NOVOVEŠŤANIA AKO JEDEN Z DIVOV SPIŠSKEJ NOVEJ VSI

Čítam si, čo všetko obyvatelia v dávnejšej ankete určili, že by malo patriť medzi 7 divov mesta. A myslím si, že jedným z divov Spišskej Novej Vsi by mali byť aj samotní ľudia, ktorí tu žijú. Pretože mesto nie je iba o budovách, námestiach, architektúre, kostoloch… . Mestu, aj keď je malé, možno zaspaté a nudné, dáva život východniarska krv. A preto práve Novovešťania sú tou pozoruhodnosťou. Ich výdrž, ochota, nádej, nezlomnosť, mnohokrát štedrosť, ústretovosť a dobrá nálada aj v ťažkých chvíľach. Aj keď aj v tomto prípade platí, že s ľuďmi je to dobré, aj zlé.

Mnohí tu však ostali žiť, budovať, tvoriť, pracovať, študovať, podnikať, aj keď to nie je jednoduché a niekde inde by to možno šlo ľahšie. A hlavne v týchto ťažkých časoch zákazov a opatrení.

Odkedy tu žijeme, tak vďaka týmto ľuďom máme kde nakupovať. Máme možnosť využívať služby, učiť sa, pracovať, užiť si umenie, kultúru, tanec, činnosť rôznych inštitúcií. Aj vďaka týmto ľuďom je mesto v dobrej kondícii. Všetko je to o ľuďoch. O tých, ktorým je všetko jedno, aj o tých ktorým to jedno nie je.

Mesto žilo, žije a dúfam, že prežije aj vďaka tým, ktorí ho zveľaďujú. Aj vďaka ich nápadom. Vďaka nim tu máme rôzne zaujímavosti, zážitky, služby, či už je to gastro, ubytovanie, starostlivosť o telo, zábava. Svojou prácou a výtvormi spríjemňujú život nielen domácim, ale aj turistom a návštevníkom, ktorí sa tu cítia dobre.

Aj kvôli týmto ľuďom ma mrzí, že mesto počas ťažkého minulého roka vyhodilo mnoho peňazí na veci, ktorí síce nie sú zbytočné, ale mohli počkať na lepšie načasovanie. Nerozhadzovať v čase koronakrízy. A keď už, tak by tie peniaze možno viac uvítali ľudia, na ktorých službách a práci stála, stojí a snáď bude stáť obľúbenosť a návštevnosť mesta. Tú pomoc si zaslúžia a určite by uvítali nejakú finančnú injekciu, keď už musia mať svoje podniky či obchody zatvorené, alebo nemôžu poskytovať služby, ktoré ich živia, udržujú v meste ľudí, priťahujú turistov a návštevníkov, alebo mesto skrášľujú, zlepšujú. Namiesto toho sa desiatky tisíc eur dali na veci, ktoré podľa mňa mohli počkať a mnoho peňazí sa dalo do daru inštitúciám, ktoré by bez toho prežili.

Namiesto nového auta, novej webovej stránky a mobilnej aplikácie, ďalšieho zástupcu primátora atď., sa mohli podporiť šikovní ľudia. Prispieť im na nájmy, na život, na údržbu, aby zlé časy prečkali a po nich mohli naďalej spríjemňovať život nám, obyvateľom. Pretože to oni držali naše mesto nad vodou. Vďaka nim sme si mali kde nakúpiť, niečo vidieť, zažiť, prečítať, zjesť, vypiť… . Určite by tie peniaze boli využité lepšie, ako rýchlo pomíňať na niečo, čo môže počkať na lepšie časy.

Pretože mesto je o ľuďoch. Ľudia sú krvou mesta a bez krvi sa žiť nedá. Mesto umrie.Mocní nebudú mať o kom rozhodovať, koho zanedbávať, na koho nemyslieť a nebude ich mať kto voliť.

Verím, že prísne opatrenia tu nebudú navždy a raz sa všetko začne vracať späť k životu. A keď k tomu dôjde, tak všetci títo ľudia, ktorých práca, podnikanie, služby a tovar sú závislé na iných ľuďoch, budú potrebovať našu pomoc. Našu prítomnosť, našu podporu, naše peniaze.

A neviem ako vy, ale ja si za dobré služby, dobré jedlo, dobré pitie, dobrú knihu, zábavu, či zážitok rád zaplatím. V rámci svojich možností.

Pin It on Pinterest

Share This