SPIŠSKÝ TRH: OBĽÚBENÁ AKCIA MESTA MOJIMI OČAMI

V poradí 65. Spišský trh, ako aj mnohé ďalšie podujatia sa toho roku konať nebudú. Snáď nemusím nikomu vysvetľovať prečo. A tak si aspoň trochu zaspomínam a opíšem Spišské trhy, ako ich vnímam ja.

Vždy som mal rád Spišské trhy. Keď som bol mladší, predstavovali pre mňa zábavu, atrakcie, možnosť ísť niekam s rodinou, alebo kamarátmi a zažiť niečo veľké – kolotoče, strašidelný hrad, cukrovú vatu, program na pódiu a davy ľudí. Možno to znie zvláštne, ale rád som sa predieral tou masou ľudí, v ktorej som stretával množstvo známych. A to mi ostalo dodnes. Na jednej strane tlačenica, na druhej strane možnosť pokecať so starými známymi, ktorých by som inak nestretol. Už menej mi však vyhovoval ten hluk, bordel, odpadky, ožrani, každým rokom vyššie ceny a pohľad na uplakané deti, ktoré rodičia ťahajú za ruku preč od stánku s hračkami, alebo od kolotoča, pretože na to nemajú peniaze.

Pamätám si, že každý rok na trhy  prišli aj peruánski hudobníci, aj so stánkom s píšťalami a príveskami a hrali tam svoje piesne. Premýšľal som, či idú naživo, alebo z playbacku. Samozrejme, že nikdy nesmú chýbať stánky s tričkami s lacnou potlačou, ktorá vydrží jedno – dve prania, no kto by nechcel na tričku svoju obľúbenú skupinu. Ďalej množstvo stánkov s rôznymi blikačkami, svetielkami, hračkami, detskými zbraňami na guličky, kožuchmi, remeselnými výrobkami, retiazkami, príveskami, CDčkami, sladkosťami, cukrovou vatou, medovníkmi, varenou kukuricou, medovinou, domácimi potrebami so živou ukážkou pri stánku a samozrejme stánky s army tovarom, v ktorých je vždy okrem iného vystavené množstvo vreckových nožíkov. Mnohí si ich obzerajú, no kúpi len málokto.

Davy ľudí sú každoročnou príležitosťou pre tmavých výrastkov, aby niečo potiahli buď z niektorého zo stánkov, alebo okoloidúcim z vrecka. Nedokážu tomu zabrániť ani preventívne rozostavení policajti, ktorí sa určite nevedia dočkať, kedy už bude trhom koniec a snáď prebehnú bez väčších konfliktov.

Spišský trh taktiež sprevádzajú plné odpadkové koše, váľajúce sa plastové poháre, tácky, príbory, prasknuté balóny, zvratky, množstvo špakov, preplnené podniky, hudobný šalát, zvučky a krik z kolotočov, úrazy, majáky, konflikty, bitky, spev, plač, hádky, rozchody, nové známosti, zblíženia. Samozrejme tlačenica pred pódiom, neoriginálny program a fronty na drahé mäso, klobásu a ďalšie maškrty. Kto je však chytrejší, ten sa naje vždy radšej doma. Aspoň mu viac ostane na atrakcie a alkohol.

Nesmiem však zabudnúť ani na silácke a predvádzacie atrakcie – strelnicu a automat s loptou na boxovanie. Tam každoročne postáva rovnaká vzorka mladíkov – navzájom sa povzbudzujú k výkonu, pretože nikto nechce ísť ako prvý, aj keď si každý myslí, že je Mike Tyson, alebo Clint Eastwood s winchestrovkou v ruke. Ešte dobre, že z tej vzduchovky nestrieľajú na ruže od pása, ako Rambo. Ja kolotoče nemusím, pretože rýchlosť a výšky nemám rád, no strelnicu si doprajem vždy. Len škoda, že už nevedia koľko pýtať za jednu strelu a nevšimol som si, že by tie broky boli zo zlata, alebo že by sa strieľalo na niečo nesmierne cenné. Ale som vždy rád, že mám stále dobrú mušku a to aj s tým horším okom. „Boxovací stroj“ som vyskúšal iba párkrát v živote. Nechal som sa nahovoriť a potom som mal jednu ruku väčšiu ako druhú. Ale skúšal som to zhora, podľa vzoru Buda Spencera, keď päsťou na temeno uzemňoval protivníkov. Ešte keby som tak mal takú veľkú päsť ako on – údajne ju mal takú veľkú, ako krígeľ.

Pamätám si, že skoro každý rok aspoň jeden deň počas trhov pršalo, lietali chrústy a pár jedincov bolo za zrušenie tejto akcie, ktorá má dlhšiu tradíciu, než sú oni na svete. Zrušiť však akciu, ktorá napriek nedostatkom a problémom zviditeľňuje naše mesto?

Pamätám si taktiež falošné úsilie pseudoaktivistov, vymeniť plast za kompostovateľné a recyklovateľné príbory, tácky, kelímky a mnoho ľudí /samozrejme aj pár poslancov/ si na tom urobilo reklamu. No zabudli na maličkosť – dodať k tomu aj zberné nádoby. A tak to všetko aj tak končilo na zemi, alebo zmiešané s ostatnými odpadkami.

Je mi trochu ľúto, že tento rok Spišský trh nebude, pretože ten minuloročný som si kvôli osobným problémom neužil. Na druhej strane, mestu neuškodí jeden rok bez hlučných, odpadkami zamorených, preľudnených akcií. Stretnúť sa môžeme na terasách, v parkoch, či na športoviskách a sú aj iné možnosti zábavy a nakupovania.

Zo stránky mesta o Spišskom trhu:

  • najväčšia a najobľúbenejšia akcia mesta
  • priemerné výdavky s ním súvisiace za posledných 5 rokov sa pohybujú vo výške 46 674 €
  • priemerný príjem mesta za posledných 5 rokov: 120 016 €
  • priemerný počet vydaných povolení pre účastníkov: 500
  • priemerný počet technických atrakcií: 46
  • priemerný počet pohostinských zariadení: 22 + 12 letných terás
  • počet členov organizačného výboru: 37
  • počet nasadených policajtov: 100
  • priemerný počet kultúrnych vystúpení: 28
  • každoročná účasť hostí z partnerských miest
  • rozšírenie trhu o Pivkobranie od r. 2009
  • rozšírenie miest na sedenie na 2500

Pin It on Pinterest

Share This