KULTÚRNE LETO V MESTE? OK, ALE …

Viete, aký je skutočný záujem mesta o kultúru??? Takýto!!

(okrem kampane pre primátora a župana, ktorý sa tu zrazu objavuje na akciách)

Na jednej strane sa pozeráme na vystúpenia na pódiu pred Redutou. Tlieskame, tešíme sa, radujeme, že mesto niečo organizuje a môžeme si vypočuť obľúbenú hudobnú skupinu. No na druhej strane nám za chrbtami chátra Reduta. Rozpadávajú sa dvere, schody, fasáda…. . Dlhé roky!!! “Pýcha” mesta, ale len z diaľky.

Minimálne 20 rokov vo vežičkách Reduty kyslo presne 6,8 ton holubieho trusu, čo je nebezpečný odpad. Aj s tým množstvom uhynutých holubov. 20 – 30 rokov!!!!! A vraj nie sú peniaze. (info priamo od firmy, ktorá to pratala)

Neboli peniaze ani na kúpu Domu kultúry za 360 tisíc eur, dokonca s možnosťou splátok za 6 875 eur mesačne. (znalecký posudok bol podstatne vyšší) Nie. Radšej postavíme za 200 tisíc vyhliadkovú vežu alebo dáme milióny za nefunkčné, poruchové osvetlenie. Alebo sa dajú MILIÓNY za športoviská. No na historické budovy alebo na kultúru? Zlomok.

Tak takýto je záujem vedenia o kultúru v meste. Že našich umelcov ohodnotia sto – dvesto eurami za vystúpenie, no umelcov z iných miest niekoľkonásobne viac. Pritom, máme tu množstvo šikovných ľudí, ktorí si zaslúžia podporu. Ale to je tak aj pri športe. Liať peniaze do hokeja, futbalu a basketbalu, no iným športovcom z nášho mesta, ktorí dosahujú celoslovenské aj medzinárodné úspechy, dáme HOVNO.

Mnohým je jedno, že sa dáva umelcom z nášho regiónu málo priestoru a slabé ohodnotenie. Že sa nepodporujú nové mladé talenty tak, ako si to pamätám kedysi. Pretože som sa tomu kedysi venoval a organizoval som množstvo podujatí. A vždy sa na prvom mieste myslelo na našich hudobníkov. Až potom sa premýšľalo nad nejakým hosťom. A podstatná bola aj cena. Pretože my sme to neplatili z mestských peňazí. Ani to neplatila strana.

Mestu je jedno, že vyhodia tisíce eur na jedného interpréta a že na tých našich majú pár stoviek.

Mnohým je jedno, že veľa programov nekorešponduje s konceptom a myšlienkou daného podujatia, ako napríklad na Deň detí nechať vystupovať Majka Spirita za vyše 6 tisíc eur. To ako keby ste na Folklórne slávnosti dotiahli Rammstein.

Musím opäť podotknúť, že tu máme dostatok regionálnych a obľúbených umelcov všeho druhu. Z každej oblasti. Najprv by sa mal dávať priestor im, až potom ostatným. Ale áno, tu sa roky dával priestor aj jednej našej miestnej novoveskej skupine 😃 no kvôli tomu, že to boli kamaráti vtedajšieho šéfa MKC. Nikto iný toľko priestoru nedostal (napríklad na Spišských trhoch) . Máme tu ale toľko skupín, hudobníkov, tanečníkov, spevákov, hercov, moderátorov a výtvarníkov, ktorí čakajú na svoju príležitosť. Snažia sa presadiť, majú sen venovať sa umeniu a KTO im má dať tú príležitosť, keď nie napríklad MKC? Kto ich má podporovať, keď nie mesto? Keď nie mestská inštitúcia, ktorá sa zaoberá kultúrou a tvári sa, že na akej vysokej úrovni je. To je ako nakupovať cudzích hráčov do domáceho tímu a tváriť sa, že tlieskame domácim 😃 Lebo ľahšie je niekoho zaplatiť, ako vychovať.

Keď som pred rokmi organizoval koncerty, vystúpenia, výstavy atď…, tak mladí ľudia a členovia študentských a záujmových klubov boli vďační a šťastní, že dostali priestor prejaviť sa a ukázať svoj talent aj ostatným. A nebola núdza o divákov, ktorí si prišli na svoje. Teraz je to však hlavne o biznise. Peniaze, zisky pre kadejakých manažérov, riaditeľov, vedúcich….

A samozrejme o politike!

A môžete si myslieť, že toto je hejt, alebo negativizmus. Ale serie ma to. Mladí čakajú na podporu a priestor na to, aby sa mohli prejaviť. Načo tu neustále tlačiť ľudí, ktorí už známi sú a pýtajú si astronomické honoráre? Osobne si myslím, že obyvatelia mesta by ocenili, keby mali možnosť vidieť nové tváre a ešte k tomu z nášho mesta. Mnohí nevedia, že majú suseda hudobníka, že ich známy má dieťa, ktoré sa niečomu venuje a je v tom dobré atď… . Určite by to ocenili aj rodičia, rodiny, kamaráti, tréneri, učitelia…. .

Áno, chceme vidieť aj veľké hviezdy, slávnych ľudí, obľúbencov z telky a rádia…. Nič proti tomu. Aj to samozrejme treba. Ale kto podporí našich? Ale nie stále tých istých.

To platí napríklad aj o ičku. Roky tam uverejňujú karikatúry stále jedného a toho istého človeka. Roky, každý mesiac kresba od jedného a toho istého výtvarníka. Čo tak dať priestor aj iným ľuďom??? Iným výtvarníkom. Nie iba tomu jednému. Máme tu totiž aj iných, ktorí by možno radi publikovali. Prečo sa im nedá tiež takáto možnosť zviditeľniť sa???

(A keď som sa dozvedel, komu sa predsa len podarilo tento mesiac dostať do MKC, tak sa mi otočil žalúdok. Človek ktorý dlhodobo škodil kultúre aj mestskej kase. Ale to ešte spracujem)

Tu máte zopár absurdných skvostov:

Pin It on Pinterest

Share This