O “SKVOSTOCH” PLATENÝCH RADNICOU, ALEBO AKO SA ROZHADZUJÚ PENIAZE

Nepatrím k ľuďom, ktorí slepo všetko obdivujú a tlieskajú našim poslancom, úradníkom, primátorovi či viceprimátorom za to, že niečo urobili. Je to ich práca. To že si plnia povinnosti voči mestu a obyvateľom, by malo byť samozrejmosťou. Nie je to niečo navyše, čo si zaslúži extra chválu a obdiv. Navyše, všetko to robia za naše peniaze. A netreba sa nechať zmiasť ani tým, že robia niečo pre ľudí. Rekonštrukcie, opravy, výstavba, rôzne aktivity… . Iba tak dávajú zarobiť opäť tým istým ľuďom stále dookola. Svojim známym, rodine či spriateleným firmám. Stále tie isté prepojenia.

Nepatrím medzi ľudí, ktorí tvrdia že “buďme radi, že pre nás mesto robí aspoň niečo”. Keby ste si pravidelne čítali zmluvy, objednávky či faktúry, videli by ste, koľko peňazí mesto na čo dáva. Kto každý je pod to podpísaný. Kto vyhráva zákazky, kto ich robí, aké sú tam nedodržané termíny či zmluvné pokuty a na čo všetko sa rozhadzuje. A či to aj má požadovaný efekt za tie peniaze.

Mnohí ľudia sa tešia, keď sa niečo robí a kričia huráááááá. No má to aj druhu stranu mince. Jedno sa totiž robí na úkor druhého. Rôzne predražené akcie, podujatia, nákupy. Mnohé z toho úplne zbytočné, bez konceptu, alebo bez zdravého sedliackeho rozumu. Mnohé je výsmechom obyčajným ľuďom a demonštráciou moci z nejakej funkcie. Uvediem vám iba tri také zaujímavé príklady, ku ktorým sa konečne ozvali poslanci aj na mestskom zastupiteľstve. Je toho oveľa viac a možno z toho vznikne zaujímavý seriál.

Možno vám to príde ako zanedbateľné položky, no keď takých nájdete viac, tak sa to postupne nazbiera. Ale choďte na mesto, že máte nejaký projekt, prospešný pre komunitu. Nie sú peniaze. Zrazu počítajú financie. Veď sa len pozrite, koľko peňazí vyčlenili na výzvu Dobrá vec, do ktorej sa môžu zapojiť so svojimi nápadmi občania. Tisíc eur na každý mestský výbor, ktorý môže vybrať tri projekty, takže tá tisícka sa rozdelí ešte na tri časti. Takto si teda vážia nápady a myšlienky obyvateľov. Hlavne, že sebe nakúpia a porozhadzujú.

1. Kávovar za 899

Vraj sa ušetrilo na kultúre počas koronaopatrení a tak pani Jančíková z kancelárie primátora kúpila kávovar. Nie za svoje peniaze. Za mestské peniaze. Čo majú v kancelárii kaviareň? Nepoviem, keby mesto malo na rozhadzovanie. Ale toto? Ja im ten kávovar nezávidím, no nech sa potom nevyhovárajú, že na čo všetko nie sú peniaze alebo na čo všetko treba čakať – na sponzorov, na externé zdroje atd… . Veď nech ten kávovar stojí aj milión. Keď na to mesto má. Keď máme takéto priority. Ja si za takéto peniaze viem predstaviť mnoho iných vecí, ktoré by poslúžili ľuďom napríklad na sídliskách. Alebo životu v meste.

2. Systém kontroly vstupu

Na letné podujatia Spišfest a Dni mesta sa kúpili takéto dva prístroje. Ku každému vstupu jeden. Neporozumel som načo prístroj, ktorý počíta ľudí, skenuje ksicht a meria teplotu /či čo všetko to vlastne robilo/, keď pri každom vstupe aj tak sedeli dvaja ľudia z mesta, kontrolovali ľudí a zapisovali si mená a čísla. Opäť niekto vyhodil zbytočne peniaze. A ako som sa o tom dozvedel?

Prišiel som na Spišfest a zarazil ma takýto prístroj. Nato mi chlapík šiel naproti povedať, že “Andrea zase kúpila pičovinu bez toho, aby sa s niekým poradila”. Pretože to nefungovalo a spustilo to nejakú aktualizáciu, na ktorú bolo málo pamäti. Takže prístroje boli k hovnu. Keď som prišiel na druhý deň, tak už sa vôbec nepoužívali. Stáli pri vstupoch už iba ako drahá dekorácia. Takže aj takto neuvážene si niekto rozhadzuje mestské peniaze. Vraj bez nejakého poradenia sa s ostatnými. Pod všetko podpísaná tá istá osoba. A ešte toho vytiahnem v ďalších článkoch viac. Aby ste videli, na čo všetko idú aj vaše peniaze a na čo všetko kvôli nezmyselným výdavkom peniaze nie sú. Nie je na ihriská, na opravy, na bezpečnosť, na prevenciu, na kultúru. Ale na chujoviny áno.

3. Svetelná inštalácia Za mier a Fragmenty

Áno, bola to veľká paráda. Aj mne sa to páčilo. Napokon, svetielka vždy zaujmú a urobia náladu. No treba sa na to pozrieť aj z iného uhla a nekričať hneď huraaaa. Pretože táto svetelná inštalácia stála 5 tisíc eur a mali sme ju na námestí IBA cez víkend. V čase zákazu vychádzania. Pre mnohých je možno 5tisíc eur zanedbateľná položka. Ale napríklad taký svetelný sob, ktorého mesto osadilo do parku počas Vianoc, stál 1992 eur bez DPH. A určite tu neostane dva dni. Môže sa montovať každý rok a robiť ľuďom radosť. Ale asi máme na rozdávanie. A potom mesto nemá na osvetlenie a vianočnú výzdobu, preto sa musí skladať s meposom, emkobelom atď… . A sídliská? Tak na tie sa počas Vianoc vysrali úplne. Hlavná vec, že sme mali na dva dni svetielka za 5tisíc eur. Ľahko sa ale rozhadzujú cudzie peniaze, pretože to nešlo z vrecka ani poslancov, ani úradníkov, ani primátora, ani jeho poskokov.

Proti umeniu nemám nič. Sám som dlhé roky podporoval umelcov a umenie, no vždy sa dal priestor najprv tunajším a keď sa dalo, tak až potom sa zvažoval nejaký hosť z iného mesta. Pretože v prvom rade a hlavne v dobe uťahovania opaskov, treba podporiť našich umelcov, remeselníkov a služby. Nie si robiť kšeftíky ešte aj na tom.

Hlavne že boli potom posratí, že to robia na dva dni a v čase zákazu vychádzania. Veď čo. 5 tisíc eur hore dole. Máme predsa na rozdávanie, no nie pre našich umelcov. Dajme radšej iným. A jasné, že sa ich kolegovia v tomto rozhadzovaní zastanú. Už majú navzájom tak vrazené nosy do riti, že namiesto ksichtov majú odliatok zadkov.

Pin It on Pinterest

Share This