“TOTO NEJEM, TAMTO NEJEM” A DOPAD NA ŽIVOTNÉ PROSTREDIE

Toto nejem, tamto nejem, toto mi nechutí, tamto mi nevonia, taký mám jedálniček a takú diétu, také nároky… .

Kurva, toľko vecí končí v koši, toľko plytvania, preberania, množstvo vyhodených vecí po záruke z domácností, lebo im to už nevyhovovalo, zabudli na to alebo si toho nakúpili priveľa. Vymýšľajú – toto nabok, toto mi nechutí, bez toho mi to dajte… Množstvo príloh nechaných na tanieri, lebo oni toto nejedia. Uvedomte si ale popri tom vašom ohŕňaní nosa a preberaní, že sú krajiny, kde ľudia nemajú takúto možnosť výberu a prepchaté supermarkety. A sú radi za to, čo majú, pretože to berú v prvom rade, že je to jedlo. Nie módny trend alebo rozmar, lebo niečo je teraz v kurze a tlačia vám to do hlavy kadejakí výživoví poradcovia a tréneri.

Množstvo BIO odpadu rastie a môže za to aj márnotratnosť či pažravé prehnané nakupovanie. A potom sa ľudia sťažujú, že za odvoz, uskladnenie a spracovanie odpadu treba platiť. A kto ten odpad tvorí? Kto? Kvety? Zvieratá? Alebo my všetci ako spotrebitelia? A to nie sme pri márnotratnosti a rozmarom čo sa týka nakupovania kadejakých krátkodobých čačiek-hračiek, pri kupovaní stále novej a novej elektroniky či mobilov, pretože z bazaru byť nemôže. Veď predsa, priemysel a výroba nemá vplyv na ekológiu. Lenže ono naozaj stačí kupovať si mnohé veci od ruky a bude menej odpadu. Nakupovať z bazarov či antikvariátov nie je hanba. Napríklad taká kniha. To nie je kondóm, ktorý po použití zahodíte. Knihu po prečítaní môžete podarovať alebo predať ďalej.

A viete s čím sa ešte stretávam? Napríklad pri rozvoze obedov. Máte ľudí, ktorým to nosím v obedári a vždy mi dajú prázdny na výmenu. A potom sú takí, ktorí sú leniví obedár umývať a radšej obedy berú v tých plastových jednorazovkách. Viete koľko je to odpadu denne? Stovky obedov denne od rôznych donáškových služieb? Jedna vec je, keď si objednáte pizzu, druhá vec je, keď beriete obedy denne a môžete dávať na výmenu obedár. Čo kurva na tom môže byť také ťažké? A potom plačete za odpad? A čo tí magori, ktorí nechávajú skrine, zárubne, okná, vane, záchody, dosky, práčky, telky a ďalší veľký odpad pri kontajneroch? Musí pre to prísť vozidlo zvlášť a zvlášť sa zaňho aj platí. A platíte za to aj vy. Za to, že nejaký váš jebnutý sused je lenivý odviezť to na zberný dvor.

Pin It on Pinterest

Share This