ZO SPOMIENOK NOVOVEŠŤANA: NÁHĽAD DO HISTÓRIE MOBILNÝCH TELEFÓNOV U NÁS

Aj také sú spomienky na prvé mobily.

Pamätám si na ten boom v 90. rokoch. Na trh prišiel Eurotel a v roku 1997 Globtel, ktorý o rok neskôr ponúkol prvý mobil na paušál za jednu korunu. Šlo o Ericsson GA 628.

Prvý mobilný hovor sa uskutočnil v roku 1991 v priamom televíznom prenose vo vtedajšom Československu. V sieti Eurotel si zatelefonovali z Prahy do Bratislavy František Mikloško a Dagrmar Burešová –  v tej dobe šéfovia Českej a Slovenskej národnej rady.

Mobil mal len málokto a ja som bol ten šťastlivec, ktorý mal svoj mobilný telefón. Motorolu talkabout t2288.

Mobily za korunu, dobíjacie easy karty, drahé paušály, volania, smsky, wapko. Do niektorých mobilov sa zakladali SIM karty celé. Oproti dnešným mobilom boli tie prvé dosť pevné, odolné a batérie mali dobrú výdrž.

Keď prišli reklamné kampane na mobily za korunu, tak nie každý to pochopil správne. Poniektorí ľudia prišli do Jednoty, kde sa mobily predávali a chceli si vziať rovno niekoľko mobilov. Nevedeli, že je to na paušál a čo to presne znamená.

Taktiež si pamätám /dúfam že dobre/, že koloval taký vtip. “Koľko slovenských korún potrebuješ, aby si vyzeral ako mafián? 130 korún. Za 99 kúpiš čierne kapsáče /fakt vtedy stáli toľko/, za 1 korunu mobil a za 30 korún ti v kaderníctve vyholia hlavu.” 😀

Aj keď mali mobily čiernobiele nedotykové displeje, nemali sme v nich internet, ani pesničky, ani obrázky, tak sme si ich vedeli všemožne vyčačkať. Napríklad na Nokiu 3310 sa dalo kúpiť množstvo výmenných krytov, existovali rôzne prívesky, obaly, šnúrky na krk alebo také nálepky, ktoré sa nalepili zo zadnej strany mobilu a keď prichádzal hovor, tak blikali. Z niektorých mobilov trčala anténa, z niektorých nie. V niektorých mobiloch sa dal hrať had, v niektorých hanojské veže, bakarat alebo také fazule, ktoré sa premiestňovali.

Pamätám si na skladanie melódií v mobile, aj na prvé polyfónne zvuky. Aj na to, aký stres bol na chvíľu zapnúť wapko a stiahnuť si z internetu nejaký čiernobiely obrázok alebo melódiu, pretože to strašne žralo kredit. Pamätám si, že aj klipko aj klírko niečo stálo. Aj na obmedzenú pamäť na smsky či kontakty, na zvuk tlačidiel na Nokii, aj na posielanie mp3 cez infraport, keď prišli lepšie mobily 😀 A samozrejme na prvé vyklápačky od Motoroly a od Ericssonu. Mnohé mobily mali futuristické a atypické tvary, či už Nokia, Sagem, Xelibri, Vertu.

Vždy bol boom okolo toho, keď prišli nejaké novinky. Keď technika napredovala. Či už polyfónne melódie, farebné displeje, prvé fotoaparáty k mobilom, neskôr zabudované fotoaparáty v mobiloch a prvé symbianové smartphony. A ako sa postupne vylepšovali fotoaparáty, pribúdalo množstvo hier, aplikácií a modelov. Tiež obchodov a výkupov.

A je zaujímavé sledovať práve na mobiloch, ako technika napreduje. Ako sa mení doba. Som zvedavý, aké technológie pribudnú za 10 – 20 rokov.

/foto: wikipedia/

Pin It on Pinterest

Share This