ZAMYSLENIE K MEDZINÁRODNÉMU DŇU ŠŤASTIA

Svoje šťastie si často nevšímame, berieme ho ako samozrejmosť a myslíme si, že to skutočné šťastie je nadobúdať, prijímať, získavať. Áno, pre niekoho je šťastie, keď v živote nadobudol byt, auto, partnera, prácu, no šťastie je aj to, že nám je umožnené vidieť, počuť, chodiť, cítiť. Šťastie je úsmev, ako jeho úprimný prejav. Šťastie je samotný dar života.

Nikdy nebudete šťastní, kým sa neprijmete takí, akí ste. Kým neprijmete to, ako ste sa narodili, komu a kde. Kým sa nezmierite so svojimi nedostatkami, hendikepmi, postavou a kým nezačnete využívať svoje prednosti, talent a predpoklady. Žirafa sa musí zmieriť s tým, že je žirafou a nesnažiť sa byť tigrom. Lev nemôže byť orlom, zebra psom, kôň drakom… . Načo bojovať proti svojej prirodzenosti a proti vrodenému talentu? Od špičkového vedca sa nevyžaduje vyšportovaná postava, od talentovaného maliara sa nevyžaduje dokonalý účes a uhladené oblečenie a od športovca sa neočakáva že bude riešiť ťažké hlavolamy. Skúste si napríklad predstaviť, že by ste nikdy nepočuli hudbu od svojho obľúbeného hudobníka, lebo by sa rozhodol byť radšej doktorom. Ale kvôli peniazom či tlaku okolia mnohí ľudia nerobia to čo by chceli a na čo majú talent. A tak mnohí maliari robia mäsiarov, športovci právnikov, automechanici doktorov… alebo naopak.

Každý, kto využíva to, čo mu príroda nadelila a neriadi sa tým, že mu niekto iný hovorí, čo a ako by mal robiť, čím by sa mal živiť, kde ho čaká úspech a kariéra, ten môže byť v živote šťastný. Nemusí totiž úmorne hľadať to, čo nemá a nemusí dobehnúť do cieľa unavený. Pretože život nie sú preteky, ani športový zápas.

A tí, ktorí chodíte napríklad do telocvične s nechuťou a odporom iba kvôli tomu, lebo si myslíte, že sa to od vás očakáva a že svet praje chudým, vyšportovaným a svalnatým, tak sa radšej venujte tomu, čo by ste chceli robiť radšej, ako cvičenie. Máte tu svoje miesto nech robíte čokoľvek a v hocijakom tele. Stačí sa pozrieť okolo seba.

Mnohí ľudia sú nešťastní, lebo všade sa rozoberá vzhľad. Kilá navyše, boky, brucho, vlasy, prsia, stehná, pehy, jazvy. Akoby sa tým previnili voči spoločnosti, štátu, ústave a tak na základe vzhľadu sú jedni obdivovaní a druhí zhadzovaní. Ako zločinci vybočujúci zo sériovej výroby postáv, ktorí sa musia dostať do tej prvej skupiny, pretože tak hnusní ľudia ako sú oni, si inak nezískajú priateľov, partnera, prácu, úspech. Do toho ich bombarduje to množstvo motivačných citátov od kvázi úspešných celebrít, podnikateľov, biznismenov, umelcov. No stačí sa pozrieť na ich skutočné životy v súkromí a či naozaj pociťujú šťastie.

Šťastie neznamená mať v živote nejaký zoznam, ktorý treba postupne v živote dosiahnuť, pretože tak to vraj niekto iný povedal. Len preto, že sa to od človeka očakáva. No čo ak to takto nechce a chce žiť ináč ako podľa šablóny – škola, vysoká škola, kariéra, svadba, deti, hypotéka … . Nie každý túži po rodine, po dlhoch, či po vlastnom bývaní, v ktorom bude sedieť sám, len aby sa mohol pochváliť že má vlastný byt. No cíti sa tam zle a osamelo. Taktiež nie každý túži po kariére a honbe za majetkom. Každého uspokojuje niečo iné.

A aj keď si so svojim životom spokojný, tak sa objavia ľudia, ktorí ťa budú presviedčať skrz kadejaké poučky, že určite nie si šťastný, pretože neobchoduješ, nerobíš biznis, nemáš drahé auto a vyšportovanú postavu, nemáš ten správny vzťah, nekamarátiš sa so správnymi ľuďmi, zle premýšľaš. A pritom to oni sú otrokmi honby za peniazmi, otrokmi diét, tabuliek,, váženia, merania, falošných alebo kúpených vzťahov. Pri tých svojich zbytočných radách si neuvedomujú, že nie každý chce byť podnikateľ, boss, biznismen, milionár, vegetarián, kulturista, športovec. Nie každý chce čítať knihy, hnať sa za majetkom, žiť na dlh, založiť si rodinu, či byť dobrý, slušný, pokojný. Byť šťastný je totiž o pocite a každému ho dáva niečo iné.

Robte čo chcete, venujte sa čomu chcete, majte partnera a kamarátov akých chcete. Lebo je to o vašom pocite a nie o poučke, ako by malo vyzerať šťastie. Každého uspokojuje niečo iné. Každý chceme nejak vyzerať a robiť to čo nás baví. Nie to, čo by nás malo baviť. A mnohí ľudia sú nešťastní, pretože si myslia, že nemôžu byť takí akí chcú. Že musia zapadať do rovníc, poučiek, tuctovosti a riadiť sa radami niekoho iného.

Stačí sa pozrieť na životy mnohých slávnych a bohatých osobností. Koľkí z nich sa v rozhovoroch priznali, že chceli v živote robiť niečo úplne iné a že tá sláva a bohatstvo im ničilo život. A šťastie našli až keď s tým sekli a začali robiť to, čo ich naozaj napĺňalo. Aj keď to neprinášalo slávu a milióny.

“Šťastie je samotný dar života a byť šťastným sú všetky tie príjemné pocity v ňom.”

Som rád, že mám šťastie. Že som živý, zdravý, že som mal pekné detstvo, že mám dobrých rodičov, že nežijem vo vojne, že sa okolo mňa neváľajú mŕtvoly a trosky zbombardovaných budov. Som šťastný, že mám svoje spomienky, zážitky a že som mohol robiť čo chcem. A že je to tak aj teraz. Som rád za svoje telo, za svoje myšlienky, za svoju tvorbu, za svoje vlastnosti a hodnoty.

A keď si myslíte, že je šťastnejší niekto iný, pretože má veľkú firmu a drahé auto a chceli by ste si to s nim vymeniť, tak sa zamyslite, či o tom človeku viete všetko. Či náhodou v novej limuzíne nejde na ďalšiu dávku chemoterapie, alebo či sa netrhá každú noc zo spánku kvôli nejakým problémom a dlhom. Neviete, kto je aký za zavretými dverami, keď sa nikto nepozerá. Kto je aký človek a kto má aký vzťah mimo fotiek a príspevkov na sociálnych sieťach. Kto každý má na tvári úsmev klauna a schováva svoje trápenia a bolesti.

Buďte za seba šťastní a neporovnávajte sa s niekým iným. Kto má akú prácu, vzťah, postavu, majetok. Neviete čo všetko za tým je. Aká je pravda a jeho život ako celok.

Pin It on Pinterest

Share This