite nájsť spriaznenú dušu, nie iba povrchné rozhovory pri pive. Nájsť osobu, ktorá aj keď s tebou nesúhlasí, tak ťa nepotopí a neodsúdi ťa za to. Osobu, ktorá ťa nevysmeje za to, že si si našiel partnera, ktorý sa možno na celom svete páči iba tebe. Osobu, ktorá je hrdá na to, čomu sa venuješ a nezávidí ti úspechy. A samozrejme to musí byť vzájomné, aj keď všetci robíme chyby, ktoré snáď časom prehrmia, príde odpustenie a výčitky svedomia nahradia nové, priateľstvo utužujúce zážitky.

Poniektorí kamaráti odišli preč za lepším životom, nemali na výber, alebo nemali dôvod tu ostať, pretože so svojimi snami, cieľmi a ambíciami by sa tu nepresadili. A v mnohom sa im ani nedivím, pretože nie každý si môže dovoliť čakať, kým sa situácia v našom regióne zlepší a bude viac priať mladým rodinám, podnikaniu, či pracovným príležitostiam. Ale chýbajú tu. Pri rozhovoroch, pri pive, pri výletoch. Chýba tu Matúš H., ktorý asi ako jeden z dvoch ľudí na planéte rozumie môjmu, často nevhodnému alebo zložitému humoru. Chýbajú mi spoločné posedenia pri pive, poháriku, či zákusku. Spoločné rozhovory, uťahovanie si z ľudí, hlasný smiech, krik pod oknami na sídlisku, či v uliciach.

Chýba tu ukričaný Zajo so svojou agresívnou povahou, dramatickým prejavom a schopnosťou byť kamarátovi po boku v každej situácii. Chýba mi Andriy, ktorého som spoznal počas môjho Pražského života a ktorý ma okrem samotného priateľstva poctil aj tým, že som krstným otcom jeho dcéry Sofinky a taktiež sa mi dostalo pocty ísť mu za svedka, čím sa z nášho vzťahu stalo viac, než len priateľstvo. Chýba mi Ondra, s ktorým sme odpili hektolitre piva a rumu a prežili roky ako kolegovia, či spolubývajúci a aj v časoch, ktoré považujem za temné obdobie môjho života, mi bol najviac nablízku keď šlo do tuhého, keď dochádzalo k fyzickým stretom a naťahovaniu sa v práci s páchateľmi. Zároveň najviac rozumie mojím náladám, slabostiam, démonom, výstrelkom a aj preto je to priateľstvo na celý život.

V SNV však ostal Marcin, s ktorým sa poznáme roky a o ktorom som vymyslel mnoho vtipov a urobil toľko fotomontáži a napriek tomu to berie s humorom. Vždy zaspomíname na spoločné zážitky, aj ako som ho amatérsky na ulici oženil. Dúfam, že sa to medzi nami nikdy nepokazí.

Je tu Matúš K., s ktorým sa poznám asi najkratšie zo všetkých, no bol v Spišskej v období, keď som prežíval veľmi ťažký rozchod a sklamanie a bol mi bútľavou vŕbou, ktorú som potreboval. Aj preto je dôležitou osobu v mojom živote.

Je tu Paľo, ktorý má na mňa v poslednej dobe najviac času a aj za to mu veľmi ďakujem. Za vypočutie, pochopenie, odvoz keď sa opijem a za veci, ktorým rozumieme iba my.

Je tu Ľuboš, s ktorým si vieme aj vážne pomôcť, aj zo srandy vynadať, viesť debaty o ničom aj o všetkom. Až mám chuť mu teraz hneď napísať zo srandy niečo hnusné, pretože viem, že to pochopí a nachvíľu sa rozptýli, lebo určite zase leží vyvalený pri telke, s Jägermeistrom v ruke.

Sú tu ochotní ľudia, ktorí mi začali okrem iného pomáhať aj pri mojich projektoch a je to na dobrej ceste, aby vznikli ďalšie skvelé kamarátstva/priateľstvá. Marcel, Jano, Erik, Miro … .

/Dovolil som si vymenovať pár kamarátov, s ktorými trávim najviac času a sme v každodennom kontakte. Buď osobne, alebo telefonicky. A týmto im dávam najavo, že som rád, že ich mám a že aj vďaka ním nie som v živote sám. Aj keď som často neznesiteľný, uhundraný, unadávaný chlap./

S kamarátstvom majú ľudia rôzne skúsenosti.

Niektorí kamaráti ostanú, niektorí sa zmenia, niektorí zmenia život, založia si rodinu, niektorí prestanú mať čas, alebo to majú nastavené tak, že je rozdiel ak niečo potrebujete vy od nich, alebo oni od vás. To sa žiaľ už nedá nazvať kamarátstvom. Pretože občas potrebujete aj vy spoločnosť kamaráta a vedieť že mu stojíte za ten čas, za obetovanie vylihovania pri telke, či oželenie sledovania futbalového zápasu. Je totiž smutné, keď sa súrne potrebujete vyrozprávať, pretože máte boľavé srdce, no televízna obrazovka má prednosť.

Zároveň je fajn, že sa tu dá nájsť pomoc, opora, podpora a pochopenie aj v nových ľuďoch, ktorých stretnete. A vzniknú nové kamarátstva/priateľstvá, pri spoločných aktivitách, názoroch, práci… .

Je skvelé vidieť, koľko dlhoročných kamarátstiev v Spišskej Novej Vsi pretrváva. Koľko nerozlučných a oddaných priateľstiev odmala, od škôlky, či základnej školy. Určite aj vy také vo svojom okolí poznáte, alebo sami takéto dlhoročné kamarátstvo máte a je založené na hlbších princípoch, než len na vyciciavaní peňazí, spoločnom vození sa na luxusných autách, postavení, alebo na ukazovaní sa v spoločnosti s niekým vplyvným, známym, uznávaným, či obľúbeným, aby ste si tiež užili trochu pozornosti.

Je fajn vidieť, že nie všetky kamarátstva umierajú na zradu, klamstvo, podrazy, prebratie frajerky, či nevracanie peňazí, ale silnejú pri potrebe vyrozprávať sa, zveriť sa s tajomstvom, zakryť nejaký prúser, vymyslieť výhovorku; pri spomienkach na staré časy, príprave prekvapenia pre partnerku, zorganizovaní oslavy, dôležitom projekte, odvoze do nemocnice, alebo z krčmy a pri rozhovoroch, ktoré pochopí iba rovnaké pohlavie.

Pin It on Pinterest

Share This