NOVOVESKÁ MODLITBA

Mesto naše, ktoré si významné na mape Slovenska, ostaň zapichnuté v srdciach nás všetkých, ako kostolná veža v nebesách. Roztvor dokorán námestia, ulice, parky, kiná, divadlá, galérie, útulné podniky a ochraňuj nás všetkých od nedostatku a chuti navždy ťa opustiť.

Vypočuj všetkých a dopraj zárobok každému, kto chce pracovať, aby mal dostatok na šeky, aj na darčeky. Daj rodičom prostriedky vytvoriť svojim ratolestiam šťastný domov a pohodlie a neuvádzaj do pokušenia tých, ktorí by mohli zradiť lásku, vernosť a úprimnosť.

Nájdi v sebe miesto pre každý náhrobok, slúžiaci nebohému ako kamenný diplom za to, že bol novovešťanom a privádzaj na svet ďalšie životy.

Ochraňuj naše zdravie, lásku, záujmy, majetok a nedopusť negatívny dopad príšelcov, ktorí by sa chceli obohatiť na ostatných, pretože ich tu už aj tak máme dosť. Osamelým dopraj porozumenie, vzťahom pevnosť, zmyslom hodnotnú kultúru. Športovcom vytúžené úspechy, fiflenám manikúru, žienkam domácim čas na novú frizúru a odpočinok od povinností. Mladým dopraj bývanie, starým pokoj, deťom pocit bezpečia a všetkým nekonečnú krásu architektúry, ktorú nikdy nenarušia bombové útoky.

Ochraňuj nedbalých, aj odvážnych. Turistov, aj záchranárov. Chodcov od motoristov a motoristov od nebezpečnej rýchlosti a chuti riskovať. Ochraňuj námestia aj prírodu od odpadkov a znečistenia.

Spišská Nová Ves, buď útulným kráľovstvom pre nás všetkých a ochraňuj deti od bolesti, hladu a zlých príkladov, ako žiť. Daj silu tým, ktorí neveria, že to tu raz bude lepšie a to aj bez pervitínu a navretých žíl nad škrtidlom. Odpusť opilcom zvratky a bezdomovcom očúrané stromy, špinavé lavičky a torzá igelitových tašiek. Odpusť zatúlané zvieratá, ktoré si užili krátke chvíle pohladení od rozmarných ľudí, no zvyšok života sú odkázané na počasie a samotu. Odpusť hluk tej hromady áut, ktorá nám slúži, pretože žijeme v dobe, v ktorej kone a koče nestačia. Je nás priveľa. Odpusť úradníkom, že majú strach nahlas povedať pravdu a neúprimným politikom, ktorí ti chcú ukradnúť krásu a privlastňujú si tvoje ladné krivky a tvár.

Mesto, prepáč, že mnohé z toho nedokážeme sami a radšej sa modlíme, aby to niekto urobil za nás. Aby sa stal zázrak, bez nášho pričinenia, práce a snahy.

Pin It on Pinterest

Share This