FALOŠ A POPULIZMUS. ÁNO, KAMPAŇ ZAČALA

Neviem či ste to zaregistrovali aj vy, no mne na facebooku začali vyskakovať platené príspevky niektorých poslancov nášho mesta. Na tom by nebolo nič divné, veď voľby sú už za necelé dva roky. Za zmienku stojí fakt, že tieto platené príspevky poslancov sú iba populistickým výkrikom do davu svojich fanúšikov na facebooku. Nechcú zaujať svojími nápadmi či riešeniami, jednoducho sa chcú priživiť na ťažkej situácii, ktorá momentálne panuje. Nič nové, veď jeden z nich sa dostal do povedomia a politiky práve na zneužití smrti dvoch mladých ľudí. A väčšina poslancov sa do mestského zastupiteľstva dostala po chrbte druhého kandidáta na primátora mesta. Je ľahké ukázať prstom na druhých čo robia zle, no ťažšie niečo vlastné ukázať či vymyslieť.

Populizmus v mestskom zastupiteľstve

Prvé, čo mi vybehlo na sociálnej sieti, je video jedného poslanca, ktorý sa na decembrovom zastupiteľstve sám natočil ako sa mu nepáči položka nového auta pre primátora, ktorá mala byť zahrnutá do rozpočtu na nový rok 2021. Poskytol aj riešenie, kde by sa hodilo tých 40 000 eur. Napríklad na nové vianočné osvetlenie. Dobre teda, nech sa reprezentant nášho krásneho mesta vozí po Slovensku na svetielkujúcom sobovi. Čo je ale podstatné, vo videu sa zabudol zmieniť, že nakoniec za túto položku zahlasoval a teda schválil túto investíciu do nového auta! Dokonca všetci poslanci mali možnosť návrh rozpočtu pripomienkovať, mali k nemu až 3 stretnutia! Nikto nič. To by totiž neprinieslo žiadne politické body pre vlastný osoh.

Zápis z mestského zastupiteľstva aj s vyjadrením primátora mesta
Hlasovanie k návrhu 3. zmeny rozpočtu, kde sa hovorilo o novom aute

Dvaja viceprimátori na 37 tisíc obyvateľov

Začiatkom nového roka prišiel ďalší príspevok, kde lynčuje primátora za ponechanie postu druhého viceprimátora a opäť nešetrí financie v tejto ťažkej dobe. Na toto rozhodnutie primátora reagovali aj ďalší jeho kolegovia. Tí rovnako konštatovali, že sú dvaja viceprimátori veľa a financie na druhého viceprimátora sa mohli využiť inak.

Každopádne im doteraz nevadilo, keď bol druhým viceprimátorom ich kolega Jozef Gonda, vtedy si on ten plat zaslúžil a nepotrebovali sme financie na rekonštrukciu chodníkov. Teraz chcú, aby ostal už len Jozef Gonda, lebo druhého nám netreba. Akonáhle sú konfrontovaní s touto verziou, obhajujú sa tým, že ako väčšinový klub, chcú mať svojho zástupcu vo vedení mesta. Zaujímavé, keďže zástupca primátora nemá skoro žiadne kompetencie, pokiaľ samotný primátor nie je PN alebo inak indisponovaný vedením mesta. K takej situácii ešte za 2 roky nedošlo.  Opäť pripomeniem, že rozhodnutie, či bude jeden alebo dvaja viceprimátori a kto konkrétne to bude, má v plnej kompetencii iba primátor mesta. Ak za nimi nebudú žiadne pozitívne výsledky, ľudia im to vo voľbách ukážu.

Pre úplnosť, obaja viceprimátori si tento rok prilepšia asi o 2.322,3 EUR/mesačne v hrubom. Cena práce predstavuje sumu približne 3.139,71 EUR. Takže mesto budú obaja viceprimátori tento rok stáť 75.352,04 EUR spolu.

Môj pohľad na záver

Môj názor je taký, že ak sa jednalo o zlý technický stav starého auta, ktorý predstavoval riziko, bola jeho výmena nutná. Nikto z vás by nechcel pracovať s nefunkčnými strojmi a riskovať život v práci. Nehovorím o tom, že aj samotný servis starého vozidla predstavoval nemalé finančné náklady.

Na veľkosť nášho mesta je úplne postačujúci jeden viceprimátor, od začiatku do konca. Musí to byť šikovný, primátorovi a mestu prospešný človek, nie politicky dosadený poslanec. Aby sme toto dosiahli, musí mestské zastupiteľstvo prejsť veľkou zmenou a nebude to veru krátkodobá záležitosť.

Pin It on Pinterest

Share This