O ĽUĎOCH: Epidémia nezdvíhania telefónov

 Nerozumiem tomu, keď niekto z princípu nezdvíha cudzie čísla. Vypne zvuk, alebo zruší. Prečo?

Ako vie, že sa mu nesnaží od niekoho, alebo z búdky zavolať blízka osoba, ktorá je v núdzi a má rozbitý telefón? Napríklad po nehode? Alebo že mu nevolá niekto, aby mu oznámil, že sa niečo stalo? Mame, otcovi, sestre, bratovi, frajerke, frajerovi, kamarátovi … .

Stojí to za prípadné výčitky svedomia?

Na druhej strane sú ľudia, ktorí dlžia toľko peňazí, že každý telefonát je od naštvaného človeka, ktorý ich už konečne chce späť a skúša to z iného čísla. Aj to je ale dôvod na nezdvíhanie? Nech sa k tomu postaví s takou odvahou, s akou si tie peniaze požičiaval. Je lepšie povedať “ešte ich nemám”, ako sa zatajovať. Zachová si aspoň tvár a dojem, že sa snaží to vyriešiť. Aj keby to bola len ďalšia výhovorka.

Taktiež nechápem, keď niekto nezdvihne, nedá sa mu dovolať, no pri opakovanom vytočení jeho čísla je obsadený. Volá s niekym iným. A keď je znova dostupný, tak zase nezdvíha, ani nevolá späť. Toľkí ľudia utekajú pred zodpovednosťou, alebo dlhmi. To platí aj o správach.

Správa je doručená, prečítaná (lebo to aplikácie ukazujú) a napriek tomu neodpíše, aj keď je aktívny, pozrie si tvoj deň, pridáva komentáre a dáva lajky na sociálnych sieťach iným ľuďom. A keď sa konečne po niekoľkých dňoch ozve, tak sa vyhovorí, že nemal čas, alebo nestíhal. Nezmysel! Už len keď idem na veľkú potrebu, alebo stojím vo výťahu, tak mám čas odpísať. Človek by mal byť rovný aspoň natoľko, že tomu druhému povie, že sa s nim nechce baviť. Najmä, ak sú na niečom dohodnutí.

Často vidím, keď s niekym som, že mu zazvoní mobil, pozrie sa na displej kto volá a nezdvihne. A keď sa pýtam, prečo nezdvihne, že je to možno niečo dôležité, tak sa mi dostane na tú osobu nadávok a urážok, alebo že mu má vrátiť peniaze, no nemá ako. Takto ľudia utekajú pred úprimnosťou, povinnosťami, dlhmi. Lebo väčšinou ide o dlhy a nedodržané sľuby. Tak spoznáte klamára.

Máte mobilné telefóny, ktoré so sebou môžete nosiť všade bez toho, aby ste za sebou ťahali kábel. Tak to využite.

Pin It on Pinterest

Share This