Čo nás čaká na finančných trhoch v roku 2021 ?

Rok 2021 bude v prvom rade o zotavovaní ekonomiky a postupnom vracaní sa do normálu. Aj keď ako sa nedávno vyjadrila WHO (svetová zdravotnícka organizácia) ani v roku 2021 napriek snahám zaočkovať čo najviac ľudí nedosiahneme ešte kolektívnu imunitu voči Covid-19. Ďalej si treba uvedomiť, že ani cestovný ruch sa ešte v tomto roku nevráti do normálu. Nakoľko všetky cestovné spoločnosti budú vyžadovať tzv. covid pasy. Zdravotnícke centrá nestihnú zaočkovať všetkých záujemcov o cestovanie a aj keby to nejakým zázrakom dokázali, tak stále je veľa cestovateľov proti očkovaniu aj na úkor toho, že nevycestujú mimo svoju domovskú krajinu. Problém by mohol nastať aj v automobilovom priemysle. Vieme, že pri každej kríze či už väčšej, alebo menšej stále na to doplatí automobilový priemysel. Keď sa začínajú objavovať problémy v domácnostiach následkom poklesov príjmov do rodinnej kasy väčšina domácnosti začne škrtiť opasky a ako prvé príde na rad to, že sa odloží kúpa nového auta. Nesmieme opomenúť ani fakt, že Slovensko je čo sa týka podielu zamestnanosti obyvateľstva v automobilovom priemysle na vrchole v celej EU. Z toho vyplýva, že ak by predaj automobilov v budúcnosti výrazne poklesol určite to naša ekonomika značne pocíti.

Napriek tejto nepriaznivej situácii, ktorá postihla ekonomiku všetkých štátov sú finančné trhy v pozitívnom rozpoložení : indexy nám neustále rastú a dosahujú stále nové a nové maximá, nakoľko viaceré spoločnosti vyvinuli vysoko účinné vakcíny s úspešnosťou vyše 90 %  . Ďalším faktorom je, že dosluhujúci americký prezident Trump rezignoval so žalobami na výsledok volieb a uznal porážku. Následne sa začalo predávanie moci na nového amerického prezidenta Joe Bidena, ktorý bude mať 20. januára (tj. dnes) inauguráciu. Ak všetko prebehne hladko bez väčších násilností, tak si osobne myslím, že bude opäť nasledovať prudký rast akcií. Nákup dlhopisov a akcií centrálnymi bankami bude pokračovať, čo bude voda na mlyn pre investorov a býčí trend na trhoch bude pretrvávať aj naďalej. Poďme si ale povedať aj niečo konkrétne, do čoho sa oplatí v roku 2021 investovať a čomu sa naopak radšej vyhnúť.

Akcie  

Už pred samotnými voľbami  v USA sa akciový trh uberal smerom, ktorý je naklonený obnoviteľným zdrojom energie. Tým, že vyhral voľby Biden, sa tomuto sektoru nemohlo nič lepšie stať, nakoľko aj po samotných voľbách sa americký prezident vyjadril, že do neho „ naleje“ miliardy. Preto aj v mojom portfóliu na rok 2021 nebudú firmy,  ktoré sa venujú obnoviteľným zdrojom a tzv. čistej energii chýbať. Jedná sa hlavne o firmy, ktoré sa venujú solárnym článkom, veternej energii, elektrickému pohonu v automobilovom priemysle, vodíkovým článkom, nano a bionanotechnologickým firmám. Taktiež sa stále ešte oplatí investovať do technologického sektora a rôznych online služieb, online predaju a patentom.

Povedali sme si, do čoho sa podľa mňa investovať oplatí. Poďme si teraz povedať, čomu by sme sa mali radšej vyhnúť. Osobne by som sa vyhol investovaniu do cestovné ruchu a hromadnej prepravy ako takej, či už rôzne letecké spoločnosti, výletné lode, cestovné kancelárie, prepravné a ropné spoločnosti. Všetko sú to veľmi rizikové firmy a časť z nich žiaľ neprežije a časom vyhlásia bankrot, prípadne sa ich akcie výrazne prepadnú. Niektorým spoločnostiam síce pomôžu aj samotné vlády, ale ani to nemusí stačiť. Určite na tých firmách, ktoré to zvládnu a ich akcie sa vrátia, alebo aspoň priblížia k hodnotám, ktoré mali začiatkom marca minulého roku sa bude dalo dobre zarobiť, ale z môjho pohľadu je riziko príliš veľké. Dalo by sa k tomu napísať veľmi veľa, ale cieľom tohto článku nie je dať presný návod na investovanie, no skôr rozšíriť obzory bežným ľudom, ktorí sa vo svete investícií ešte len hľadajú a plánujú v tomto roku investovať časť svojho kapitálu. Prípadne zmeniť aktuálne prerozdelenie toho čo na trhu už majú.

