DROGY MEDZI ŠKOLÁKMI AJ V NAŠOM MESTE

To, že v Spišskej po sídliskách, aj v centre mesta fetujú aj žiaci základných a stredných škôl, je reálny problém. Zrkadlo toho, aké vzory dnes tieto deti majú. Ako a čím sa chcú dostať do partie, medzi rovesníkov. A tak sa tu zgrupujú a pochodujú gangy feťáckych detí. Oni sami sa nazývajú, že sú “gang” a dávajú si kadejaké názvy. Poniektorí potetované ksichty, pózy ako z rapových videoklipov, ktoré sú pre nich životným vzorom. Idú v skupinách, s reproduktorom, z ktorého duní tá hnusná feťácka hudba, plná nadávok, a ťahá sa za nimi marihuanový opar. A keby to bolo iba o tej marihuane a alkohole. Lenže tu sa to točí aj okolo pervitínu, kodeínu, xanaxov… . A hrdina je ten, kto umrel na predávkovanie, ako napríklad Lil Peep. Toto sú teda tie vzory. Vzdor, drzosť, drogy. Do toho teleskopy a slzáky, aby na vás mohli v prípade potreby naskákať.

OK, aj vtedy, keď som bol mladý ja, boli kadejaké partie a robili sa blbosti. Ale nie toto. A už vôbec nie ťahať do drog 11 – 12 – 13 ročné deti. Pritom, aj policajti o tom vedia. Majú mená, miesta, prepojenia. Nerobia s tým nič a tak sa vytvára priestor na ďalšie ničenie detských životov, ktoré si myslia, že keď do svojich životov vniesli drogy, tak objavili niečo prevratné. Že je to nejaký štýl. Žiadny rešpekt, žiadna slušnosť a keď ich niekto napomenie? Tak sú drzí a vyskakujú. A ten hluk pod oknami a vandalizmus je ich výtvor. Výtvor detí, z ktorých mnohé nechodia ešte ani na strednú školu.

Ale ako som spomínal, drogy tu boli odkedy si pamätám. Tráva, pervitín, kokaín, heroín, toluén, kadejaké tabletky atď… . Nikto sa tým však nechválil. Nikto sa pri tom nefotil a nedával na svoj instagram príspevky, ako je sfetovaný, ako to má nasáčkované, pripravené, ubalené, narysované, a koľko zarobil na predaji z drog. Tieto deti to však robia. Akoby to bolo niečo chvályhodné a normálne. Bez postihu. Kedysi deti mali oveľa viac aktivít, záľub a záujem o mimoškolské činnosti, krúžky, súťaže… . Chodili do prírody. Dnes? Sami vidíte, čím sa prezentujú a ako. Stále na tých istých miestach. A kde sú rodičia? Aký záujem majú o svoje deti? Ako to, že to na nich nevidia?

A potom tu máme takéto prípady. 14 ročné dievčatá fetujú medzi autami na sídlisku. Lebo si myslia, že tak by to malo byť, keď chcú zapadnúť do partie. Do dnešného sveta mladých. Nie záujmami, záľubami a aktivitami, ale flákaním sa, fetovaním, chlastaním. Deti, z ktorých poniektoré nie sú ešte ani na strednej škole. Polícia s tým robí hovno, aj keď majú kopu informácií a tie kinder gangy môžu byť radi, že ti starí grázli, ktorí by toto na sídliskách nedovolili, už majú svoje rodiny a usporiadaný život.

Drogy tu boli a budú. Nezbavíme sa toho. No to, že do toho padajú tak mladí ľudia, je príliš.

https://sk.wikipedia.org/wiki/Lean

Pin It on Pinterest

Share This