Názor Novovešťana ku komunálnym voľbám: Kto získa kľúč od komory s jedlom

Keď som sa v rokoch 2010 až 2012 angažoval ako okresný predseda strany Nová SDĽ mal som 28 rokov. Bolo to hektické obdobie, lebo v tom čase som rozbiehal aj podnikanie v realitách. S odstupom času môžem povedať, že to bola vynikajúca skúsenosť, otvorila mi vo veľa veciach oči. Bol som aj pri celoslovenskej kampani na úrovni kraja, kde som mal prezentácie na krajskej rade ako postupovať vo voľbách. Ale nie o tom som chcel.

Blížia sa komunálne voľby a s nimi prichádza aktivita kandidátov na sociálnych sieťach. Pekné fotky, úsmevy, zúbky vycerené. Mňa však zaujíma čo sa za tým skrýva. Aká osobnosť. Životné skúsenosti, práca pre komunitu, návrhy riešení. Presne viem aká bude kampaň. Opravy ciest a chodníkov, rómska problematika, železničné priecestie sídlisko Západ, psíčkari, šport, kultúra, zdravie, dôchodcovia, denné stacionáre atď… . Stále dookola tie isté témy. Zamyslel sa niekto nad tým? Sledujete históriu sľubov, prázdnych sloganov, politických fráz?

Kto je teda zvoliteľný kandidát? Sám som si tým prešiel. Mladý, plný elánu, chcel som zmeniť svet. Aká bola realita? Nikto vás nepozná ako novú tvár. Na kampaň nemáte dostatok financií a ani sa vám neoplatí investovať do budúcnosti, v ktorej budete slúžiť občanom mesta. Prečo? Lebo to nemá význam. Ak chcete presadiť svoje návrhy a riešenia, ak nejaké máte, okrem toho, že sa tu ponúkajú lacné triky s teplou vodou, potrebujete väčšinu v zastupiteľstve, čiže dostatok poslancov na presadenie svojich zmien a samozrejme primátora, ktorý to všetko vyrokuje, pripraví a podpíše. Skrátka v komunále uspejú známe osobnosti zo života ľudí v meste. Doktori, riaditelia, možno manažment, alebo úspešný športovec. Takže tak.

Ja osobne som volič. Aktuálny stav v meste je vyhovujúci. Progresívne sa realizuje výstavba, opravy škôl, kultúra je na vysokej úrovni. Čo ma najviac mrzí sú mimoškolské aktivity pre deti prvého stupňa a šport. Tak poddimenzované financovanie ho dostalo dá sa povedať lopatky. A mláti sa do toho kladivom a ubíja každým rokom hlbšie a hlbšie.

Kde je teda priestor? V ochote pokračovať v tom, čo sa tu zaviedlo v ostatných 12 rokoch za primátorovania pána Volného. Žiadna veda. Žiadne fontánky a prírodné kúpaliská nezlepšia kvalitu života v meste. Netreba sa hrať na spasiteľa, projektového manažéra prázdnych nápadov. Primátor potrebuje intelekt, ktorým dokáže presvedčiť o svojej pravde. Primátor má kľúče od komory s jedlom. Niekto tú komoru však plniť musí, hm, čo vy nato? Ale to je už príbeh na dlhšie pokračovanie….

Vždy som volil podľa toho o koho ide, a či má moje sympatie. Aká je to osobnosť a nezáležalo mi na tom, z ktorej strany mu trčí zadok. Pozorne sledujem kampaň. Žiaľ napísať dnes pekné prezentácie na dve A4 nie je až taký problém. Hlavne že ľudia vidia aktivitu, nie? Ja mám svoj konkrétny plán, ktorý určite ešte ani jeden z kandidátov nepredniesol, že to chce riešiť. A preto sa v duchu vyťešujem, že ak raz budem kandidovať do komunálu, tak si to pripravím do kampane :-).

Nový primátor potrebuje skúsenosti s manažovaním a riadením ľudských zdrojov v štátnej správe a musí byť reprezentatívna osobnosť. A to mi stačí. Lepší kandidát pre mňa nie je. Musí to byť sympoš, lebo to platí na povrchných voličov, ktorí si pozrú letáčik s tvárou a idú vhodiť lístok. Na poslancov podporím nezávislých, ktorých osobne poznám a poznám aj ich prácu pre komunitu. To mi bude stačiť a budem spokojný so svojou voľbou, nech už voľby dopadnú akokoľvek, veľa toho nezmenia, lebo keby zmenili, už dávno by ich zrušili, stará múdrosť. Poslanci nech hlasujú za dobré uznesenia, primátor nech robí dobré meno. Celkom mi bude postačovať, keď si mesto udrží svoju laťku, ktorá je nastavená dosť vysoko. Hawk.

Pin It on Pinterest

Share This