ÁNO, AJ PRÁCU SBS V OBCHODOCH MUSÍ NIEKTO ROBIŤ. NEKOPTE DO NICH

Ochota ľudí byť ignorantskí, ľahostajní a povýšeneckí nemá hraníc. Všímam si to každý deň. A bohužiaľ nie vždy je to až taká sranda. A často k tomu dochádza práve v konfrontácii s pracovníkmi bezpečnostných služieb.

Kým budete týchto ľudí provokovať, pokrikovať na nich alebo sa im vysmievať v obchodných centrách, supermarketoch, na objektoch, ktoré majú na starosti, by ste si mohli uvedomiť, že každú prácu musí niekto robiť. Výnimkou nie sú ani strážnici, vrátnici, vyhadzovači a iní pracovníci bezpečnostných služieb. Mnohí túto prácu zosmiešňujú alebo degradujú, ako tú najpodradnejšiu činnosť. Mnohých ale táto práca baví a chcú ju robiť. Poniektorí nemali na výber a bola to pre nich v rôznych ťažkých životných situáciách jediná šanca na zárobok alebo na štart. Dôvody sú rôzne. Každopádne tu nikto nie je na to, aby to hodnotil, riešil alebo sa posmieval. Dokonca ani tí, ktorých vychovávajú primitívne názory internetových motivátorov a tlčhubov.

Je pravda, že každú prácu je možné robiť dobre, alebo zle. Poctivo, alebo lajdácky. A to platí aj v tejto profesii. A táto práca je ťažká, má svoju odvrátenú stránku a následky. Skúste si to na nohách celé dni, často naobliekaní v uniforme, v lete, v teple; skúste sa naťahovať celé dni s provokatérmi, zlodejmi, drzými ľuďmi, neprispôsobivými zákazníkmi; skúste prijímať vyhrážky a provokácie s chladnou hlavou. Mnohí majú bolesti, krčové žily, trpia nedostatkom spánku, oddychu, bez možnosti rehabilitácie nervov, no napriek tomu tú prácu robia. Aj keď možno nie za miliónovú odmenu.

Sú často využívaní a zneužívaní svojimi nadriadenými, no nechcú sa tej práce vzdať. Pracujú často na ústne dohody o mzde, na podivné pracovné zmluvy, ktoré sa nedodržujú jak náplňou práce, tak miestom výkonu práce. Sú povolávaní do služby, často zo dňa na deň, aj v čase osobného voľna. Sú na nich páchané podvody a pochybné kšefty nadriadených.

Kvôli hyenizmu mnohých firiem sú pri prijatí do zamestnania uprednostňovaní invalidi, ľudia so zníženou schopnosťou práce, telesnými nedostatkami a podobne. Často tak znejú aj inzeráty. Za strážnikov rôznych areálov, skladov a objektov sú prijímaní dôchodcovia a invalidi, len aby za nich zamestnávateľ zhrabol prachy. Bohužiaľ títo ľudia v kritickej situácii nemajú šancu a občas to končí pre nich aj tragicky, ako to poznáme z rôznych prípadov z minulosti. Ale to je asi pre zamestnávateľa zanedbateľné riziko.

A taktiež vyhadzovači. Nemali by ste ich brať ako nepriateľov a oni by nemali byť iba bezduché teľatá, ktoré nevraživo čumia na návštevníkov diskotéky, baru či klubu. Tí zodpovední si uvedomujú, že sú taktiež tvárou daného podniku a preto je dôležité, aby sa správali slušne, s ľudským prístupom. Nie sú tam na to, aby lámali kosti a povyšovali sa, ale ako bezpečnostní pracovníci majú dať na bezpečnosť, evakuáciu, majú vedieť kde sú hasiace prístroje aj únikové východy a mali by vedieť podať prvú pomoc.

Pin It on Pinterest

Share This