KEĎ SA PÁN ČLOVEK ROZHODOL DELIŤ ZVIERATÁ, RASTLINY, POČASIE

Áno? Myslíte si, že sme tu tí najsilnejší? Prirodzene najväčší, najdokonalejší, najmocnejší? Tak sa prejdite bez zbraní okolo dravých zvierat. Žite bez postrekov a pascí, postavte sa bosí do mraveniska, zaplávajte si so žralokmi, zatancujte s medveďom, zašprintujte s gepardom, pohrajte so sršním hniezdom. A uvidíte, akí sme my veľkí a na vrchole. Zver tu ale prišla prirodzene, bez zbraní.

Iste, zabíjať kvôli obžive. OK. Druhá vec je zábava a pocit, že môžeme všetko. Že môžeme deliť zver na domáce, spoločenské, úžitkové, divé, škodcov…, a podľa toho sa k ním chovať. Buď im dávať mená, domov, rozmaznávať, hladkať, učiť povelom, chovať ich a rozmnožovať, alebo ich zabíjať, hubiť, tráviť a zdobiť si steny s ich hlavami.

A tak ako človek, pán tvorstva a prírody, rozdelil zvieratá či rastliny a určil podľa seba ich dôležitosť, tak určuje aj aké počasie je dobré a aké zlé. Pekné počasie je, keď svieti slnko a je teplo. A zlé počasie je, keď fúka vietor a prší. Ale, čo na to samotná príroda? Rastliny a živočíchy, ktoré tú vlahu a dážď potrebujú? Pre nich to je dobré počasie. Aj vietor, pretože rozmnožovanie rastlín prebieha aj vzduchom. A keď sme pri tých rastlinách, tak sa treba zamyslieť nad tým, prečo človek stavia zvieratá nad rastliny. Prečo neje zvieratá preto, lebo nechce zabíjať a rastliny mu nevadia? Pritom, základnou stavebnou jednotkou života je bunka a teda aj tá rastlinná. A rastliny majú taktiež prejavy života – rast, rozmnožovanie, reakcie na vonkajšie vplyvy, pohyb, prijímanie živín… . Takže je to taktiež život a nie sú menej iba kvôli tomu, že vám neolizujú ruku, nezajazdíte si na nich, nevycvičíte ich na slovo, nepribehnú hocikedy keď si myslíte a nie sú hračkou, módnym doplnkom a nemôžete medzi nimi robiť zápasy.

Pin It on Pinterest

Share This