Z MESTSKEJ POLITIKY: NEZOŽERTE IM FALOŠNÝ ZÁUJEM V PREDVOLEBNOM OBDOBÍ

“Je ešte skoro niečo robiť. Tak tri mesiace pred voľbami stačí. Lebo ľudia dovtedy zabudnú” Aj takéto počúvam odpovede, keď sa pýtam poniektorých, ktorí sa chystajú kandidovať, alebo už v mestskej politike sú, že prečo nič nerobia. Takže takýto majú záujem. Nevenovať sa aktivitám a nápadom stále, ale iba účelovo pred voľbami. To máme možnosť vidieť aj tento rok. A stále im to veľa ľudí zožerie. Tie nárazové aktivity, akcie, podujatia, guľáše, slogany, fotky, billboardy, odpočet práce.

Je to divná logika – “dajte mi hlasy a ja budem robiť pre ľudí” . Doteraz mnohí ale nerobili nič. Na čo vyčkávajú? To akože bez politiky sa to nedá? Robiť niečo pre ľudí? Aspoň to, čo môžu robiť ako občania alebo dobrovoľníci. Sám som sa presvedčil, čo všetko môžem robiť ako bežný občan, ako dobrovoľník a ako niekto, kto z vlastného presvedčenia rýpe, pýta sa, zisťuje, porovnáva. Veľa vecí sa dá ovplyvniť, pretože mnohí sa nechcú objaviť v niektorom z mojich príspevkov. A tak radšej vyhovejú, vypočujú si, stretnú sa, spolupracujú. Ale bola to dlhá cesta. Roky úsilia. Nie iba pár mesiacov pred voľbami.

Možno ste si to všimli napríklad aj na madaras parku. Aj pred minulými voľbami sa tesne pred voľbami zázračne začali organizovať akcie na pódiu v sade – v madaras parku. No predtým roky nič. Chatralo to. A tak je to aj teraz. Roky nič a teraz sa zrazu pred voľbami organizujú akcie. A opäť to bude chatrať. Toľko úprimnosti v tom je. Žiadna úprimnosť, iba účel a skrytá kampaň. Z rovnakých dôvodov sa zrazu roztrhlo vrece s akciami pre deti. Všimli ste si to? Koľko ich tento rok zrazu urobilo mesto, aj mestské organizácie? A zrazu aj Sme rodina robí v piatok akciu pre deti. Kde boli doteraz? A tak je to aj s inými politickými stranami. Ale to je tá technika vyčkávania – stačí robiť vo volebnom roku a čo najbližšie k voľbám. Aby to bolo čerstvé. Nemali by tie aktivity byť ale stále a pravidelne? Veď napríklad, keď sa logicky zamyslíte, prečo sa tie guľaše robia práve pred voľbami? Prečo nie priebežne celé štyri roky??? To platí aj o rekonštrukciách, falošnom záujme o kultúru v meste, o falošnom záujme o sídliská atď… . A deti sú ideálny nástroj ako si získať voličov. Robiť akcie pre deti. A to hlavne a predovšetkým pred voľbami. Na druhej strane aspoň si to deti užijú. Konečne.

_____________

Mesto a mestské organizácie zrazu začali robiť množstvo kadejakých kultúrnych podujatí, vystúpení. Rychleeee čo najviac. Veď máme volebný rok. Alebo sa vyhovoria na koronu? Je to tak okaté. Ten ich skutočný “záujem” o kultúru a o spoločenský život v meste. Skvelé načasovanie. No iba politika. Žiadny záujem o ľudí a o sídliská už vôbec nie. Iba zbieranie bodov do volieb. A urobiť čo najviac fotiek seba. Nech ľudia vedia, kto sa im zrazu pchá do riti ako kandidát.

A veľmi ma mrzí, že im to ľudia zožerú. A mrzí ma to aj ako človeka, ktorý nahliadol a roky vidí aj do zákulisia vzťahov v úradoch či v mestskej politike, pretože som v pravidelnom kontakte s ľuďmi, ktorí majú čo povedať. Škoda že vždy len medzi štyrmi očami. Ale zapadá to do seba.

Pin It on Pinterest

Share This