O OBČIANSKOM SPOLUNAŽÍVANÍ: ZA NEZODPOVEDNÉ ZBAVOVANIE SA ODPADU VÁM HROZÍ POKUTA

Keď ľuďom treba kúpiť nábytok, dvere, veci do domácnosti, zrekonštruovať byt, tak si vedia zohnať odvoz. Vyvolávajú a pýtajú sa známych, či nemajú, alebo nevedia zohnať dodávku. A potom si to tam pekne naložia, dovezú domov, vynesú kam treba. Na to vynaložia čas, úsilie, snahu. Prečo ale zrazu nemajú čas, nechce sa im, alebo nemajú ako odniesť sedačku, kreslo, dvere, zárubne, mikrovlnku, televízor, záchodovú misu, sklenené výplne, zrkadlo, matrac, koberec, umývadlo, či vaňu do zberného dvora, keď im to už netreba? Keď upratujú, alebo prerábajú byt?  Radšej to iba tak oprú o kontajnery pred panelákom a spoliehajú sa na to, že to niekto odnesie. A najlepšia je výhovorka – „veď cigáni si to vezmú“. Možno aj. Dovtedy to tam ale zavadzia a môže to niekomu padnúť na hlavu, alebo zraniť dieťa, pretože deti sa hrajú všade možne.

Zaujímavé, že keď človeku niečo treba, tak si vie zadovážiť odvoz a keď mu to už netreba, tak je zrazu problém si zohnať odvoz a odniesť to tam, kam tento odpad patrí. Zrazu sa im nechce, nemajú čas atď … . Zrazu zvaľujú vinu na to, že na sídliskách nie sú veľkokapacitné kontajnery.

 Je to presne také, ako keď sa niekto vyberie do prírody opekať, variť guľáš, stanovať… . Nie je problém so sebou zobrať pitie v plechovkách, plastových fľašiach a jedlo v sáčkoch, alobaloch, taškách atď… . Už je ale problém to so sebou odniesť, keď je to prázdne. Lebo už to nepotrebujú.  Šup s tým do ohniska, zahrabať, schovať, alebo hocikam, veď niekto to raz pozbiera, uprace. Možno niekto ďalší, kto si tiež bude chcieť niečo opiecť, uvariť a stráviť pekné chvíle v prírode. Čo ľudia potrebujú, to im nie je za ťažko nosiť. No z čoho už osoh nemajú a čo nepotrebujú, tak to je zrazu problém odniesť. A pritom je to ľahšie, keďže je to už prázdne.

Aj takto vyzerá občianske spolunažívanie, pomoc, ochota, ohľaduplnosť. Aj takto chcú ľudia „zmeny“ k lepšiemu. Ale aby tie zmeny priniesol niekto iný. A aj po nich upratoval, opravoval, umýval, čistil, odnášal. Ešte dobre, že sú ochotní utrieť si po vykonaní veľkej potreby zadok sami a nečakajú, že im ho príde utrieť sused.  

Tento problém sa ani z ďaleka netýka iba nášho mesta, ako môžete vidieť na šiestich fotkách vyššie a poniektorí možno nevedia, ale za takéto vyhadzovanie nadrozmerného odpadu ku kontajnerom, hrozia pokuty. Čo tak napríklad zavolať na mestský podnik a nechať Mepos, aby ho odviezol na skládku?

Pin It on Pinterest

Share This