POŠTA NA SÍDLISKU ZÁPAD 1: Z INÉHO UHLA POHĽADU

Pošta, pošta, pošta….. . Napíšem teraz pár vecí z iného uhla pohľadu, aj keď som si vedomý všetkých tých zdutých, predpojatých komentárov a presne viem, kto sa ozve medzi prvými 😀 Ale aj tak…. . skúste sa teraz zamyslieť.

Pošta je AKCIOVÁ SPOLOČNOSŤ, ktorá má dosahovať ZISK. O tom je podnikanie. Aj keď je akcionárom štát. A nezmenia to ani petície za lenivosť. Pretože sa žilo aj bez pošty na sídlisku. Lenže sme si na to akosi zvykli a keď tu už je, tak ju využívame. Tak ako využívame Lidl, keď ho už vedľa sídliska máme. Koľkí ale viete napríklad to, kvôli komu tu tá pošta na Západe je? Kto ju tu vybavil? A koľkí z vás viete, koľko pôšt na obyvateľa by malo byť v každom meste a ako na tom je Spišská Nová Ves v porovnaní s ostatnými mestami. Či ich máme veľa, alebo málo. Lebo najlepšie keby bola pošta v každej bytovke. V každej bytovke obchod, škôlka, škola, parkovací dom.

A keďže sú niektoré pobočky stratové, tak si akciová spoločnosť dovolí ich zavrieť. Pretože chce a má dosahovať ZISK. Napriek tomu, že sa to ľuďom nepáči. No občania im tú stratu nezaplatia, však?

Minule som písal na jednu stránku článok o vzniku a histórii Slovenskej pošty. Veľa zaujímavých vecí som sa dozvedel. Ako to celé fungovalo a funguje. To sa na veci začnete pozerať aj z iných uhlov. Nie iba sebecky a z lenivosti.

Teraz si predstavte, že máte na sídlisku otvorený obchod s ovocím a zeleninou. A v blízkosti vyrastie supermarket. Rapídne vám klesnú tržby a dostanete sa do problémov. Zatvoríte, aby vás to neutopilo. A zrazu niekto začne písať petície, aby ste nezatvorili. Otvoríte, iba kvôli tomu, že to ľudia chcú a naďalej budete v mínusoch? Alebo si nájdete k tomu obchodu aj niečo iné, z čoho budete ten stratový obchod dotovať? Lebo ľudia to chcú? Tí ľudia ale za vás tie účty platiť nebudú. Alebo, kde boli petície, keď sa zrušilo aj posledné kníhkupectvo na námestí? Pritom, naše mesto je asi jediné, ktoré nemá na námestí kníhkupectvo. Možno nejaké menšie nemajú tiež. Kde boli petície za mnohé ďalšie zatvárajúce sa obchody či služby? Podobnou službou ako pošta je napríklad Packeta. Ja som mal tiež jedno z výdajných miest a zavrel som ho. Jedným z dôvodov bolo, že sa mi to neoplatilo. A teraz si neviem predstaviť, že všetci tí, ktorí to mali ku mne najbližšie, by začali písať petície. Do riti by som ich poslal. A že vám vadia fronty? Hlavne, že pred zimným štadiónom vám vo fronte stáť nevadí. Vadí to iba na poštách, v obchodoch atď…. . Toto, čo človeku nevyhovuje. Tu je ale mnoho iných a dôležitejších vecí, za ktoré treba bojovať.

A teraz ďalšia vec – ako by ste sa pozeral na fakt, že by bola pobočka pošty na sídlisku Západ jedinou poštou na Slovensku, ktorá by bola dotovaná od mesta? Keby jej každý mesiac mesto doplácalo, aby nebola stratová a mohla fungovať. Ja viem, že väčšine ľudí to je jedno. Chceme pohodlie, všetko čo najbližšie. Vidieť to aj na tom, ako ľudia parkujú.

Tak to vyzerá, že pošta ostane. A som veľmi zvedavý, kto si bude dávať zásluhy. Ale kvôli petícii to určite nebude. Ani kvôli tým, ktorí ani nevedeli uviesť správnu adresu sídla pošty, za ktorú bojujú.

A najviac ma zaráža, že mnohí ľudia so mnou v tomto súhlasia. Keď sa rozprávame. No na svoje stránky dávajú presný opak. Lebo sa chcú zapáčiť. Silou mocou. Aj keď je to falošné. Rovnako je HNUS robiť si na tejto téme kampaň alebo každodennú čítanosť.

Som teraz zvedavý, koľkí “uvedomelí” občania nadobudnú pocit, že mi môžu za môj postoj vynadať alebo ma zhodiť. Koľkí z toho urobia osobnú záležitosť. No ja sa z vašej lenivosti neposerem.

A viete čo je sranda? Keď to niekto obhajuje tým, že tu žijú aj dôchodcovia a starí ľudia. Že potrebujú blízko poštu. Lenže tých ľudí v skutočnosti dôchodcovia a starí ľudia vôbec nezaujímajú. Koľkým v živote pomohli? Pri akých aktivitách pre dôchodcov boli prítomní? Koho sa kedy zastali? Ako sa tu parkuje, keď mnohým nevadí parkovať na bezbariéroch? Keď ide o lenivosť ísť na poštu niekam ďalej, tak sa píšu petície a ľudia sa spájajú. Ale keď v 40 tisícovom meste robíte napríklad nejakú dobročinnú akciu, tak máte problém zohnať 24 ľudí. Aj toto je obrovské pokrytectvo a ukážka hodnôt mnohých ľudí.

Pin It on Pinterest

Share This