MIKULÁŠSKE ZAMYSLENIE A SLADKOSTI PRE DETI

Zatvárajú sa už očká

na nošteky padá sníček,

v okne detská topánočka,

spinkať šiel aj Večerníček.

Mikuláš už nocou letí,

so sladkým kúzlom vo vreci,

pre všetky poslušné deti,

nesie maškrty na pleci.

xxx

Snáď Mikulášska palica ráno vyčarovala sladkú odmenu všetkým deťom, za celý rok ich dobroty a úcty k rodičom a čert nemusel prikladať do ohňa pod kotlom, v ktorom chcel vo vriacej vode miešať tie zlé a neposlušné.

Je to hlavne o tých najmenších, ktorí v sebe ešte majú tú milú detskú naivitu a hravosť, vieru v rozprávky, kúzla, nadprirodzené bytosti a silu dobra a snáď aj tým deťom, ktoré nemajú dokonalé, alebo úplné rodiny, sa ujde nejaká sladká maškrta, milé slovo, pohladenie a až raz vyrastú a založia si vlastné rodiny, tak vo svojich deťoch nechajú žiť toto očakávanie na ráno s plnou čižmičkou sladkostí. A snáď je to ešte stále v tomto zle vyzerajúcom svete aj o tom, že sa nájde pár ľudí, ktorí majú dostatok a podelia sa s tými, ktorí ho nemajú a tí, ktorí boli v detstve ochudobnení o tieto radosti a zážitky, ich raz doprajú svojim deťom.

Ja už som síce dospelý, neveriaci, zatrpknutý, uhundraný chlap, ale mám rád tieto dni. Mikuláša, advent, Vianoce, Silvestra, Nový rok… . A aj dnes som dostal mikulášsku nádielku. Aj od rodičov, aj od priateľky, aj od pani, ktorej nosím obedy.

Ako to je? Ešte stále sa v škole na tabuľu ráno píše: “Na svätého Mikuláša, neučí sa, neskúša sa”? 😃

K Mikulášovi patria aj sladkosti. A sv. Mikuláš je patrónom detí. Deti sa na to tešia najviac, pretože im sladké chutí a tak je to správne. Nemusí to byť obrovský balík s cukrovinkami. Určite ich poteší aj jedna sladkosť. Alebo im to nedať všetko naraz, aby potom nebehali doma po plafóne. K tomu nejaké ovocie atď… Ja som napríklad dostával aj knihu 🙂 (samozrejme niečo iné sú zdravotné dôvody, alergie, ekzemy atď…)

Deti jedia sladkosti odjakživa z jedného jediného dôvodu – chutia im. Cukríky, lízatká, čokoláda. Aj Mikuláš je znázorňovaný, ako rozdáva deťom sladkosti. Žiadnu mrkvu, zeler, ani baklažán.

Deti sa nezaťažujú nejakými definíciami o hyperaktivite a “zdravej” výžive. Chcú žiť vo svojom naivnom detskom svete. A deti predsa majú byť naivné, hravé, veselé a mať v sebe tú milú detskú sebeckosť. Neberte im detský svet, ideály, chápanie.

U mnohých dospelých ľudí sú “zdravé” vychrtlé voskové vyhladované telá, kruhy pod očami, studené ruky, prázdne oči, acetónový keto dych a sivé zuby dostatočným dôkazom toho ich “zdravia”, v ktorom neustale svoje deti kontrolujú a démonizujú to, k čomu ich to prirodzene ťahá. Alebo príde niekomu normálny obraz, kde deti behajú po vonku so sánkami, guľujú sa, smejú a v ruke držia ohlodaný zelér? 😃😃😃

Samozrejme, že je pestrá strava pre dieťa dôležitá, ale vylúčiť z nej úplne sladkosti je nezmysel. Obhajovať zdravé a bio produkty a sebe dopriať cigarety, litre vína, make up, farbu na vlasy, umelé prsia či steroidové svaly.

K detstvu neodmysliteľne patria aj sladkosti. A vždy patrili.

Možno by ste poniektorí radšej mohli deti nechať chvíľu sa hrať vonku na ihrisku a nie vyzdvihnúť ich zo skôlky a rýchle sa ponáhľať domov, aby vám neušla ďalšia časť seriálu, reality show, správy alebo tréning. Neprevracať oči s nedočkavým prešľapovaním z nohy na nohu, kým sa dohraje na školskom dvore. Skúste sa zapojiť. Pohyb a aktivity sú viac, ako odopierať deťom sladké a kupovať im hernú konzolu.

Pin It on Pinterest

Share This