PÁR TIPOV NA EFEKTÍVNE VYUŽITIE VOĽNÉHO ČASU DOMA POČAS KARANTÉNY

V súvislosti so šíriacim sa koronavírusom a opatreniami, ktoré ľuďom odporúčajú ostať doma a nezgrupovať sa niekde na verejnosti, kde by sa mohli nakaziť, sa všetci snažíme s touto situáciou vyrovnať po svojom. Hľadáme spôsoby a možnosti, čo by sa dalo robiť doma, či už osamote, alebo s rodinou. Okrem utužovania partnerských, či rodinných vzťahov tým, že spolu trávime viac času v malom priestore, je možné robiť aj niečo pre seba a svoj rozvoj. Tu je pár tipov, čo všetko môžete, ak ste zavretí doma a nudíte sa.

Aj doma sa dá zabaviť, učiť sa, vzdelávať a hľadať možnosti privyrobenia si online. K zábave dnes človeku stačí monitor, klávesnica, alebo kamera. Mnohí začali natáčať zábavné videá, alebo rozhovory. Rozprávajú o svojich zážitkoch, ponúkajú online kvízy, bavia ľudí vtipmi, či hádankami. Tí, ktorí zo seba nemajú dobrý pocit po audiovizuálnej stránke, sa chopili klávesníc, alebo fotoaparátov a tvoria vlastný obsah formou blogov, alebo zaujímavých fotografií. Tým ponúkajú niečo zo seba aj iným a zabavia ich tak aspoň na pár minút, možno niečo naučia, poučia, rozšíria obzory, poskytnú iný uhol pohľadu na mnohé oblasti života.

Je napríklad celkom fajn zistenie, ak držíte v ruke dobrý fotoaparát, čo všetko sa dá odfotiť z balkóna, alebo z okna. Z obyčajnej veci, ktorú máte dennodenne na očiach môže vzniknúť zaujímavý záber, s výpovednou hodnotou. A nemám na mysli fotografovanie ľudí, ktorí bývajú naproti, za účelom zistiť niečo viac o ich súkromí, sexuálnom živote, alebo či niekto doma bije ženu a trestá deti. Nikdy neviete, aký moment sa vám podarí zachytiť, alebo čo nazoomovať – práce na poli, život vtákov na sídlisku, strechy panelákov, na ktoré nevidia všetci, kopce, mraky, západy slnka, nočnú oblohu zdobenú mesiacom a hviezdami.

Už dávnejšie som si objednal z internetu mikroskop, ktorý sa dá napojiť na notebook, alebo na mobil a aj s tým je celkom zábava, Stojí iba pár eur a môžete si priblížiť rôzne predmety a skúmať ich štruktúru. Ovocie, zeleninu, stôl, textílie, kryštály soli, pokožku, hmyz… . Možností je nekonečne veľa. Navyše si to môžete zaznamenať buď na fotku, alebo na video.

Pre mnohých ľudí je stále zábavou klasika – spoločenské hry, alebo karty. No a ešte väčšia zábava je skúsiť vymyslieť vlastnú spoločenskú, alebo kartovú hru. Je teraz na to dostatok času. A kto vie, možno že to bude tak skvelý nápad, že na tom aj niečo zarobíte. Mám známeho, ktorému sa to vyplatilo.

Možno v sebe počas týchto dní nájdete aj umelca – maliara, hudobníka, spisovateľa… . Aj keď to učenie sa na hudobný nástroj môže ísť ostatným na nervy. Skúste niečo namaľovať svojim blízkym, alebo partnerovi napísať báseň, či príbeh, alebo známemu napísať list. Listy už dnes málokto posiela, no má to svoje čaro. List napísať alebo dostať, napríklad aj s priloženou fotografiou. Skúste napísať niekomu, s kým ste kedysi vychádzali dobre, no nejako to časom medzi vami vychladlo, alebo ste sa nepohodli, pohádali. Možno, že vám to tieto dni nielen spríjemní, ale aj zahreje na srdci. Ospravedlnenie, odpustenie, obnovenie starých kamarátstiev.

A čo zdravie? Aj na balkóne sa dá nadýchať v rámci možností čerstvého vzduchu a opáliť sa, prípadne na elektrickom grile niečo upiecť. Zacvičiť si môžete spolu s množstvom videí, dostupných na internete, či už s vlastným telom, alebo s pomôckami; taktiež môžete trénovať rôzne techniky boja a zostavy – buď bez zbrane, alebo s tyčami, nožmi … .

Efektívne využitie voľného času je aj o vzdelávaní sa. A teraz je čas na sledovanie online kurzov, webinárov, čítanie kníh a odborných textov. Možno si teraz nájdete čas aj na učenie sa cudzích jazykov, tvorby webov, účtovníctva, online marketingu, grafiky, či skúsiť niečo doma ručne vyrábať, učiť sa o zberateľstve a starožitnostiach. Čokoľvek, čo by ste mohli neskôr využiť vo svoj prospech, keď sa život začne vracať do normálu. Môžete z toho vyliezť sčítanejší, chytrejší, vzdelanejší, rozhľadenejší. Pretože to ležanie a nadávanie vám nedá nič a tak sa aspoň môžete stať odborníkmi dostupným učebným materiálom na doma.

Môžete si skúsiť hľadať prácu online, kto je odvážnejší, tak sa môže dať na livechat, alebo si založiť eshop a makať na ňom, pretože podľa mňa sa svet dosť zmení a ešte viac sa bude fungovať vo virtuálnom svete. Šikovní ľudia robia analýzy a uvažujú, čo asi bude diera na trhu po tejto situácii. Pozorujte preto diskusie, potreby a z čoho majú ľudia strach. Čo budú potrebovať potom a čo bude IN vo svete, ktorý tu bude, keď dáme dole rúška a začneme sa opäť stretávať.

Teraz máte taktiež čas učiť sa rozumieť ekonomickým pojmom, fungovaniu trhu a obchodovaniu. Stačí sledovať kvalitné zdroje, stiahnuť si vhodnú platformu a začať skúšať obchodovať na burze formou páky, aj keď najprv radšej opatrne na demo účte. Tak zistíte, ako sa trh chová. A kto vie, možno na tom zarobíte tak, že nebudete robiť už nič iné. Za pokus v týchto časoch to stojí.

Skrátka, urobme aj z tohto obdobia príležitosť, nie problém.

Pin It on Pinterest

Share This