AJ TAKÝTO JE JANUÁR V SPIŠSKEJ. Tempo sa spomaľuje.

Začal nový rok a pomaly si ukrajuje z januárových dní. Už sa aj zabudlo, že boli nejaké sviatky, Vianoce, Silvester a oslavy Nového roka. Mnohí sa vracajú do prác, na internáty, odchádzajú aj posledné návštevy členov rodín, ktorí pracujú v zahraničí, chlapi idú zase na turnusy a do škôl sa vracia krik a stres.  Životu naberá pomalšie tempo a stereotyp, až kým ho opäť nenarušia reklamy nenažraných obchodných reťazcov, ktoré majú zo sviatkov najväčšiu radosť. Blíži sa totiž Veľká noc.

Tempo sa vracia do normálu, čaká sa na výplaty, ľudia sú vyšťavení z energie a peňazí. Na mnohé darčeky, ktoré dostali na Vianoce, už aj zabudli a sadá na nich prach. Nakoniec sa vždy ako najlepší darček ukáže oblečenie. Hlavne ponožky a spodné prádlo.

Mnohým ľuďom tečie z nosov, kašlú, vyberajú jednu vreckovku za druhou a s črevnou chrípkou a zimnicou behajú na záchod.

 

Máme taktiež po voľbách a čaká sa na rozdelenie funkcií. Samozrejme, že to budú staré známe mená, ktoré ešte nemajú dosť. Zatiaľ sú všetci zalezení a už zrazu nevidieť naliehavú ochotu, s ktorou chceli pomáhať mestu a ľuďom.

Štát stále viac a viac občanom a živnostníkom závidí, že zarábajú a nehanbí sa zvyšovať odvody a poplatky. Menia sa zmluvné podmienky, zháňajú sa bločky, do schránok prichádzajú zúčtovania.

Mnohí stále nadávajú na sneh a deti sa z neho ešte dokážu tešiť, aj keď je očúraný stále viac a trčia z neho psie výkaly. Miestni povaľači sú stále ožratí a nechcený maskot pred Kauflandom obťažuje ľudí svojim pokusom o spev, smradom a špinavými rukami. Aj správy sú akési pochmúrne. Akoby sa strácalo viac ľudí, ako inokedy.

Len čo trochu nasneží, tak sa mladí chlapci hrajú na pretekárov a školu šmyku. Stále treba dávať pozor na chodníkoch, aby sme si na pod snehom ukrytom ľade nezlomili nohy. Pribúdajú dopravné značky, aby sme si dávali pozor na nerovnosti na vozovke. Koľajnice pri MPC sú rozbité stále viac a rušia plynulosť dopravy. Chodci, ktorí sa radi večer obliekajú do čiernej a bez reflexných prvkov sa vrhajú na prechody bez toho, aby sa pozreli na cestu, stále hazardujú so svojim životom.

Herne už chcú od hráčov občianske preukazy a snáď to bude mať potrebný efekt. Aj keď to večer vyzerá vonku ľudoprázdne, v pár podnikoch to žije  ľudia sa schádzajú pri horúcej čokoláde, čaji, káve, alebo pri večeri. Školákom sa nechce domov a aspoň na chvíľu obsadia obľúbené kaviarne, kým sa nepoberú na autobusy, ktoré ich rozvezú do okolitých dedín.

Alkoholu sa stále pije dostatok a po oslavách Nového roka je medzi panelákmi dostatok bordelu z roztrhnutých petárd a lacných ohňostrojov.

Otužilci sa kúpu v Hornáde a na tvárach majú zdravé, nefalšované spokojné úsmevy. Poniektorí radšej makajú v posilňovniach, lebo majú výčitky zo sviatočného obžerstva, alebo majú pocit, že proste musia, lebo je to dnešná móda a životný trend – makať, chudnúť a „byť krajšími, dokonalejšími“, čo sa im podarí dosiahnuť iba v posilňovni, pod zaplateným odborným dohľadom.  Príde ale február a mnohí to vzdajú, pretože zistia, že pár dní im nedá nárast svalov, ani úbytok hmotnosti.

Študenti každé ráno mrznú na stanici, naprataní do čakárne staničnej budovy a čakajú na hlásenie vlaku. Modlia sa, aby nemeškal a v duchu sa modlia za leto.

Bezdomovci zase hrajú ľuďom na city svojimi vymyslenými srdcervúcimi príbehmi a tí ich ľutujú a pomáhajú im. No príde leto a bezdomovci, vyhrievajúci sa v parkoch na lavičkách budú ľutovať nás, že musíme vstávať do práce, alebo do školy, platiť poplatky, splátky, odvody, dane, pokuty.

Pri kontajneroch pribúdajú opadané vianočné stromčeky a rozbité ozdoby, ktoré pár dní poslúžili domácej pohode a radosti.

Drahé osvetlenie stále svieti mizerne,  lumpom a klamárom sa stále darí, neschopáci pod rúškom regionálnej politiky dostali zase šancu a možnosť pokračovať v tom svojom hnuse a kriminálnici ešte vždy chodia bonzovať, aby si udržali slobodu.

Ale všetko je tak ako má byť. Ľudia sa tvária spokojne, žijú svoje stereotypné nadávanie na život a úroveň, no oči majú stále zavreté, čo vytvára príležitosť pre manipulátorov. Snáď  tento rok prinesie novú energiu, nové tváre, ideály, myšlienky a nádeje.

 

Pin It on Pinterest

Share This