O ĽUĎOCH A O ĽUĎOCH: ZOPÁR POSTREHOV Z PRÍRODY

Pekne dnes bolo. Tak som po práci šiel ešte na chvíľu do prírody, aj keď len na Ihlu. Mám to tam odmala rád. A užívam si vidieť každého vtáčika, veveričku, jaštericu, slimáka, púčik, kvet, šišku, mach, pekný minerál. Aj hmyz, aj keď sa ho desím 😃 Nikdy sa toho nenasýtim, pretože toto sú zázraky prírody. Človek nedokázal vytvoriť ani jedno steblo trávy, všetko robí príroda a my sme v nej iba nováčikovia, ktorí si popritom dovoľujú najviac. Ale naozaj to stojí veľa? Trocha ohľaduplnosti, šetrnosti, rešpektu? Zároveň ma vždy príjemne zahreje pri srdci, keď vidím nejakú rodinu s deťmi a rodičia deťom ukazujú a vysvetľujú, ako to v tej prírode chodí. Ako sa v nej treba správať.

Ale aj o inom napíšem:

Chceme zmeny. Chceme krajšie životné prostredie. Chceme čistú prírodu, ochraňovať živočíšne a rastlinné druhy. A všetko to zlé zvaľujeme na systém a politiku. Čo tak ale začať od seba? Špaky, toaleťáky, vreckovky, sáčky, obaly, prechovky, fľaše…. . Keď ste to do lesa alebo na lúku privláčili, tak si to so sebou aj vezmite.

Keď niekto nevie čítať a vletí na lúku s motorkou. Áno, vchádzal tam okolo tej značky.

Je zaujímavé, že v dnešnej dobe sa toľkí považujú za chytrých, sčítaných, rozhľadených, no nevedia čítať značky, zákazy, upozornenia. To sú tí milovníci prírody, ktorí zaparkujú v národnom parku na tráve, jazdia na motorkách, štvorkolkách a tereňákoch v národnom parku po lúkach a lesoch a majú v piči, že sa príroda prebúdza, že sú tam poschovávané mláďatá, hniezda a podobne. O čom to je? Iba o ľuďoch, o ničom inom. Je nutné hrať sa na pretekára aj na Čingove a aj na parkovisku obiehať autá ako blázon, aj keď je tam znížená rýchlosť? Je nutné robiť v lese na chate diskotéku? Smutné je vidieť napríklad aj to, ako sú deti schopné vynadať rodičom v lese, že im vezmú tablet alebo mobil, aby sa aspoň trocha pozreli okolo seba. V zime som napríklad videl krásny výjav – rodičia s deckom idú po lúke a zrazu chlapec „jéééj, snehuliaaak“ A rozkopal ho 😃 Alebo MAGOR pustí veľkého psa na lúke pri chatách, kde je ihrisko a hrajú sa tam deti a rodičom tých detí povie, aby dávali pozor, lebo ten pes nemá veľmi rád deti. Za mňa je toto ukážkový hajzel. A všetci tí, ktorí pustíte psa na turistickom chodníku, na terase alebo v podniku a necháte ho skákať po ostatných ľuďoch? Uvedomte si, že nie je nikoho povinnosť, aby sa s vašim psom hral. A čo keď je to ešte k tomu alergik, alebo sa psov bojí? Minule som tak videl ako sa zo strachu rozplakalo malé dievčatko, lebo naňho na Rázcestí vrčal pes pri vedľajšom stole. A tá panička sa z toho ešte smiala. Je smutné kam až dospela tá posadnutosť psami. A kto nimi posadnutý nie je, tak hneď ho napádať alebo označiť za zlého človeka. Alebo posadnutosť politikou, Matovičom atď…, že keď sa stretne rodina v prírode, tak sa nevie o ničom inom rozprávať. Ani keď sú tam deti.

Včera som sa šiel prejsť po Čingove a ešte aj tam stretnete ľudí, ktorí len sa sťažovať, sťažovať, sťažovať a všetko je zle, zle, zle, zle, zle. No ono treba začať aj od seba. Nechtiac som si teda vypočul ich rozhovor, ako sa vraj nikto nestará o národný park atď… . a aké tu je všetko v našej krajine zle. Hlavná vec, že parkovali na tráve. V národnom parku. Čo by ale povedali, keby od niekoho, kto sa o prírodu stará, dostali pokutu? Potešili by sa, že sa niekto o to parkovanie stará? Alebo by sa vyhovárali, prehovárali a nadávali, že aká krivda sa im stala? Kurva, aj keby ste nemali kde zaparkovať, nemáte čo v národnom parku parkovať na lúke a v zákazoch.

Taktiež by ma zaujímalo, keď je tu všetko zle a ako by mnohí vedeli urobiť mnoho vecí inak a lepšie, či by vedeli vymenovať aspoň 10 vecí, ktoré už urobili pre to, aby sa mali lepšie. Alebo čo urobili pre iných. Len tak, nezištne, ako dobrý skutok. Ako spoluprácu. Ako pomoc. Čokoľvek…. .

Netvrdím, že ja som nejaký dokonalý, ale učím sa ohľaduplnosti, nesebeckosti a snažím sa pomáhať iným. A meniť veci okolo seba. Aspoň maličkosťami. A skúste sa zamyslieť – keby každý prispel maličkosťami, bolo by to tu horšie, alebo lepšie? Škaredšie, alebo krajšie?

Pin It on Pinterest

Share This