O tom, či si ma Addy kúpil za pivo a o kamarátstvach s politikmi

Otvorím túto tému otázkou – Keby sme ty a ja boli dobrí kamaráti a ja by som sa rozhodol ísť si zašprintovať proti nejakému profi atlétovi. Stavil by si na mňa všetky svoje úspory iba preto, že sme dobrí kamaráti? Slepo by si ma vo všetkom podporoval? Alebo by si si mohol dovoliť prejaviť aj nesúhlas a iný názor? Že ako 130 kilový chlap nemám šancu vyhrať.

Ale k veci.

Nebojte sa, Adnan si ma za pivo nekúpil, ani nekúpi. Aj keď mu veľmi ďakujem za to, že mi na každú akciu venuje sponzorsky sud piva. Veľmi to pomôže. No nie je to politické gesto, ale kamarátske. Pretože určite viete, že som sa niekoľkokrát škaredo vyjadril na Addyho ako na politika atď… . Môže byť dobrý človek, dobrý kamarát, dobrý otec, dobrý partner…, hocikedy si sadneme na pivo alebo k poháriku, vieme si zavolať, poradiť sa, vymeniť si informácie… ALE, nestotožňujem sa s ním, ako s politikom. Asi tak, ako je to s tým šprintom, spomínaným na začiatku. Nestotožňujem sa s prebehovaním do rôznych politických strán, ani s tým, akú robí Addy politiku, ako je zameraná a taktiež mnohé názory na svet a spoločnosť máme každý iné. Ale to je fajn. Nemôžeme predsa každý s každým vo všetkom súhlasiť. A politika je vec verejná, preto mám právo ako občan vyjadriť sa k tomu verejne. Podľa mňa Addy nemá čo robiť v regionálnej politike, ani vo výboroch, ani v komisiách. A už vôbec by nemal ísť kandidovať na primátora. /verím, že to nemyslel vážne/. Ale toto je iba môj názor a každý ho môže mať úplne iný. Addyho som zavolal aj na posedenie ktoré som robil ako občianske združenie, aj si hocikedy dáme spolu pivo a pálenku. Ale politika? S tou jeho nesúhlasím. Aj s tými vecami, ktoré sľúbil a nedodržal. Napokon, posúďte sami. Dodržal za tie dlhé roky niečo z toho?:

Ale aj iné chcem napísať.

Dnes vám mnohí ľudia dajú nálepku iba kvôli tomu, že máte kamaráta nejakého úradníka či politika. Že si dovolíte s niekým z nich spolupracovať na dobrej veci alebo že si spolu dokážete dať pivo. Nemôžete sa kamarátiť s niekým, kto napríklad kandiduje vo voľbách, alebo je už politicky aktívny, pretože vás hneď označia za jeho voliča a zapredanca. A nedajbože si dáte pivo s primátorom, tak to je hotová katastrofa a hneď máte nálepku „Bečarikovec“. Ale väčšinou tú nálepku dostanete od ľudí, ktorí politike absolútne nerozumejú. Ani politike, ani ostatným veciam a širším súvislostiam.

Poviem vám napríklad pre zaujímavosť. S Ľubom Šucom sme kamaráti už dlho a rozhodol sa ísť do politiky. Vstúpil do strany a kandidoval. Je to snáď dôvod zrušiť kamarátstvo, zatratiť ho alebo sa s ním nestretávať? Lebo poniektorí máte paranoje že všetci politici sú zlí a chcú vás, chudáčikov, okradnúť. A napriek tomu, že sme s Ľubom dobrí kamaráti, som mu tiež verejne ponakladal čo sa týka politiky. Pretože som sa ako občan s niektorými vecami nestotožnil. A ani som ich stranu nevolil. Pretože kamarátstvo nie je o slepom pritakávaní a súhlasení so všetkým. Ale o možnosti prejaviť svoj názor, aj keď je iný. A je pravda, že sme sa s Ľubom dlho nerozprávali, no prešlo to. Koľkí z tých riťolezov mestských poslancov si dokážu verejne jeden druhému povedať/napísať pravdu? Verejne, nie iba pri pive, ako to oni vedia. V krčme úprimní, no verejne sa slepo zastávajú jeden druhého, a svojho poslaneckého klubu. Slepo a absurdne.

A najväčšia sranda je, keď to, že že sa s niekým kamarátim, spolupracujem a dobre vychádzam, mi vyčítajú kadejakí blbci, ktorí pravidelne v kaviarňach vysedávajú s našimi miestnymi kriminálnikmi, podvodníkmi, špekulantmi a hajzlami, ktorí majú všade dlhy. Kadejakí “podnikatelia”, ktorí majú na seba napísané desiatky firiem a sú prepojení na ďalších ľudí, ktorí majú na seba tiež desiatky firiem. A oni si dovolia vám niečo vyčítať, no sami nič nevyrábajú, neprodukujú, nepomáhajú, ničoho sa nezúčastňujú. Iba vysedávajú, komentujú robotu niekoho iného a premýšľajú koho ojebať, aby mali na kávu aj zajtra. A keď máte takýchto ľudí za kamarátov, tak to je v poriadku. No keď niekoho, kto je politicky aktívny? Tak to je problém. Hneď dostanete nálepku, že ste jeho volič atď… . Alebo keď si tí perfektní kamaráti chodia navzájom jebať frajerky, ich frajerky posielajú kamarátom holé fotky… to je v poriadku. No vy nemôžete mať kamaráta, s ktorým máte vo veciach jasno. A napriek politickej kritike spolu robíte aktivity pre ľudí. Veď poďte špekulanti, urobte niečo aj vy. Keď sa ukazujete, akí ste milionári a hráte divadielko, že tie svoje autá ste kupovali cash, aby ste si získali pozornosť lacných kuriev a povrchných ľudí. Prečo z tých svojich miliónov nedáte aspoň zlomok na nejakú dobrú vec?

Napríklad Dávidovi som tiež ponakladal, pretože ma nejaké veci sklamali, no napriek tomu sme kamaráti a spolupracujeme. Pretože kamarát vie tomu druhému na rovinu povedať aj to, čo sa mu nepáči. Ale to je politika. A je smutné, keď niekto dokáže zrušiť kamarátstvo kvôli inému politickému názoru, presvedčeniu, práci… . V prvom rade sme ľudia, potom je to ostatné.

Pin It on Pinterest

Share This