NERIEŠENIE KORONY V SPIŠSKEJ NOVEJ VSI

Situácia na Slovensku s pandémiou koronavírusu nie je stále dobrá a ani sa nezlepšuje. Práve naopak, očakávajú sa následky vianočných nákupov či silvestrovských osláv. Z médií sa každý deň dozvedáme počet nakazených či počet úmrtí a úprimne, nie sú to pekné čísla. Najhorší je na tom fakt, že naše zdravotnícke zariadenia sa rýchlo plnia, zdravotnícky personál je unavený v dlhých, niekedy až 36 hodinových smenách, mŕtve telá nie je kam dávať a aj napriek tomu sa medzi nami pohybujú pochybovači, antirúškari a opatrenia zpochybňujúce induviduá.

No o tom písať nebudem. Viac ako celoslovenské riešenia pandémie ma zaujímajú najmä tie, ktoré sa týkajú nášho mesta. Nachádzame sa v situácii, kedy lôžka na COVID oddelení už nestačia a márnica je plná. Tú ešte pred sviatkami rozšírili o ďalšiu miestnosť, kde telá ukladali. Riadenie nemocnice muselo pristúpiť k ďalšiemu rozšíreniu COVID oddelenia o ďalšie lôžka, momentálne ich má 66 na troch oddeleniach. Zdravotníci sa obávajú toho, že by mohlo dôjsť k situácii, kedy sa budú musieť rozhodovať, koho liečiť a koho nie. Pripájam odkaz na reportáž RTVS, kde sa v prvých 3 minútach hovorí o situácii v našej nemocnici – https://fb.watch/2VLUugiQys/.

Podobné problémy riešia aj iné mestá na Slovensku. V Nitre je situácia tak zlá, že museli zabezpečiť už druhý chladiarenský príves na mŕtve telá. Dnes takýto príves pristavili aj v Trnave. Ani Košice či Púchov na tom nie sú lepšie. No viete, aký je rozdiel v riešení tejto situácie v týchto mestách oproti nášmu? Všetky tieto mestá pristupujú k situácii s plnou vážnosťou a podľa toho nastavujú vlastné opatrenia. Napríklad aj formou uzavretia mesta či plošného testovania. U nás nič. Nedodržujú sa ani len štátom nariadené opatrenia o lockdowne, ľudí je všade a veľa. Posledné zasadnutie krízového štábu bolo dňa 19.10.2020! Aj to sa riešil iba chod mestského úradu. Kde je teda chyba?

Informácia o zasadnutí krízového štábu zo dňa 19.10.2020

Viem, že najväčší problém je v samotných občanoch, lebo nedodržiavajú opatrenia, ale naozaj neexistuje spôsob, ktorým by mesto pomohlo našej nemocnici a zdravotníkom zredukovať šírenie vírusu? Je situácia taká, aby nemusel zasadať krízový štáb? Skutočne nie je možné, aby mestská polícia (určite aj v súčinnosti štátnej polície) kontrolovala opatrenia dané štátom a rozpúšťala skupinky ľudí tvoriacich sa na uliciach či pri kaviarňach?

V galérii pripájam úvodné stránky webov niektorých spomínaných miest a aj tej našej.

Podľa dostupných prognóz môžeme očakávať, že nás čaká čierny marec, kde denný prírastok nakazených môže presahovať 10 000 ľudí. Bude vedenie mesta čakať až na najhoršie? Neviem. Pevne verím, že nie. Každopádne situáciu máme všetci vo svojich rukách, preto buďme zodpovední.

Pin It on Pinterest

Share This