SÍDLISKOVÝM PRETEKÁROM, IGNORANTOM A BEZOHĽADNÝM VODIČOM V OBYTNEJ ZÓNE!

Ako niekto môže o sebe povedať, že vie šoférovať, keď nemá ani šajnu o tom, ako sa jazdí v obytnej zóne?

Ako niekto môže trúbiť, blikať a nadávať deťom, že sa hrajú na ceste, keď je to obytná zóna, v ktorej platí, že chodci môžu používať nielen chodník, ale aj CELÚ ŠÍRKU VOZOVKY, pričom chodci majú vždy prednosť pred motorovým vozidlom. Ak je to nevyhnutné, vodič je povinný vozidlo zastaviť. Na celej šírke vozovky môžu osoby taktiež tlačiť kočiar, deti sa tam môžu hrať a vôbec – môžu sa tam pohybovať. Samozrejme, že zároveň platí, že chodci sú povinní umožniť vozidlám jazdu. A rodičia by to mali deťom vysvetliť. Že auto, alebo motorka sa musí nechať prejsť. Vodiči však musia dodržiavať max rýchlosť 20 km/h a zvýšiť ohľaduplnosť voči chodcom. Nesmú ich ohroziť, čo platí aj pre sídliskových pretekárov, taxikárov, donáškarov, či kuriérov, ktorí si asi myslia, že majú nejakú výnimku a môžu sa preháňať medzi panelákmi rýchlejšie, jazdiť po chodníkoch, blokovať prejazdy, výjazdy, prechody, križovatky a stáť na tráve. Taktiež to platí pre paničky, ktoré si myslia, že žena má automaticky prednosť aj pri jazde už len kvôli tomu, že je žena a až potom sú dôležité dopravné predpisy, značky, alebo pokyny policajta.

Kvôli týmto pravidlám teda nechápem, ako sa môžu na križovatke v obytnej zóne zraziť dve autá, keď je tam maximálna povolená rýchlosť 20 km/h? Dokonca aj poniektorí moji známi, ktorých som sa pýtal, či vedia, aká je max rýchlosť v obytnej zóne, tak povedali že 40 km/h. To isté policajtom povedal vodič, ktorý pri základnej škole zrazil dieťa – „veď som šiel iba štyridsať“.

A prečo sa nedajú retardéry aspoň tam, kde je škola, keď už tam pár nehôd bolo? Pretože údajne by z toho bol hluk. Hluk??? Nerozumiem. Taktiež nerozumiem, ako niekto môže zraziť v obytnej zóne dieťa, keď je tam povolená dvadsiatka a vodiči majú byť ostražití.

Ako niekto môže brať na ľahkú váhu aj to, že parkuje na križovatke, v zákrute, vo výjazde, pred únikovým vchodom, či bezbariérovým prístupom, alebo na chodníku? Ale keby sa niečo stalo, tak sa na mnohé miesta nedostane ani záchranka, ani hasiči. Ale až keď sa niečo zlé stane, až potom chce byť zrazu každý dobrý, pozorný, milý, slušný. Až keď je neskoro. To si fakt myslíte, že vo vašej ulici a vo vašom paneláku sa nemôže nič stať a nikto tam nebude potrebovať pomoc? Alebo že je nejaká frajerina zaparkovať schválne bezohľadne? Na chodníku? Že je frajerina prefrčať medzi paneláky čo to dá, veď predsa som dobrý šofér a mám dobré reflexy a brzdy?

Problém vidím aj v tom, /za čo mimochodom obyvatelia nemôžu/ že v obytnej zóne je státie motorových vozidiel zakázané, ak dopravnou značkou nie je určené inak – to je zároveň kvôli nedostatku parkovacích miest nemožné a možno by to chcelo dopravné značenia, ktorým sa kompetentní bránia a vyhovárajú sa na blbosti. No bolo by to vhodným riešením. Už skôr som písal, aké hlúpe dôvody boli k tomu, že sa nemôžu namaľovať čiary pre lepšiu orientáciu pri parkovaní a teda by vznikol aj celkový prehľad o počte parkovacích miest na sídlisku. Absurdné. Tak ako lenivci, ktorí musia za každú cenu zaparkovať čo najbližšie ku vchodu, aj za cenu bezohľadného prístupu k ostatným. Hlavne, že máme nové parkoviská a pri Lidli sa tiež dá parkovať. Prečo to niekto dokáže a niekto nie? Prečo sa niekto dokáže prejsť od auta pár metrov navyše a niekomu to robí problém? Neškodí tým vedeniu mesta, aby to riešili. Škodí ostatným susedom, ktorí za to nemôžu.

Pin It on Pinterest

Share This