MESTSKÉ SCI-FI: Príliš horúce leto, alebo mesto v plameňoch

/len tak pre pobavenie/

 

Deň predtým v predpovedi počasia varovali pred extrémnym teplom, no všetci to brali ako samozrejmosť letného obdobia a šli pokojne spať. Ale prišlo ráno.

 

I.
Ľudia sa budia skoro ráno na sťažené dýchanie. Zaspatí, spotení, vystrašení. Niečo nie je v poriadku. Pozerajú z okien a zisťujú, že slnko už zaplo odšťavovač a z tepla sa vlní vzduch, v ktorom nepoletujú ani neúnavné vtáky. Usudzujú, že dnes bude riadne teplo a zvažujú, že deň strávia na kúpalisku. Chcú si nabrať pohár studenej vody, no nedá sa. Tečie len teplá a tak prehrabujú chladničky a pijú kompóty, mlieko, džúsy. Veď si skočia do obchodu pre niečo chladené. Je príšerné dusno a z pootvorených okien do domácností vlieza horúci vzduch. Na počudovanie nejde elektrina a nikde nebolo napísané nič o odstávkach. Asi nejaká chvíľková porucha. Nejde telka, rádio, ventilátor, chladnička a vonku je to taktiež zaujímavé. Muchy nehybne posedávajú v tieni a neláka ich zlietnuť sa v húfoch ani na čerstvé hovná, pretože sú aj tak ihneď po vylezení zo zadku vysušené a ani nepáchnu. Psy pobehujú sem a tam, nečúrajú, netečú im sliny a vyvalené jazyky sa im lepia na dlažbu. Ľudia vybehujú z panelákov do áut a zapínajú klímy. Prúdi ale len teplý vzduch. Na rozpálených plechoch si opekajú mäso, zeleninu, vajíčka a vplyvom úpalu sa im miešajú myšlienky. Sadajú si s holými zadkami na kapoty a hrajú súťaž, kto vydrží sedieť najdlhšie, no už po sekunde s bolestným krikom vyskakujú a koža ostáva prilepená na žeravom aute. Asfalt je tak mäkký, že sa doňho dajú ľahko otlačiť dlane, no tie dlane tam už ostávajú priškvarené. Vlaky stoja, pretože sa pod nimi vplyvom tepla zdeformovali koľajnice. Praskajú potrubia a voda sa takmer hneď vyparuje. Z vozidiel sa olupuje farba a lak, vlnia sa plechy, praskajú sklenené výplne.
Ľudia v panike vybehujú zo svojich obydlí, no poniektorí v nich ostávajú uväznení, pretože sa vplyvom tepla krivia pánty, zárubne, krížia sa dvere, okná. Nedajú sa otvoriť. Nikde sa nedá zohnať voda a ľudia už ani nekričia, pretože ich v krkoch páli vzduch. V nosoch im už dávno zhoreli chlpy, popraskala zubná sklovina a slnko vyťahalo z vlasov farbu. Utekajú k Hornádu, no zisťujú, že tak ako po Brusníku, aj po rieke ostalo len vysušené koryto a aj zo studničiek vyteká bublajúca voda, ktorá sa skoro okamžite mení na paru. Topia sa plasty, guma, drevo černie. Mobilné telefóny vybuchujú. Nefunguje elektronika, dvere na supermarketoch sú zaseknuté. Deformujú sa všetky mechanizmy, ozubené kolieska, motory, rampy. Vlasy, chlpy a srsť tlie a na koži sa robia obrovské, boľavé pľuzgiere, ktoré sa ľudia snažia prerezať a napiť sa z nich. No je to odporné.

 

II.
Ľudia sa boja utierať zadky, aby ich pri tom neuhryzol vlk a chlapom visia semenníky skoro až po zem. Koža na hlavách začína praskať a odlupuje sa vo veľkých kusoch až po spálené ramená. Napichané pery strácajú tvar a visia ženám až pod brady a silikónové implantáty sa rozlievajú do celého tela. Chodníky a cesty sa zliali v jedno a ľudia sa nimi brodia ako po blate. Aj cez podrážky sa im pália chodidlá a nie je sa kam schovať. Praskajú kamene. Tráva už dávno zhorela a hmyz naráža mŕtvy do stien. Nemá zmysel hľadať tieň, chladničky, ani mrazáky. Nič nefunguje. Ožranom, priškvareným na lavičkách, zovrelo vo fľašiach víno, v ústach sliny a v mechúroch moč. Je cítiť spálené mäso, ako na grilovačke. Koža už nedrží tvar, nechty zliezajú z prstov a na jazyku sa tvoria potné žľazy. Na supermarketoch sa prehýbajú strechy a ľudia, ktorí v nich ostali uväznení, sa márne hrnú k chladiacim zariadeniam.

 

III.
Ľuďom v očiach zovrela voda, praskajú a tečú po spálených lícach. Zo všetkých otvorov s piskotom vytekajú telesné tekutiny a mäso dostáva želatínovú konzistenciu. Piesok sa mení na sklo a všetko kovové má kvapalné skupenstvo. Kostolná veža sa sklonila k zemi, ako steblo trávy a v jej útrobách ostávajú stovky uvarených tiel, ktoré sa modlili zbytočne. Ostáva pár minút, kým sa vyparí všetko živé tkanivo a ostanú len obhorené kosti, pozapichované v mäkkom asfalte.

 

IV.
Zem sa trasie a začína praskať. Do jej útrob postupne padajú všetky zvyšky budov, sídlisk, námestí, radnica, madaras, hokejový štadión, aj kostolná veža.

Slnečné a teplé leto, ako sa patrí. Nezabudnite na opaľovacie krémy.

Pin It on Pinterest

Share This