K DNEŠNÉMU DŇU PATRIOTIZMU

Patriot je človek, ktorý je hrdý na príslušnosť k určitému národu. Aj na to, z akého mesta pochádza. Ale taká tá skutočná hrdosť, nie iba kričanie v uliciach.

Patriot má rád domáce veci, podporuje ich, no nebráni sa iba z princípu cudzím. Patriot nie je grázel v kukle, ktorý vytrháva dlažbu a ničí historické budovy, ktoré nemôžu za to, kto v nich sídli. Patriot nie je niekto, kto nadáva na politiku a politikov a myslí si, že je “národovec”. Že má rád národ, svoju krajinu, svoje mesto. Patriot je niekto, kto aspoň maličkosťou prispel k dobrej myšlienke a nápadu. Je to človek, ktorý nielen kritizuje, ale aj pomáha a má aktivity, ktorými aspoň trochu môže niečo krášliť, opraviť, zmeniť. Patriot je niekto, kto si uvedomuje dôležitosť spisovného jazyka, pretože je to niečo, za čo bojovali naši skutoční vlastenci. A vďaka nim teraz nemusíme na Slovensku rozprávať po maďarsky. Patriot nie je človek, ktorý sa bije do hrude, no nevie bez chyby napísať ani jednu slovenskú vetu na transparent. Takých tých “patriotov” vidíme v mnohých diskusiách, v ktorých chýba štipka gramotnosti. Štúr sa musí v hrobe obracať. A mnohí ďalší slovenskí národovci tiež. Jazyk je totiž jeden zo základných pilierov národa.

Ja nemám bezchybnú slovenčinu. To ani zďaleka. Mám však slovenčinu rád. Mám rád slovenské kultúrne a historické dedičstvo, ľudovú slovesnosť, poéziu, nárečia a vtipy, ktorým rozumie iba Slovák. Mám rád slovenské ženy, slovenské umenie, zhudobnené texty básnikov. Mám rád slovenskú prírodu a v nej všetky tie rastlinné a živočíšne druhy, ktoré nikde inde nenájdete.

Pre mňa však patriotizmus znamenajú všetky aktivity v meste. Aj tie, ktoré nevidíte a neviete o nich, pretože mnoho vecí tu nedávam. Moje príspevky, články, blogy, projekty, vyhlásenia či kritika vedenia mesta, poslancov a úradov – to je môj prejav patriotizmu. Úprimný záujem bez toho, aby som sa musel tlačiť do mestskej politiky. Mnohé sa dá ovplyvniť aj bez toho. Aj bez toho sa dá priniesť trochu dobra, radosti a aktivít. Aj bez toho sa dá mnohými vecami pohnúť. Stačí mi k tomu pravda, ochota, tvrdohlavosť a priznanie si vlastných nedostatkov a chýb, ktorých nebolo málo. Patriotizmus pre mňa znamená možnosť byť vďačný za ľudí, ktorí mi veria. Je to hrdosť na mesto, na okolie, na históriu a spomienky. Patriotizmus je fakt, že ma mnohí ľudia poznajú, vedia kde bývam, čomu sa venujem. Patriotizmus pre mňa znamená chuť žiť v čo najkrajšom meste. Patriotizmus pre mňa znamená možnosť prejaviť svoj názor a hovoriť o svojich myšlienkach. Patriotizmus je kúsok srdca na dlani pre iných a množstvo spomienok s ostatnými ľuďmi z okolia.

Patriotizmus pre mňa znamená mať rád mesto Spišská Nová Ves a sídlisko, na ktorom žijem. Je to možnosť obdivovať, rešpektovať a vážiť si tu mnohých ľudí. Možnosť mať rád Novovešťanov, aj keď sme každý iný a možno si navzájom lezieme na nervy. Tak ako ma mnohí ľudia serú, tak určite mnohých ľudí seriem ja. Tak to asi má byť.

Každopádne, tu SOM doma, tu SME doma, tu si to môžeme zveľaďovať, robiť niečo pekné pre komunitu, pre iných ľudí, pre deti, pre školy, škôlky, ulicu. Aj ako dobrovoľníci, bez inkasovania peňazí za každú cenu. Tu by sme sa mali aktívne zaujímať o veci verejné, aj o veci zákulisné. Aj o to, čo sa robí s peniazmi nás všetkých. Tu by sme sa mali dokázať spojiť pre dobré veci.

Toľko k patriotizmu, ako ho chápem ja. Celá táto moja stránka je vlastne aj o patriotizme. Je to síce moje srdce, môj názor, môj život, moje súkromie, moje svedomie, moja práca. Ale nie je to iba o mne. Je to aj o vás a pre vás.

Pin It on Pinterest

Share This