JEŽIŠ NIE JE DEODORANT, ALEBO AJ TAKÚTO TVÁR MÁ OBDOBIE SVIATKOV

Ježiš Kristus – deodorant, s ktorým by sa chceli všetci veriaci počas sviatkov navoňať a myslia si, že si ho berú domov v podobe plných tašiek. Že jeho meno si uctievajú nákupnými košíkmi a igelitkami, trúbiacimi autami v kolónach, preťaženými vchodmi, preplnenými parkoviskami a autoumyvarkami, radmi pri pokladniach a nervóznymi choreografiami pri domácom upratovaní. Že Ježiš ocení splašené zbieranie akciového tovaru z regálov, aj keď ho nepotrebujú, no nesmie sa predsa dopustiť, aby ostalo niečo aj pre iných. A tak sa z kopcovito naložených nákupných vozíkov stávajú baranidlá a z áut nákupné tašky. Vyhráva bezohľadnosť, lakomstvo a neobozretnosť. Trúbenie, nadávky, zobanie tabletiek na upokojenie, zúrivé vypľúvanie žuvačiek, prešľapovanie v dlhých frontách, krútenie hlavami, samomluva pod rúškami, odpadávanie. Nesmú to však za žiadnych okolností vzdať. So sviatkami totiž prichádza katastrofa zatvorených obchodov, aby okrem iného aj zamestnanci predajní mohli byť so svojimi rodinami a venovať viac času svojim domácnostiam. So zavretými obchodmi prichádzajú depresie, bezmocnosť a znudenosť, pretože si mnohí uvedomia, že nemajú kam ísť. Nemajú kde stráviť čas s rodinou, kamarátmi, kolegami a ešte k tomu v období koronakrízy a karantény. A ísť sám do prírody je predsa nuda. Žiadna wifina, dym, automaty, čašníci, jedálne lístky, umývadlá, zrkadlá, záchody.

Rýchle, ponáhľajme sa! Nasadajme do áut a nakupujme, koľko tašky unesú. Veď čo sa pokazí, alebo čo nespotrebujeme, to vyhodíme. Odpadkové koše predsa máme a tí chudobnejší a hladní chcú mať tiež plné bruchá, tak nech si to vyhrabú z kontajnerov.

Poďme! Trúbme! Predbehujme sa! Udierajme špicatými lakťami! Nadávajme na ostatných! Tlačme sa dopredu! Rýchle, aby sme to stihli! Ježiš Kristus totiž opäť vstane z mŕtvych, aby podporil kúpnu silu a zisky supermarketov.

Kričme na deti, že nemajú upratanú izbu, alebo že zle utreli police. Udierajme ich po rukách, keď si chcú uchmatnúť kúsok koláča zo stola a hádajme sa s partnerom, že si odrezal kúsok klobásy. Udržujme v byte stav, akoby tam nikto nebýval, nikto sa nehýbal, nikto sa s ničim nehral a nemanipuloval vecami. Múzeum.

Ježiš sa určite zastaví v každej domácnosti, aby s bielou rukavicou prešiel po každej polici, vynadal nám za každé zrnko prachu a posvietil si taktiež na čistotu okien, podláh, svietnikov, obrusov, pohárov, vlasov, zadkov, genitálií.

Všetko musí byť voňavé, lesklé, čisté, vypraté. Kuchyne vyťažené a stoly preťažené. Pretože takto to on nikdy vo svojom živote nevidel.”

A tak sa ľudia ponáhľali, nakupovali, varili, piekli, umývali, leštili a prali, no svedomie, jazyk, myšlienky a srdce nevyčistili žiadnou handrou, kefou, ani saponátom. Počas žiadnych sviatkov.  

Pin It on Pinterest

Share This