Lenivosť a absencia prevencie, alebo o bezpečnosti v našom meste

Veľmi dôležitou témou v našom meste je aj otázka bezpečnosti a poriadku. Výtržnosti, ničenie cudzieho majetku, bitky, prepadnutia a krádeže sú totiž taktiež smutnou realitou mesta. A ak treba riešiť a objasňovať, tak zistíme, že všetci, ktorí sa majú starať o bezpečnosť obyvateľov, sú niekde inde. Z mesta sa totiž vytratila prevencia. Mestskí policajti zleniveli, zašívajú sa, po nociach ich nevidieť a to hlavne v tmavších a menej frekventovaných zákutiach sídlisk, kde sa stretávajú podivné živly a hrozí tam trestná činnosť. Násilie, prepady, drogy, majetková trestná činnosť, vandalizmus. A keď sa chceme dovolať pravdy a spravodlivosti, tak zistíme, že ani kamerový systém nefunguje. Toto všetko je ale vizitkou dosadeného vedenia. Človeka, ktorý zázračne presedlal z vedenia úradu práce, do vedenia mestskej polície. Zaujímavé. Ale bol to opäť politický ťah. A tá neschopnosť dosadených ľudí sa vždy prejaví, ako je vidieť aj v tomto prípade.

Predstavte si však víziu mesta, kde funguje kamerový systém a tak zaznamená rozbité výklady a vandalizmus, taktiež rôzne výtržnosti a tým pomôže k objasneniu týchto prípadov. Predstavte si mestskú políciu, ktorú je po večeroch a v noci vidieť prechádzať sa po sídliskách, ako to bolo kedysi. Predstavte si monitorovanie ich pohybu, činnosti a pravidelné vyhodnocovanie a kontrola, či už čipovanie, alebo sledovanie gps. Keď takto môžu fungovať strážne služby, ktoré musia pri obhliadkach objektov čipovať a v autách majú sledovacie zariadenia, tak prečo nie policajti? Aby sa nestávalo, že keď sa vyberiete s frajerkou/frajerom autom na nejaké tmavé, odľahlé miesto, aby ste mali chvíľu súkromia, tak tam nájdete v aute spať policajtov.

S bezpečnosťou totiž súvisí predovšetkým dôvera v mestskú políciu a jej viditeľný záujem o bezpečnosť obyvateľov. Ale taktiež osveta v podobe kurzov a prednášok pre verejnosť, besedy pre žiakov o prevencii, infostánky, letáky, priestor pre riešenie šikany, vydieranie, vyhrážanie, zastrašovanie podnikateľov, ktorí majú právo na bezplatnú ochranu ich majetku a zdravia. Nie aby si to mesačne museli platiť.

 

Pozdvihnúť pocit bezpečnosti a poriadku v meste je opodstatnený. Svedčia o tom postriekané steny, rozbité výklady, vyvrátené smetné koše, hlučné sfetované skupinky, obťažujúci bezdomovci, drogová činnosť, prepadnutia, výtržnosti, bitky, krádeže, ale aj dopravné nehody, bezohľadné parkovanie na trávnikoch, chodníkoch, žltých čiarach, zákrutách, križovatkách, pri bezbariérových prístupoch, rýchla jazda v obytnej zóne. Veď už ani pokuty sa nedávajú. Môže  za to lenivosť a ľahostajnosť poniektorých policajtov, alebo neschopnosť vedenia?

Podľa mňa chýba to najdôležitejšie. PREVENCIA. Kde totiž chýba prevencia a aktívny prístup k bezpečnosti, tam vzniká príležitosť na porušovanie zákona. A nie je nemožné s tým niečo urobiť.

Pin It on Pinterest

Share This