DAENERYS JEWELRY: Keď sa kamienky v šikovných rukách menia na jedinečné šperky

Šperkami sa ľudia zdobili už od nepamäti a to ešte skôr, ako sa začali obliekať. Využívali k tomu kvety, kamene, kosti, perie, drevo a všetko ostatné, čo im príroda dala. Neskôr pribudli aj kovové materiály a rôzne kombinácie a spracovanie.

Medzi prvými ale boli šperky s kameňom, najprv v surovom, neupravenom stave, neskôr sa začali brúsiť. Kameňom bola okrem iného prisudzovaná aj nadprirodzená, liečivá moc a v tieto ich vlastnosti ľudia veria dodnes. A keď sa v kombinácii s ľudským talentom v šikovných rukách tieto pekné kamienky začali meniť na umelecké diela, tak ich mohli ľudia nosiť stále pri sebe ako prívesok, náhrdelník, náramok, náušnice, starostlivo vybraté podľa mena, znamenia, náchylnosti na choroby a potrebných vibrácií na riešenie životných problémov, či nedostatkov.

Tým, ktorým sa lesk, farebnosť a schopnosti kamienkov páčia a hľadajú takýto šperk, či už kvôli kráse, nadprirodzeným vlastnostiam, vibráciám, alebo ako osobný talizman, či amulet, by sme radi predstavili šikovné ruky talentovanej Lucie Donthovej, ktorá sa výrobe takýchto šperkov venuje.

„Výrobe šperkov sa venujem niečo vyše roka. Najprv ma očarili kamienky, len v tých časoch aspoň z môjho pohľadu, bolo všetko v kombinácii s bižutérnymi kovmi, ktoré nemali dlhú životnosť. Až na remeselných trhoch som objavila krásu cínovaného šperku. Vyrábala a predávala to jedna milá pani z Prešova. Tak som sa jedného dňa rozhodla, že sa pokúsim niečo také vyrobiť aj ja. Nakúpila som materiál na tvorbu a skúšala som. Asi desiaty prívesok už vyzeral ako tak nositeľný, kým som vychytala všetky muchy, keďže som bola samouk. Postupne som začala vyrábať rôzne šperky v kombinácii s chirurgickou oceľou, ako sú náramky, náušnice, ruženčeky atď. Snažím sa to robiť čo najlepšie a najkvalitnejšie a najväčšia odmena pre mňa je, keď sa zákazníci ku mne vracajú. Robím to, čo ma baví, čo považujem za veľký dar. Chodím po trhoch, navštevujem mestá a zaujímavé miesta, stretávam úžasných a talentovaných ľudí, ktorí vytvárajú čo je ich srdcu blízke.“

Šperk nie je o tom, aby bol čo najdrahší a mohli ste sa chváliť v spoločnosti cenovkou. To je zlozvyk modernej doby. Automaticky túžiť po zlate, briliantoch, dokonalom bruse, veľkosti. Šperk je o originalite, myšlienke, význame. Jeho hodnota spočíva v tom, ako je vyrobený, pre koho, komu ním urobíme radosť a s akým úmyslom ho chceme mať, alebo nim niekoho obdarovať. A väčšiu hodnotu má drevený náhrdelník, darovaný s úprimnou myšlienkou a účelom, ako z vypočítavosti kúpená hrubá zlatá reťaz, iba kvôli ukazovaniu sa v spoločnosti a úmyslu vyvolať u okolia závisť.

Šperk mal od nepamäti vo svojej podstate pre ľudí skrášľovaciu, ochrannú, náboženskú, liečivú a spoločenskú hodnotu a každý bol jedinečný, ručne robený. Necharakterizovala ho hodnota výkladového lesku a biznisu.

Ak chcete mať šperk, vyrobený s úprimnou myšlienkou a láskou k remeslu, kliknite na facebookové linky pri článku a možno pre seba nájdete originálny kúsok, ktorý bude charakterizovať vás, vašu jedinečnosť, náladu, osobnosť a potreby.

 

 

https://www.facebook.com/daenerysjewelry

https://www.facebook.com/pg/daenerysjewelry/shop/

 

 

Pin It on Pinterest

Share This