Opäť niečo o internetových odborníkoch

Určite ste si aj vy všimli, že na internete a na sociálnych sieťach sa častokrát nepribližujete k poznaniu, k zaujímavým argumentom, názorom a pohľadom. Sledujete zlobu. A mnohí tej zlobe a nenávisti na sociálnych sieťach ustupujeme. Pretože nie každý, kto je ochotný diskutovať, je ochotný sa hádať a znášať na svoju osobu nadávky a urážky. Vidím to aj ja.

Asi nemá zmysel vyjadrovať sa k zložitým a citlivým témam. Diskusie aj iné názory sú OK, no to ostatné nie. Mnohí totiž nevedia diskutovať, ani argumentovať a namiesto toho ponúkajú iba urážky, nadávky, vyhrážky či priania nepekných vecí. Lenže tým diskusiu nevyhrali. Nerobí ich to chytrejšími. A keby sa ľudia mali ozývať iba k problematike, ktorej rozumejú, študujú ju alebo majú osobnú skúsenosť či už s konkrétnym miestom, človekom či udalosťou, tak mnohí nenapíšu ani slovo. Lenže týmto zúrivým diskutérom stačí čítať si cudzie texty, pozerať cudzie fotky, videá, prehlásenia či názory a hneď vedia ako to je. A ešte aj tie argumenty majú obkukané, nie vlastné.

Je zaujímavé sledovať tie príspevky. Až máte pocit, že každý okrem vás sa priamo zúčastnil bojov a vojnových konfliktov po celom svete. V Európe, Ázii, Afrike…. . Že všetci okrem vás majú doma laboratórium, denne pozerajú do mikroskopov a majú zo svojho vlastného výskumu množstvo čísel, grafov, zistení. Že okrem vás tu majú všetci tituly v každej oblasti. Takýchto máme okolo seba skúsených ľudí a poniektorí majú asi doma aj detektor lži. Dlhoročných študovaných historikov či zemepiscov, ktorí asi ani nevedia, s ktorými krajinami hraničí Slovensko. Čo je k nám najbližšie.

Ale áno, názor môžeme mať na všetko. Máme na to právo. Ale povýšiť názor na nástroj vzájomnej nenávisti? A nezabúdajte, že osobná skúsenosť je vždy najviac. Viac než dohady, čítanie cudzích príspevkov a osvojovanie si cudzích argumentov. Tiež som niekde bol a niekde som nebol. Niečo som zažil a niečo som nezažil. Niekoho poznám a niekoho nepoznám. S niečím mám osobnú skúsenosť a s niečím nie. Na niečo mám názor a na niečo nie. O niečom viem a o niečom neviem…. . A na pobavenie je, keď niekto povie “ja už mám prečítaných toľko článkov na internete, že môžem o sebe povedať, že som chytrejší ako lekári”. Takže ľudia, ktorí sedia doma na riti a čítajú kadejaké články na internete, majú pocit, že sú viac, než diplomovaný odborník.

Mnohí ľudia by sa chceli vyjadrovať k ťažkým a zložitým témam, no veľa z nich nevie ani pozdraviť, poďakovať, umyť si ráno zuby, spláchnuť a vyčistiť po sebe osratý záchod. Nemajú úctu k cudziemu majetku, neberú ohľad na iných, nevedia čo je to spolunažívanie, nočný kľud, zdvorilosť, spolupatričnosť, hygienické návyky. Nezaujíma ich, čo robí ich dieťa večer po vonku, ani ako sa učí, ani aké má záujmy a záľuby. Nerešpektujú prírodu, nevedia separovať odpad, ani sa chovať ekologicky. Neovládajú gramatiku, históriu vlastného národa a nemajú ani základnú orientáciu v geografii. A ako to spolu súvisí? Porozmýšľajte.

Pin It on Pinterest

Share This