Komodity

Čo sa týka komodít, určite by som sa vyhol investovaniu do ropy. Naopak dobré investované peniaze sú podľa mňa do drahých kovov. Len v USA sa tlačí každý mesiac do obehu vyše 120 miliárd dolárov, čo spôsobuje zvýšenie inflácie a klesanie ceny amerického dolára. To všetko spolu s nízkymi úrokovými sadzbami nahráva s dlhodobého hľadiska práve drahým kovom. Ak by sme sa pozreli na drahé kovy v minulom roku, tak zlato dosiahlo zisk takmer 25 % v páre s dolárom a v páre s eurom to bolo takmer 15 %. Čo sa týka striebra, tak to ešte výrazne prekonalo zisky zlata. V páre s dolárom vykázalo striebro zisk vyše 47 % a v páre s eurom vyše 35 % čo sú naozaj úžasné čísla pre všetkých investorov, ktorí verili drahým kovom už pred začiatkom roku 2020. Ostali ste teraz smutní, lebo si myslíte že už vám ušiel vlak? Nemusíte sa báť, pretože rok 2021 by mal byť rovnako pozitívny k drahým kovom ako ten minulý aj keď osobne si myslím, že bude ešte lepší. Taktiež očakávam aj veľmi zaujímavé čísla v prospech platiny, paládia a ródia. Hlavne ródium spoločne so striebrom sú mojimi čiernymi koňmi pre rok 2021 v oblasti komodít.

Kryptomeny

Začiatok tohto kalendárneho roka nadviazal na pozitívnu vlnu z konca minulého roka z čoho mali radosť všetci kryptonadšenci vrátane mňa.  Najväčšou kryptomenou aká je na trhu je samotný bitcoin, ktorý ma skratku pri obchodovaní (BTC) . BTC od jesene minulého roku až do polovice decembra kumuloval na hranici medzi 16 až 19 tisíc dolárov. No potom prišiel výstrel behom troch týždňov až na 42 000 dolárov, čo predstavuje neskutočný zisk vyše 100 % v tak krátkom čase. Momentálne sa pohybuje jeho cena okolo 35 000 USD. Veľa ľudí sa ma pýta, či už nie je neskoro investovať do bitcoinu prípadne iných kryptomien, keď už je všetko tak vysoko. Moja odpoveď je, že nikto nevie či je to vysoko a cena už je prehnaná, alebo ešte sme len na začiatku zrodu nového ekosystému na finančnom trhu. Samotný celosvetovo uznávaný investor a autor bestsellerov o investovaní Robert Kiyosaki sa ešte v roku 2020 vyjadril, že cena bitcoinu prekoná v roku 2021 hranicu 50 000 dolárov. A zatiaľ to vyzerá tak, že asi bude mať ten Robert predsa len pravdu a ja s ním len súhlasím. Podľa môjho názoru rok 2021 bude tým najlepším, aký dosiaľ kryptomeny zažili. Jediné čo by ich mohlo trošku spomaliť, nie však zastaviť, by boli rôzne regulácie od samotných vlád. Osobne nemám teda žiadne pochybnosti o tom či budú kryptomeny ziskové aj v roku 2021, ale otázka znie ináč. Koľko percent sa nám na nich podarí zarobiť ?

Zhrnutie

Z môjho pohľadu sú najlepšie investície pre rok 2021 nasledovné: akcie spoločností, zaoberajúce sa obnoviteľnými zdrojmi energie a online služieb-obchodu, drahé kovy a kryptomeny s vysokou kapitalizáciou a dobrými projektami ako sú napr. (Defi). Vyhol by som sa rope a ropným spoločnostiam, leteckému priemyslu, hotelierstvu, cestovnému ruchu a americkým dlhopisom. Na Forexe by som z dlhodobého hľadiska stavil proti americkému doláru.

Na záver by som chcel všetkým popriať úspešný rok 2021 a to nie len po investičnej stránke, ale najmä po tej zdravotnej, nakoľko žiadne peniaze nám nestoja za naše zdravie. Peniaze vieme získať v rôznej dobe a rôznymi spôsobmi, ale zdravie máme len jedno a preto by malo byť vždy na prvom mieste.

Pin It on Pinterest

Share This