NA SLOVÍČKO S JOZEFOM PAVELEKOM: O EFEKTÍVNOM ZABEZPEČENÍ DOMÁCNOSTÍ A REÁLNYCH HROZBÁCH

Pocit bezpečia je v živote dôležitý. Mali by sme ho mať pri všetkom, čo nám môže niekto alebo niečo vziať. Život, zdravie, bývanie, majetok, pohodlie… . Dôležitá je aj obozretnosť a prevencia, ktorú máme aj vo svojich rukách. Čo sa týka zabezpečenia bývania, opýtal som sa pár vecí Jozefa Paveleka, ktorý sa okrem iného venuje aj predaju a montáži zabezpečovacích systémov, alarmov či bezpečnostných dverí.

Ako dlho sa venuješ problematike alarmov, zabezpečovačiek, inteligentných domácností?

“Prvé zabezpečovacie systémy sme začali predávať v roku 2010. Jednalo sa o jednoduché systémy, ktoré si zákazník montoval sám. No prax bola taká, že to ten zákazník nenamontoval celkom správne a dochádzalo k falošným poplachom, alebo naopak, alarm nefungoval ako mal. A preto mi to ľudia reklamovali, no nejednalo sa o chybný produkt, ale nesprávne nastavenie. U niektorých systémov však dochádzalo k vydutiu batérie a to ma začalo znepokojovať. Bolo by nepríjemné, ak by došlo k požiaru a príčinou by bol systém, ktorý má domácnosť chrániť. Preto som sa začal venovať profesionálnym systémom, ktorých kvalita je na úplne inej úrovni.”

Myslíš, že sú ľudia v našom meste zodpovední, čo sa týka bezpečnosti majetku a bývania? Alebo na to kašlú?

“Myslím si, že nie. Veľa ľudí na noc ani nezamkne dvere a spoliehajú sa na to, že majú z vonkajšej strany na dverách guľu. Tieto dvere sa však považujú za “nezatvorené”. A elektronický zabezpečovací systém považujú za nepotrebný, lebo nemajú doma “zlaté tehly”. No neuvedomujú si, že tento systém ich chráni aj pred zaplavením /práčka, umývačka riadu, vodovodné batérie/, požiarom a únikom plynu. Takmer v každom večernom spravodajstve sa nájde nejaký požiar s veľkými škodami a niekedy aj s tragickým následkami. Cena zabezpečovacieho systému je naozaj mizivá v porovnaní s tým, aké náklady vám môže ušetriť, alebo vám môže zachrániť život.”

Čo najviac ľudia v našom regióne využívajú, čo sa týka bezpečnosti domácnosti alebo firmy? A čo zanedbávajú?

“Väčšinou im stačí vedomie, že byt alebo dom zamkli obyčajným kľúčom, čo žiaľ nie je postačujúce. Bežný zlodej vie takéto dvere prekonať v tichosti behom pár sekúnd.”

Aké najčastejšie vonkajšie vplyvy hrozia čo sa týka bytov, domov, bytoviek, firiem a či existuje nejaké univerzálne riešenie pre všetkých.

“Okrem vlámania vie škody na majetku spôsobiť aj únik vody či plynu, požiar alebo výskyt CO2. Na všetky tieto nehody máme detektory, ktoré dokážu včas varovať a tým zachrániť životy, alebo zmierniť vzniknuté škody. Dokonca pri úniku vody vieme automaticky uzavrieť prívod vody a takto zabrániť ďalším škodám prakticky okamžite. Užívateľ dostane správu o udalosti a o odstavení vody. Následne po príchode vie vyriešiť situáciu.”

Ochráni obyvateľov bytoviek, keď zamykajú vchodové dvere?

“Zabráni to nekontrolovateľnému pohybu cudzích osôb po dome, no kto chce, spôsob si nájde. Môže vystupovať ako plynár, poštár alebo povie, že ide k niekomu na návštevu a sused ho pustí dnu.”

Je veľký rozdiel medzi značkovou zabezpečovačkou a bezpečnostnými dverami a lacnými komponentmi z internetu?

“Optimálne zabezpečenie tvoria kvalitné dvere spolu s elektronickým systémom. Aj keď máte najlepšie dvere, môže vám niekto ukradnúť kľúče a zrazu dvere strácajú zmysel. A ak vám ukradne aj kľúčenku na vypnutie elektronického systému a odomkne si ho, systém vám oznámi, ktorý užívateľ práve odblokoval systém. Ak je to vaša manželka, ktorá práve sedí oproti vám v reštaurácii, tak viete, že je niečo zle. A to je práve rozdiel medzi kvalitnou inštaláciou a lacnou “samoinštaláciou”.

Vidíš vlámačky do bytov a domov v našom regióne ako reálnu hrozbu?

“Vlámačky vždy boli a vždy budú. Rovnako ako nehody – požiar, únik vody, plynu, únik CO2. Nikdy ich nebudeme vedieť úplne eliminovať. Môžeme im iba predísť, alebo včasným varovaním znížiť vzniknuté škody na minimum. A práve to vám vieme zabezpečiť. Za posledné 4 roky máme 5 zachránených objektov. A ten pocit, keď vám volá zákazník, že mu váš systém v noci zachránil dom, je na nezaplatenie.”

https://extratrade.sk/

Pin It on Pinterest

Share This