O ĽUĎOCH: AKÍ SÚ NAOZAJ A AKÍ BY NE/CHCELI BYŤ

Mnohí ľudia tu prišli o vážnosť, vzťah či priateľstvo aj kvôli klamstvu, podrazom, zákernostiam, násilnostiam na ženách, požičiavaniu si peňazí bez vracania… . A napriek tomu si myslia, že ich budú všetci brať vážne, s úctou a rozprávať o nich iba v dobrom. Velebiť ich, rozprávať o nich iba v superlatívoch, aj keď to nie je pravda.

Keď niekoho oklameš alebo podrazíš, počítaj s tým, že si to ľudia medzi sebou povedia a už ťa všetci v dobrom brať nebudú. Klamstvo, podraz či podvod sú dobrovoľné rozhodnutia. Nie nejaká chyba. Treba počítať s následkami, ktoré môžu súvisieť aj s verejnou mienkou.

Všetci sme sa narobili nejakých blbostí. Každý má nejakého kostlivca v skrini, nejakú svoju trinástu komnatu, tajomstva. Mnohí sme niekomu ublížili, ukrivdili, spáchali priestupky alebo horšie veci. Mnohí máme nejaké resty a zápisy v registri trestov. Tu je ale podstatné, či sa človek napraví, oľutuje svoje chyby ale aj úmyselné zlé skutky, alebo sa bude v tom bahne váľať ďalej. Mne osobne nevadilo a nevadí, ak niekto o mne rozpráva zlé veci, ktoré sú pravda. Je to súčasť mňa a nezmením to. Tak prečo sa hnevať? Druhá vec je, ak sú to klamstvá. Ja si priznám všetky svoje chyby, neresti, zlozvyky a hnusy, ktoré som napáchal. Nebolo ich málo. Tiež som ublížil, sklamal. No snažím sa zmeniť a robiť aj niečo pre iných. A občas sa mi to aj podarí. A áno, som hrdý na túto stránku, na svoje aktivity, na svoje občianske združenie a na všetko, čo sa mi podarí a kde môžem urobiť radosť iným ľuďom. Aj ako dobrovoľník.

A keď ma niekto oklamal, tak nikomu o ňom nepoviem, že je to čestný a férový človek. Keď mi niekto nie je schopný vrátiť peniaze a radšej sa zatajuje, tak nepoviem človeku, ktorý by mu chcel tiež požičať, aby to urobil. Keď o niekom viem, že mlátil všetky svoje frajerky, tak by som žiadnej kamarátke, ani nikomu z rodiny nepovedal, že je to dobrá voľba partnera. Keď viem o nejakej prevádzke, že tam je problém s hygienou alebo službami, tak tam viac nepôjdem a nebudem ju odporúčať ostatným.

Ako som spomínal, tiež som sa narobil chujovin, ale viem aký som a aký nie som. A myslím si, že aj napriek tomu aký som, mám aj dobrých kamarátov. Aj keď sa pohádame, aj keď o sebe vieme kadečo. Cez mnohé sa vieme preniesť, vieme sa jeden druhému ospravedlniť, keď vychladneme. O tom je priateľstvo. Ale nie o tom som chcel.

Každý môže za to, akým je človekom. Tiež som v niečom hajzel a nemyslím si, že som lepší, než ostatní. Dokážem si ale pripustiť svoju povahu, chovanie, životný štýl, prístup či rozhodnutia.

Možno si bol grázel, zlodej, klamár, podvodník, mohol si to však úprimne oľutovať a dnes sa môžeš zobudiť ako iný človek. Môžeš začať robiť pokroky iným smerom, aby si bol zajtra opäť o niečo lepším človekom, než si bol dnes. Mnoho ľudí takto dostalo druhú šancu a využilo ju. A dnes sú vzormi, ktoré motivujú iných ľudí. Rôzne celebrity, športovci, herci, hudobníci a iné osoby verejného života, napríklad aj s kriminálnou minulosťou.

Niekto sa však nezmení nikdy. Pretože nechce.

Pin It on Pinterest

Share This