KÝM SA STANETE ODBORNÍKMI NA UKRAJINU

Možno to poniektorých prekvapí, ale áno, aj na Ukrajine sú školy, obchody, supermarkety, bary, diskotéky, reštaurácie … . Aj tam majú ľudia mobilné telefóny, autá, prácu, značkové oblečenie, televízory, počítače, internet. Alebo mali nechať doma aj mobily, keby si ich náhodou niekto chcel na hraniciach nahrávať na video, ako telefonujú? Alebo aké autá majú, či aké autá pre nich prišli? Čo to má s tým spoločné? Utekajú pred vojnou. A že ich čakajú kamaráti či rodina z celého sveta? Pretože som tam videl rôzne značky, keď som tam viezol pomoc zo zbierky. To mali prísť na traktoroch? Aby ste poniektorí boli spokojní? Veď si tiež zarobte na drahé auto, na mobil, na značkové oblečenie. Keď to závidíte ešte aj ľuďom, ktorí utekajú pred vojnou.

Ak ste na Ukrajine nikdy neboli, nemáte tam ani rodinu, ani kamarátov, ani známych, tak si pozrite aspoň rôzne cestopisy, aké tam sú pekné mestá. A že tam ľudia nežijú v zemľankách. Nie sú tam iba dediny. Študujú tam ľudia z celého sveta, pretože áno, ako som spomínal – aj tam sú školy. Dokonca tam majú aj metro. Aj gastronómiu.

Sledujem tie diskusie, do ktorých sa ozývajú aj tí, ktorí neboli na hraniciach teraz, keď tadiaľ utekajú ľudia a dokonca nijak nepomohli aspoň pri zbierke potrebných vecí. Radšej sedia v bare pri stole a nikomu nikdy nepomohli. Možno tak sebe, svojim podvodom a kadejakým firmám a keď majú zamestnancov, tak ich zdierajú. No budú sedieť, mudrovať a kritizovať tých, ktorí pomáhajú tu, alebo idú pomáhať na hranice.

Ale je pravda, že aj v tejto situácii sa nájdu ľudia, ktorí si pomoc nezaslúžia, alebo ktorí pomoc zneužívajú a nevážia si ju. Objavujú sa aj kadejakí špekulanti, priekupníci a kšeftári, zneužívajúci zúfalstvo ľudí, ktorí potrebujú jedlo, oblečenie, odvoz, strechu nad hlavou.

Choďte sa však na tie hranice pozrieť, alebo skúste taktiež pomôcť. Ja som bol 2x a tak to vyzerá, že zajtra pôjdem zase. Získate vlastnú skúsenosť a nebudete sa musieť naťahovať, keď o tom viete hovno. Reálnu skúsenosť, nie iba prísť na chvíľu, vytipovať si okamih, ktorý potrebujete, a natočiť si video, ako tu ide invázia čiernych. Idú. Idú domov a potrebujú sa tam nejako dostať. Tiež pre nich prišli autá a autobusy. Pozrite si čísla, ktoré zverejnila polícia. Presné počty ľudí, ktorí prešli hranice. Je tam zverejnené aj to, kto bol z ktorej zeme.

Mňa by tak zaujímalo, kam chodíte na dovolenky. Do akých krajín. Či zásadne tam, kde je biele obyvateľstvo. A akých hercov, spevákov či športovcov máte radi. Či iba tých bielych. Pozriete si film Kráčajúca skala a obdivujete svaly akčného hrdinu. A keby bol medzi tými, čo utekajú pred vojnou? Kým by pre vás bol?

Uvedomte si, že táto vojna nie je v Afrike, ale blízko nás. Prejdite sa tam a uvidíte, ako blízko. Že tam nemusíte lietadlom, ani cez more.

A samostatná kapitola sú všetci tí FB ľudia, ktorí vedia vymenovať kadejaké zahraničné konflikty, o ktorých vedia všetky fakty a detaily. Všetky historické súvislosti , čísla, data…,  ale nevedia, čo sa im deje vo vlastnom meste.

Pin It on Pinterest

Share This