UHLY POHĽADU: MOŽNO JE TO VŠETKO INAK

Mnohé situácie môžu byť úplne ináč, než si myslíme a treba brať do úvahy aj iné možnosti. Pekne to bolo napísané v jednej knihe. Vidíte ísť človeka s nožom v ruke. Hneď to do vás vloží nejaký pocit. No potom si všimnete, že v druhej ruke nesie vidličku. Ten pocit sa zmení. Ide o uhly pohľadu a na počkanie si na vysvetlenia.

Možno parkuje medzi čiarami kvôli tomu, že tam zle zaparkovali autá pred nim a on svoje auto odstavil tak, ako mohol. Medzi nich.

Možno že sa pred tebou ponáhľa, nepodrží ti dvere alebo rýchle zatvára výťah, lebo mu strašne treba srať. Nie kvôli tomu, že by ťa schválne nechcel počkať.

Možno k tvojmu príspevku nedal smajlíka úmyselne, ale mu to tam skočilo, keď chcel dať úplne iný emotikon. A ani si to nevšimol. Stáva sa to.

Možno tam zastavil na blikačkách kvôli tomu, že sa mu urobilo zle. Nie preto, že je to arogantný kokot.

Možno ti odpovedá stroho, je zamyslený a divný kvôli tomu, že mu umrel niekto blízky.

Možno nechce vo svojom podniku obslúžiť určitých konkrétnych ľudí kvôli tomu, lebo mu to tam v minulosti rozbili, zničili. Zamyslite sa nad tým skôr, než začnete lynčovať ten podnik.

Možno má tiky, kriví sa mu tvár a vykrikuje rôzne blbosti kvôli tomu, že má Tourettov syndróm. Nemusíte sa mu hneď vysmievať alebo ho označiť za feťáka.

Možno má na svojej profilovej fotke zástavu Ukrajiny, pretože odtiaľ pochádza, má tam kamarátov, rodinu, korene či spomienku na pekné zážitky. Alebo videl zblízka mapu sveta a má prehľad o geografii.

Možno sa ťa na prvom rande nesnaží zbaviť kvôli tomu, že sa mu nepáčiš, ale preto, že ho preháňa.

Možno nadáva na nejakého politika či firmu kvôli tomu, že do toho vidí viac, má osobnú skúsenosť, alebo sa poznajú.

Možno sa na zemi netacká alebo tam neleží kvôli tomu, že je opitý. Možno sa mu urobilo zle. A na druhej strane – aj opitý človek sa môže zraniť alebo umrieť. A zaslúži si pomoc alebo aspoň sa pozrieť, či je v poriadku.

Možno sa ti neuhne, neodzdraví, nereaguje kvôli tomu, že nepočuje, alebo počuje zle. Nie kvôli tomu, že je nevšímavý ignorant.

Možno má pravdu preto, lebo ty nepoznáš aj verziu tej druhej strany a on áno.

Možno nechce, aby po ňom tvoj pes skákal, lebo je alergik a nie kvôli tomu, že by nemal rád zvieratá.

Možno to dieťa alebo žena naozaj spadla a udrela sa a nezbil ju jej muž. Kým niekoho lynčuješ, zisti si fakty.

Možno nie je bezcitný a nemá srdce z kameňa. Možno už po mnohých sklamaniach pozná aj smutnú stránku lásky a tak si dáva pozor.

Možno je aj ten najšialenejší príbeh naozaj pravda a nie iba dobre premyslená výhovorka.

Možno nie je kokot, možno má iba svoje dôvody.

Nikdy neviete kto s čím bojuje, kto má za sebou aký príbeh, kto má aké vzťahy, choroby, minulosť, prítomnosť. Kto má aké dôvody a kto nemá naozaj na výber. Niekedy je pravda naozaj tak šialená a neuveriteľná, že je ignorovaná, no prehliadnuť pravdu je vždy obrovskou stratou. Aj pre toho, kto ju tvrdí, aj pre toho, kto jej neverí.  

Pin It on Pinterest

Share This